Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/154

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

18 november 2002

Nr. 02/154

Staatssecretaris Phoa laat mogelijkheden verbetering kinderopvang onderzoeken

Staatssecretaris Phoa heeft opdracht gegeven tot twee onderzoeken die moeten leiden tot verbetering en bewaking van de kwaliteit van de kinderopvang. Er wordt met name gekeken naar de effecten van kinderopvang op jonge kinderen. De opdracht vloeit voort uit de discussie die eerder dit jaar ontstond rond de stelling dat langdurige kinderopvang bij met name jonge kinderen in bepaalde gevallen tot sociaal-emotionele risicos leidt.

Het gaat om de studie Kwaliteit Babyopvang, die wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut Zorg en Welzijn. Dit project richt zich op het verbeteren van de pedagogische kennis en vaardigheden van leidsters in kinderdagverblijven. Het doel is dat de leidsters het welbevinden en de ontwikkeling van de jongste kinderen beter kunnen ondersteunen. Het is de bedoeling dat het project leidt tot een aantal concrete producten, geschikt voor gebruik in de praktijk.Gedacht wordt aan een handleiding met video en een cursus kwaliteitsverbetering babyopvang. Resultaten worden over ruim twee jaar verwacht.

Daarnaast wordt een Nationale Studie Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang uitgevoerd door het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO). Dit is een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Amsterdam (professor Louis Tavecchio), Leiden (professor Rien van IJzendoorn) en Nijmegen (professor Marianne Riksen-Walraven). Deze studie richt zich op verbetering en bewaking van de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een landelijk meetinstrument. Deelprojecten moeten inzicht geven in effecten van kinderopvang op het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen. Kinderen worden daarbij gedurende langere tijd gevolgd. Het onderzoek neemt in totaal acht jaar in beslag. De resultaten van deelstudies worden tussentijds gepubliceerd.

De staatssecretaris schrijft dat hij het zeer begrijpelijk vindt dat maatschappelijke discussie is ontstaan over de vraag of langdurige kinderopvang bij met name jonge kinderen in bepaalde gevallen tot sociaal-emotionele risicos leidt. Ouders willen immers weten of zij hun kind met een gerust hart aan de kinderopvang kunnen toevertrouwen. Het kabinet wil kinderopvang van goede kwaliteit en wil eraan bijdragen dat in Nederland voldoende kinderopvang beschikbaar is opdat ouders werk en zorg kunnen combineren als zij dat willen, aldus Phoa.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Phoa over de kwaliteit van kinderopvang

Dit persbericht is onderdeel van dossier(s):
Dossier: Kinderopvang Kinderopvang