Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-11-2002 Persberichten district Lekstroom, gewijzigd 10.20 uur

Verlichtingscontrole

HOUTEN / NIEUWEGEIN De politie heeft op maandag 18 november op meerdere plaatsen verlichtingscontroles gehouden.

Tussen 07.30 uur en 08.00 uur werd gecontroleerd op de Utrechtseweg in Houten. Van vier fietsen bleek de verlichting niet in orde te zijn. De bestuurders werden bekeurd.

Op het Parkhout in Nieuwegein werd tussen 18.30 uur en 20.00 uur de verlichting van (brom-)fietsen bekeken. Hier werden twintig bestuurders bekeurd.

Eveneens in de avonduren werd de verlichting van (brom-)fietsers op het Imkerspad in Houten aan een keurende blik onderworpen. Van vijf fietsen voldeed de verlichting niet aan de eisen en de bestuurders werden bekeurd. Tevens kreeg een bromfietser een bekeuring omdat hij geen helm op had.

Winkeldief tegen winkeldeur

VIANEN Op maandag 18 november had een winkeldief wel erg veel haast om een winkel te verlaten.

Rond 16.45 uur zag een personeelslid van een winkel aan de Lijnbaan dat een man enkele pakjes sigaretten in een tas stopte. De klant rekende zijn overige boodschappen bij de kassa af, zonder de sigaretten te betalen. Nadat hij de kassa gepasseerd was, hield het personeelslid hem staande, vroeg hem mee te lopen naar het kantoor en pakte het tasje, waarin de verdachte de sigaretten had gestopt. Aanvankelijk liep de verdachte mee, maar trok vervolgens een sprint naar de toegangsdeur. De schuifdeuren gingen echter niet snel genoeg open, waardoor hij hard tegen één van de deuren opliep. De deur raakte daarbij zwaar gewond (meerdere sterren en een gat in de ruit). De verdachte liet vervolgens zijn wel betaalde boodschappen vallen en rende weg.

Middels onderzoek kon de identiteit van de verdachte worden vastgesteld. De man, 20 jaar oud en afkomstig uit Vianen, kon tot op heden nog niet worden aangehouden.

Geslotenverklaring

HOUTEN Op maandag 18 november heeft de politie op de Koedijk een controle gehouden op de naleving van de geslotenverklaring.

De controle vond tussen 17.30 uur en 18.00 uur plaats. Vijf bestuurders trokken zich niets van de geslotenverklaring aan en werden bekeurd.

Veel teveel op

NIEUWEGEIN Op maandag 18 november werd een automobiliste aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

Rond 20.25 uur controleerden politiemensen op het Parkhout een 51-jarige automobiliste uit Nieuwegein. Zij bleek teveel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies zij 1,9 promille, bijna vier keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Emmer water
HOUTEN Op maandag 18 november kregen enkele buurtbewoners een emmer water van een jongen over hun hoofd.

Rond 20.00 uur veroorzaakten enkele jongeren in de woning van de ouders van één van hen voor geluidsoverlast voor de buren. Toen een buurvrouw aanbelde, zetten zij de muziek zachter en gingen televisie kijken. Nog geen half uur later zetten zij de muziek weer aan, maar op een nog hoger volume. Nu belden de buren van beide zijden bij de betreffende woning aan, maar de jongelui deden niet open. In plaats daarvan liep één van hen, een 15-jarige jongen uit Houten, naar boven en gooide een emmer met water over de buren heen. Daarop belden de buren de politie.

Aanvankelijk weigerden de jongelui ook voor de politie de deur open te doen, maar besloten uiteindelijk toch eieren voor hun geld te kiezen en openden de voordeur. De jongelui, twee jongens van 14 en 15 jaar en een meisje van 15 jaar en allen afkomstig uit Houten, werden aangehouden voor het veroorzaken van geluidsoverlast en voor baldadigheid. Zij zijn op het politiebureau verhoord en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Het verbaal wordt voor een alternatieve straf overgedragen aan Bureau Halt.

Vernielers aangehouden
HOUTEN / NIEUWEGEIN Op maandag 18 november is een groep jongeren voor vernieling aangehouden.

Rond 21.30 uur zagen twee getuigen dat een groepje jongeren met vuurwerk twee ruiten vernielden van een gebouw aan het Merweplein. Vervolgens stapten de jongeren in twee autos en reden weg. Een getuige kon het kenteken van één van de autos opschrijven en een omschrijving van de andere.

Rond 22.30 uur kreeg de politie de melding dat in een parkeergarage aan de Randhoeve in Houten een groep jongeren voor overlast zorgde. Ter plaatse troffen politiemensen de groep bij twee autos aan. Zij hadden een autoradio zeer hard staan. De politiemensen zagen dat beide autos de voertuigen waren die eerder die avond gezien waren bij de vernieling van de twee ruiten in Nieuwegein. Daarop werd de gehele groep (7 personen) aangehouden. Het betrof drie mannen van 19 jaar, mannen van 20, 21 en 22 en een vrouw van 23 jaar oud. De jongste vijf afkomstig uit Nieuwegein, de man van 22 uit Maarssen en de vrouw uit Veenendaal. De verdachten zijn in het politiebureau ingesloten.

Bijna 150 % te snel
NIEUWEGEIN In de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 november moest een automobilist zijn auto en zijn rijbewijs inleveren.

Rond 01.55 uur werden politiemensen op de Rijksweg A2 ter hoogte van Nieuwegein ingehaald door een automobilist die kennelijk ontzettend veel haast had. De politiemensen gingen achter hem aan en zagen dat hij met een (al gecorrigeerde) snelheid van 172 km/u reed. Dit gebeurde op het weggedeelte tussen Vianen en Leerdam, waar op dat moment een maximumsnelheid van 70 km/u gold in verband met werkzaamheden. Tevens haalde hij diverse malen automobilisten over het afgekruiste (rood kruis op matrixborden boven de weg) weggedeelte in.

De automobilist werd aan de kant gedirigeerd. De man, 20 jaar oud en afkomstig uit Culemborg, werd aangehouden en zijn auto werd in beslag genomen. Tevens moest hij zijn rijbewijs inleveren. Hij verklaarde niet te weten dat de matrixborden ook voor hem golden. Op zijn minst gezegd vreemd te noemen: hij had net twee maanden zijn rijbewijs!