Ingezonden persbericht

Stank cellencomplex Rechtbank Den Bosch ondragelijk

BREDA, 20021118 -- Burgerbelangen verzoekt de Arbeidsinspectie maatregelen te treffen m.b.t. de handhaving van de Arbeidsomstandighedenwet in het cellencomplex van de Rechtbank Den Bosch

Directeur Arbeidsinspectie
Regio - Zuid

Postbus 940


6040 AX Roermond

Ref. HJZ/AD - DA.Rzd/RDB


Onderwerp: klachtschrijven m.b.t. het ontbreken van de wettelijk vereiste hygiëne in het cellencomplex van de Rechtbank Den Bosch
Breda, 18 november 2002

Zeer geachte heer Janssen,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, een groep die zich tot doel stelt misstanden in de Nederlandse samenleving te bestrijden, vraag ik Uw gewaardeerde aandacht voor het volgende:

Tijdens de ' Open Dag Nederlandse Rechtbanken ' op zaterdag 9 november jl. heeft ondergetekende (ook) een bezoek gebracht aan het cellencomplex van de Rechtbank Den Bosch.

Bij binnenkomst was een ' zeer onfrisse geur ' waar te nemen. Dusdanig ernstig, dat veel bezoekers ter zake opmerkingen hierover maakten.

Ondergetekende heeft zich tot de daar aanwezige twee justitiefunctionarissen gewend en zijn klacht kenbaar gemaakt, waarop hij te horen kreeg: ' Mijnheer, wij hebben hierover ook geklaagd ".

Toevalligerwijs was op dat moment persofficier van Justitie, mr. G.C.M. Bos ook in het cellencomplex aanwezig en heb ik hem daarover ook aangesproken.

De reactie was uiterst zorgvuldig, kort en bondig: " Het is verschrikkelijk ". Op mijn vraag, wordt hier dan niets aan de -in de wet vastgelegde vereiste- hygiëne gedaan, reageerde mr. Bos met een uiterst merkwaardige handelwijze:

" Weglopend, zijn houders ophalend en met het bekende ' handgebaar ' ".

Met de Rechtbankpresident, mr. S.J.G.N.M. Willard (was ook aanwezig) heb ik de problematiek eveneens besproken.

' Mijnheer Dinnesen, deze problematiek is mij ook bekend. Het cellencomplex zou eigenlijk opnieuw gerenoveerd- en geheel betegeld moeten worden, maar de financiële middelen ontbreken ', zo luidde zijn reactie.

Ter zake wend ik mij tot U met verzoek een inspectie in te stellen en het daarheen leiden dat aan eerdergenoemde misstanden z.s.m. een einde wordt gemaakt.

In dit verband verwijs ik tevens naar de ondersteuning van de Rijksoverheid m.b.t. de activiteiten van mijn aktiegroep en verwijs naar de brieven van resp. de toenmalige minister van Justitie, mr. F. Korthals Altes, d.d. 26 mei 1986 met het kenmerk: Staats- en Strafrecht Nr. 633/286- en de toenmalige WVC-minister, mw. H. d ' Ancona, d.d. 4 maart 1992 met het kenmerk: 920022 BB. (Zie bijlage 1- en 2)

Een afschrift van deze brief -met de daarbij behorende bijlagen- stuur ik aan de President van de Rechtbank Den Bosch, mr. S.J.G.N.M. Willard - Persofficier van het Arrondissementsparket Den Bosch, mr. G.C.M. Bos -en aan de Voorzitters en Leden van de Vaste Kamercommissies voor Justitie en VWS.

Met bijzondere belangstelling Uw berichten afwachtend, teken ik met vriendelijke groet en hoogachting,

bijlage: 2

Tom Dinnesen

woordvoerder van de

Aktiegroep Burgerbelangen

Tel. 06 - 148 93 251

E-mail: bbelang@xs4all.nl

Postbus 4683 4803 ER Breda



Ingezonden persbericht