NEDERLANDS TEXTTEXTIELMUSEUM

Vernieuwing Nederlands Textielmuseum

17 november 2002

Vernieuwing Nederlands Textielmuseum Tilburg ingezet

Garen op de Klos voor Museum in Bedrijf:
realisatie projecten vraagt vier miljoen euro

'Museum in bedrijf'. Dat is het centrale thema waaronder het Nederlands Textielmuseum Tilburg de komende jaren een ware metamorfose ondergaat. De veranderingen zijn gestoeld op vier pijlers: de nieuwbouw van een stijlvol en transparant entreegebouw, de herinrichting van gebouwen en openbare ruimte behorend tot het Mommers-Dröge-complex, de verbreding van de activiteiten van de Europese Werkplaats voor Textiel en het verbeteren van de werkgelegenheid in de Tilburgse wijk Oud-Noord in relatie tot de bedrijfsruimten en faciliteiten. Met de realisatie van het project is elf miljoen euro gemoeid. Behalve de reeds toegekende subsidies en sponsorgelden is er nog een openstaand bedrag van vier miljoen euro. 'Voor de realisatie moeten we voor eind 2004 'garen op de klos' hebben', noemt Marie-Thérèse Blomme, coördinator sponsor- en fondswerving Museum in Bedrijf, de werktitel waaronder de komende tijd het bedrijfsleven wordt benaderd.

'Het Nederlands Textielmuseum Tilburg is het meest ondernemende museum in Zuid-Nederland. De komende jaren wordt dat met de uitvoering van de omvangrijke plannen alleen maar onderstreept en verder versterkt', zegt Blomme. Haar wacht een dankbare taak. Immers, het Nederlands Textielmuseum Tilburg leeft en zal door middel van de impulsen zoals de verbouwing nog meer gaan bruisen. Blomme prijst zich gelukkig dat de gemeente Tilburg het eigen cultuurgoed koestert. Voorbeelden daarvan zijn de sponsoring door de gemeente Tilburg en de bezetting van de stuurgroep van het algehele project Museum in Bedrijf/Nederlands Textielmuseum Tilburg: J. Stekelenburg (burgemeester van de gemeente Tilburg), H. Backx (wethouder van de gemeente Tilburg) en C. Paridaans (gemeente Tilburg, directeur Dienst Bedrijven).

Centrale plaats
'De transparante glazen constructie als verbindende schakel tussen museum, bedrijvenverzamelgebouw en de Europese Werkplaats voor Textiel zal het Nederlands Textielmuseum Tilburg op het hoogste plan brengen. Zonder dat aan het karakter van de huidige gebouwen wordt getornd ondergaat het Nederlandse Textielmuseum Tilburg een fantastische uitbreiding. De eerste tekeningen van de nieuwbouw zijn reeds beschikbaar. Doordat er in de toekomst tal van ontmoetingen en vergaderingen worden gehouden, wordt het een centrale plaats voor ontmoetingen en vergaderingen van het bedrijfsleven.' Het project wordt gerealiseerd in de periode van 2003 en 2009.

Sponsoring
Om het totale project van elf miljoen euro, waarvan reeds zeven miljoen is gegenereerd, te realiseren moet er dus nog meer 'garen op de klos' komen. Onder die noemer wordt een grootse wervingscampagne gehouden. Die moet resulteren in het resterende bedrag van vier miljoen euro. Niet alleen de gemeente Tilburg is overtuigd van de noodzaak en het slagen van het project. Ook een aantal bedrijven heeft het belang van de vernieuwingen bij het Nederlands Textielmuseum Tilburg reeds ingezien. Blomme geeft de eerste Hoofdsponsors prijs: Fuji Photo Film, CZ Groep, Interpolis, ABN AMRO, Rabobank en ING. Als Sponsor hebben zich reeds aangemeld: BO2 Architecten en Adviseurs, ABN AMRO (naast het hoofdsponsorschap) en Van Puijenbroek (Havep). Blomme noemt daarmee twee sponsorcategorieën. Verder worden er Natura Sponsors (bouw gerelateerde bedrijven) en Sympathisanten (bedrijven, instellingen en particulieren) geworven. Tal van activiteiten en voorkeursbehandelingen wacht de sponsors, die Garen op de Klos steunen.

Comité Aanbeleving
Het project wordt gedragen door een Comité van Aanbeveling. J. Stekelenburg (burgemeester gemeente Tilburg), M.(Ria) L. Kok-Roukema (textiel kunstenares), H. Backx (wethouder gemeente Tilburg), M. Leers (Algemeen Directeur CZ Groep), J. Melis (Voorzitter Kamer van Koophandel en Fabrieken Midden-Brabant) en R. Augusteijn (Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant) hebben zich reeds bereid verklaard zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling, dat verder wordt uitgebreid.

Werkend museum
Het Nederlands Textielmuseum Tilburg is een werkend museum. Zo wordt er in opdracht gewerkt van het bedrijfsleven. Ook wordt er geproduceerd voor het Koninklijk Huis. Voor Europese kunstenaars staat de deur open zodat ze op machines uit het verleden en heden kunnen experimenteren en producten ontwikkelen. Veelzijdigheid is en blijft ook in de toekomst het sleutelwoord in relatie met het Nederlands Textielmuseum in Tilburg.