Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/11/02 Mr.Pieter van Vollenhoven reikt eerste Philip Bloemendal Prijs uit

Mr. Pieter van Vollenhoven reikt dinsdag 19 november 2002 in het Mediapark te Hilversum de eerste Philip Bloemendal Prijs uit. De prijs, een bedrag van 3500,--, een kunstwerk en een oorkonde, gaat naar een jonge talentvolle presentator van informatieve programma's op radio of televisie die zich onderscheidt in stem, spraak en formulering. De vakjury heeft uit 19 kandidaten drie genomineerden voor de prijs geselecteerd: Brecht van Hulten (NOS Jeugdjournaal), Iwris Kelly (AT5 / KRO) en Thomas Loudon (NOS Journaal).

De stichting Philip Bloemendal Fonds, opgericht in november 2001, heeft zich met de instelling van deze tweejaarlijkse stimuleringsprijs ten doel gesteld kwaliteitsbesef door te geven aan nieuwe generaties presentatoren in de media. Philip Bloemendal was meer dan vijftig jaar commentator van het Polygoon bioscoopjournaal. Hij genoot landelijke bekendheid vanwege zijn kenmerkende stemgeluid en zijn zorgvuldig geformuleerde teksten. Hij overleed in 1999.

Het geldbedrag van de prijs moet de winnaar besteden aan een studie- of opleidingsproject waarmee hij of zij zich verder kan bekwamen binnen het vakgebied. De jury van de Philip Bloemendal Prijs 2002 bestaat uit Henk van Gelder, voorzitter (o.a. NRC Handelsblad), Henny Stoel (NOS Journaal), Kees de Groot (Media Academie), Johanna Klaassen (docent presentatietechniek) en Hans van der Werf (oud-redacteur NOS Journaal).