HP ontwikkelt in samenwerking met Ford geavanceerde oplossing voor auto's

Ford gebruikt van iPAQ Pocket PC voor beveiliging en andere functies in conceptauto

AMSTELVEEN, 19 november 2002 - HP werkt samen met Ford aan de integratie van een HP iPAQ Pocket PC in de nieuwe conceptauto van Ford, de C-MAX.

De iPAQ Pocket PC zal een onderdeel worden van het bijzondere Integrated Remote Imaging System (IRIS), dat ingebouwd wordt in de C-MAX, het concept voor een 'multi-activity' voertuig, gebaseerd op de populaire Ford Focus.

IRIS is het resultaat van een gezamenlijk project van Ford en HP Labs in Bristol (GB). Het bestaat uit een webcam die gemonteerd is in de dakconsole van de auto. Met behulp van Wireless LAN (WLAN) -technologie worden videobeelden van het interieur van de auto live doorgezonden aan de HP iPAQ Pocket PC. Deze kan losgekoppeld worden uit zijn koppelstation op het dashboard en meegenomen naar buiten. Hierdoor is het voor gebruikers mogelijk om de auto op afstand te bewaken, bijvoorbeeld bij het betalen in een tankstation of wanneer er snel een boodschap gedaan wordt.

In combinatie met een GPS uitbreidingsmodule en navigatiesoftware kan de HP iPAQ Pocket PC tevens gebruikt worden als auto-navigatiesysteem. Routeaanwijzingen verschijnen op het scherm of worden door middel van digitale spraak doorgegeven. Het innovatieve uitbreidingsmodule-concept maakt het tevens mogelijk om van de iPAQ Pocket PC een entertainmentsysteem voor in de auto te maken. Hierop kunnen bijvoorbeeld video's of muziek worden afgespeeld die zijn opgeslagen op geheugenkaarten.

Met behulp van een GSM/GPRS-uitbreidingsmodule is het ook mogelijk om met de iPAQ Pocket PC e-mails te lezen of andere informatie op te vragen via het web.

Geen draadloos basisstation nodig
In de auto bevindt zich tevens een HP Evo N115 notebook, die via 802.11 WLAN peer-to-peer netwerktechnologie is verbonden met de webcam. Hiermee verdwijnt de noodzaak voor een draadloos basisstation.

Volgens Dick Lampman, Senior Vice President of Research and Director van HP Labs, is dit initiatief een belangrijk bewijs voor de draadloze mogelijkheden van standaard HP-producten die momenteel verkrijgbaar zijn.

"Dit gezamenlijke project met Ford biedt ons een unieke kans om de mogelijkheden van onze draadloze technologieën te demonstreren, waarvan vele reeds standaard in onze producten geïntegreerd zijn."

De HP notebook draait onder Windows XP en maakt gebruik van Windows Media Encoder die de digitale video van de webcam codeert. Op de notebook draait tevens een webserver die zorgt voor beveiligde toegang tot de videobeelden of tot andere webpagina's. Vanaf de HP iPAQ Pocket PC kunnen deze beelden bekeken worden via ActiveX of met behulp van Windows Media Player.

Over HP
HP is toonaangevend wereldwijd leverancier van IT producten, technologieën, oplossingen en diensten voor consumenten en organisaties. Het aanbod van HP omvat IT-infrastructuur, global services, personal computing, internet access devices, imaging en printing. Op 3 mei 2002 werd de fusie met Compaq Computer Corporation een feit. Meer informatie is te vinden op www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

Jos Baltes
020 547 71 55