Gemeente Roermond

Roermond, 13 november 2002

Raadsleden nemen reizen over

Peter Heijnen (fractie Heijnen) is vandaag vertrokken naar Kroatië. Hij neemt de reis over van wethouder Lodewijk Imkamp. Deze wethouder kon niet mee naar Kroatië, omdat door het aftreden van Zijlstra extra druk komt te liggen bij de overige wethouders. Fractievoorzitter van de PvdA, Selçuk Ozturk gaat van 19 tot en met 24 november op excursie- reis naar Marokko. Hij neemt de plaats in van de deze week afgetreden wethouder Fons Zijlstra (GroenLinks). De reis heeft tot doel om achtergrondmateriaal te geven over de Marokkaanse gemeenschap.

De raad heeft op 7 november een motie aangenomen waarbij het college is opgeroepen alsnog af te zien van de reis naar Marokko door wethouder Zijlstra. Deze motie werd gesteund door een raadsmeerderheid. Het college heeft in de raadsvergadering bij monde van wethouder van Rey gezegd zich op deze motie te zullen beraden.

Reis naar Kroatië
Door het aftreden van wethouder Zijlstra vindt een herverdeling van taken onder de collegeleden plaats, waardoor er extra druk komt te liggen op de resterende vier wethouders. Mede hierom is besloten dat wethouder Imkamp niet naar Kroatië gaat en dat géén van de collegeleden deelneemt aan de reis naar Marokko. Het college heeft de 2e plaatsvervangend raadsvoorzitter, Peter Heijnen, bereid gevonden de gemeente Roermond te vertegenwoordigen in Kroatië. Dit betekent dat Peter Heijnen vanochtend voor enkele dagen naar Kroatië is vertrokken.

Marokko
De reis naar Marokko is reeds betaald. Het aftreden van wethouder Zijlsta is geen reden om het betaalde bedrag terug te ontvangen. Het college stond voor het dilemma: óf erin berusten dat de reis is betaald en niemand mee laten gaan óf bezien of er een andere geschikte vertegenwoordiger van Roermond kan worden gevonden die aan de reis deelneemt. Dit dilemma is gisteravond namens het college door wethouder van Rey voorgelegd aan de fractievoorzitters. De fractievoorzitters hebben in meerderheid geaccordeerd dat de fractievoorzitter van de PVDA, Selçuk Ozturk aan de reis zal deelnemen, onder de voorwaarde dat Selçuk aan de raad verslag uitbrengt. Alleen Huub Boots van BBR heeft verklaard nadrukkelijk tegen deelname van wie dan ook aan de reis te zijn. Als nu alsnog iemand deelneemt, dan wordt daarmee geen respect getoond voor de door de raad aangenomen motie, aldus Huub Boots. De reis geeft bestuurders indrukken op economisch, cultureel, religieus en educatief gebied. Ons nummer Pagina 2