Korps: Groningen, plaats: Diverse 19-11-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Dinsdag 19 november 2002

Dagelijkse berichten

Groningen: zwerver valt in kanaal
Een 31-jarige man zonder vaste verblijfplaats is maandagnacht in het water van het van Starkenborghkanaal gevallen. Hij kon er op eigen kracht uit komen. De zwerver verklaarde tijdens een nachtelijke wandeling in het kanaal te zijn geraakt. Ambulancebroeders ontfermden zich over de onderkoelde man die naar het ziekenhuis werd gebracht.

Groningen: vechtpartij onder invloed van drank
Drie mannen uit Groningen raakten maandagnacht in een eetgelegenheid in de Poelestraat na een woordenwisseling slaags met drie andere mannen. De drie Groningers wilden de eetgelegenheid verlaten en de vlam sloeg even in de pan en er werden over en weer klappen uitgedeeld. Een 25-jarige Stadjer raakte gewond aan zijn hand en werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De politie hield een 21 en 23-jarige man aan op verdenking van mishandeling. Over en weer wordt aangifte gedaan. De zaak is in onderzoek genomen.

Groningen: opvallend tweetal pleegt winkeldiefstal Een 52-jarige man en een 37-jarige vrouw werden maandagmiddag aan gehouden op de Spilsluizen voor een winkeldiefstal die ze in een warenhuis in de Herestraat hadden gepleegd. Beide personen hadden in de winkel twee flessen port gestolen. Het signalement van de twee was opvallend door de grote Deense dog die zij bij zich hadden. Na verhoor werden beide drankdieven met hun hond op vrije voeten gesteld met een proces-verbaal.

Groningen: man valt verkoopster lastig
Op de Grote Markt werd maandagmiddag een 38-jarige zwerver aangehouden nadat hij een verkoopster van de straatkrant en een kioskmedewerker lastig viel. De man had gespuugd en met een muntstuk gegooid naar de belaagde personen. Hij bleek onder invloed van alcohol en werd naar het politiebureau meegenomen. Met een overlastbon werd hij op vrije voeten gesteld.

Groningen: fietsenheler en steler aangehouden
Door het cameratoezicht werd maandagnacht gezien dat een 36-jarige man uit Groningen een mountainbike te koop aanbood aan voorbijgangers. Agenten konden de man, die de fiets verkocht had aan een 32-jarige Stadjer, aanhouden. Ook de heler werd aangehouden. Beiden bekenden de feiten en kregen een proces-verbaal. Tegen de 36-jarige verdachte liep nog een arrestatiebevel in verband met een mishandeling en hij werd ingesloten.

Groningen: inbreker in woning overlopen
Een 21-jarige bewoner van een pand aan de HW Mesdagstraat overliep maandagmiddag in zijn woning een nog onbekende man die een laptop computer trachtte weg te nemen. Er ontstond een korte worsteling waarbij een kast in de woning en de laptop schade opliep. De inbreker verliet de woning zonder buit. Het signalement van de man luidt: donker getint, lengte 180 185 cm, stevig postuur. Hij was gekleed in een grijze winterjas en vertrok op een oranjekleurige racefiets. De inbreker is vermoedelijk met de zogeheten flippermethode binnen gekomen. Deze inbraakmethode, waarbij met een plastic kaartje de slotschoot wordt terug gedrukt, is simpel te voorkomen door altijd het slot op het nachtslot te draaien.

Groningen: automobilist onder invloed
Een 26-jarige automobilist uit Groningen werd maandagnacht op de Vondellaan tot stoppen gedwongen door een politieauto na een slingerende rit vanuit de binnenstad. Bij controle bleek de bestuurder met een promillage van 1.5 op te rijden. De man viel op doordat hij zonder enige verlichting over de busbaan over het Gedempte Zuiderdiep reed. Nadat de politieauto achter de Stadjer reed en een stopteken gaf werd het gaspedaal ingetrapt en reed de dronken automobilist slingerend over het Emmaviaduct. Na het afleggen van de blaastest en de invordering van het rijbewijs moest de man met enige drang uit het bureau worden gezet.

Groningen: aap in beslag genomen
In samenwerking met de AID heeft de politie een aap die als huisdier werd gehouden in een woning aan de Froukemaheerd in beslag genomen. De 28-jarige eigenaar van de waarschijnlijke Makaak aap had geen vergunning om de aap te mogen hebben. Voor zogeheten primaten bestaat in Nederland een bezitsverbod. De aap zat in een grote kooi in een van de slaapkamers van de woning. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. De aap is naar een speciaal opvangcentrum in Almere gebracht.

Groningen: aanhouding voor huiselijk geweld
De politie werd maandagochtend geroepen naar een woning aan de Zaagmuldersweg waar een 29-jarige man zijn vrouw en een kind had mishandeld. De vrouw wenste aangifte te doen van mishandeling. De man werd aangehouden en naar het bureau gebracht. Na verhoor werd hij op vrije voeten gesteld. Het gezin wordt aangemeld voor het project huiselijk geweld waarbij er gewerkt wordt aan oplossingen.

Groningen / Haren: verkeerscontroles
Bij de verkeerslichten van de kruising van de Leonard Springerlaan met de Paterswoldseweg werd maandagochtend een roodlichtcontrole gehouden. 150 (brom)fietsers weden gecontroleerd, er reden er 12 door het rode licht. In Haren werd op de Rijksstraatweg met de lasergun op snelheid gecontroleerd. Van de 150 passerende voertuigen reden er 3 harder dan de limiet van 50 km per uur. De snelste overtreder reed 72 km per uur. Op de Beneleuxweg in Groningen werd maandagmiddag de snelheid van 1951 voertuigen gemeten. 96 reden sneller dan 70 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km per uur.

BERICHTEN REGIO KOMEN ZO DADELIJK
Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)