Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 19 november 2002

Op dinsdag 19 november 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Rapportage Tussen droom en daad van extern projectleider IJssel en Lek
Het college heeft kennisgenomen van de rapportage Tussen droom en daad van de extern projectleider IJssel en Lek en het oordeel van de commissie Dienstverlening hierover. De rapportage beschrijft de voorgeschiedenis, de oorzaken van het mislukken van de reorganisatie en de huidige staat van de bedrijfsvoering. Daarnaast schetst het rapport drie mogelijke scenarios en de financiële gevolgen daarvan voor de toekomst.

Jaarrekening 2001 van zowel de Stichting Lokale Omroep Capelle aan den IJssel als van de Stichting Facilitair Bedrijf Capelle aan den IJssel
Het college heeft besloten de jaarrekeningen van beide stichtingen voor kennisgeving aan te nemen. Verder is besloten om het restant subsidie over 2002 van 2.500,-- over te maken aan de Stichting Facilitair Bedrijf Capelle aan den IJssel. Tevens heeft het college ingestemd om 3.000,-- beschikbaar te stellen uit de post onvoorzien voor de uitvoering van een luisteronderzoek. Het luisteronderzoek maakt deel uit van de evaluatie van de in 1998 met de Stichting LOC gemaakte afspraken. Op basis van deze evaluatie moet de gemeenteraad beslissen over het al dan niet voortbestaan van de subsidierelatie met Radio Capelle.

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning; instructie griffier; instructie secretaris
Het college heeft besloten het voorstel over de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning gemeente Capelle aan den IJssel 2002 aan de raad voor te leggen voor besluitvorming. Het voorstel met de instructie voor de griffier wordt ook aan de raad voorgelegd voor besluitvorming. Dit geldt ook voor het voorstel om de tot nu toe geldende instructie voor de secretaris in te trekken. Daarnaast heeft het college de nieuwe instructie voor de secretaris vastgesteld.

Beslissing op bezwaar tegen bouwvergunning uitbreiding OBS-West Jan de Geusrede
Op advies van de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften heeft het college besloten degenen die bezwaar hebben gemaakt tegen het verlenen van de bouwvergunning voor de uitbreiding van de OBS-West met permanente bouw, te ontvangen in hun bezwaar en het bezwaar ongegrond te verklaren.

Inkoop subsidieplaatsen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk 2003 De gemeente Capelle aan den IJssel koopt subsidieplaatsen in voor kinderopvang (dagopvang en buitenschoolse opvang) en peuterspeelzalen. Hiervoor geldt een aanbestedingsprocedure. Het college heeft echter besloten voor het jaar 2003 niet tot aanbesteding over te gaan. Wat betreft de kinderopvang gaat per 1 januari 2004 de nieuwe wet basisvoorziening kinderopvang in. Dan vervalt voor de gemeente de rol als inkoper van subsidieplaatsen. Gezien de veranderingen in 2004, is het niet gewenst de kinderopvang voor één jaar te gunnen aan een andere instelling dan het huidige IJsselkids. Dit zou namelijk tot herplaatsing van de kinderen op een nieuwe, onbekende locatie kunnen leiden. Wat betreft het peuterspeelzaalwerk is het op dit moment onduidelijk waar het aan de toekomst aan verbonden zal worden. Daarom wil het college het komende jaar benutten om in lijn van het overheidsbeleid een juiste vorm van inkoop voor het peuterspeelwerk te formuleren.

Verlenging erfpacht perceel grond naast Bermweg 256 en 262, kadastraal bekend sectie A, nummer 4942
Het college heeft besloten het aanbod van Schieland tot heruitgifte in erfpacht van perceel A 4942 te aanvaarden en daarbij te kiezen voor een contract met een looptijd van 50 jaar.

Bestelling betonnen putten tbv ondergrondse afvalcontainers Fascinatio
Het college is akkoord gegaan met het voorstel om in afwijking van de Nota Aanbestedingsbeleid de opdracht tot het bestellen van betonnen putten voor de ondergrondse afvalcontainers in Fascinatio enkelvoudig onderhands te gunnen. Dit omdat slechts één leverancier de gestandaardiseerde putten kan leveren.

KNVB rapportage financiële positie voetbalvereniging CVV Zwervers in relatie tot verstrekte gemeentelijke geldlening Het college heeft kennisgenomen van de KNVB-rapportage, het besprekingsverslag en de financiële verantwoording van CVV Zwervers. Begin 2001 heeft de gemeente aan CVV Zwervers een geldlening verstrekt van ruim 81.000,-- In de overeenkomst van de geldlening is onder andere de verplichting opgenomen, dat CVV Zwervers periodiek moet rapporteren aan de KNVB en de gemeente over haar financiële positie. De conclusie is dat de financiële positie van CVV Zwervers de afgelopen periode sterk is verbeterd De zekerheid dat de club haar financiële verplichtingen tegenover de gemeente nakomt is daardoor toegenomen.

Medegebruik busbanen door busjes ten behoeve van het gehandicaptenvervoer
Het college heeft op grond van het advies van de Adviescommissie Verkeer en Vervoer besloten om de beslissing op het verzoek van De Boezem B.V., afdeling Taxi te Capelle aan den IJssel om gebruik te mogen maken van de busbanen op de Algeraweg en de Abram van Rijckevorselweg door busjes voor vervoer gehandicapten uit te stellen tot 1 juni 2003. Rond die tijd zal namelijk de evaluatie gereed zijn over het medegebruik door taxibusjes van Stoppelburg Personenvervoer voor vervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs.

Aanvraag voor financiering extra kindplaatsen hele dagopvang en buitenschoolse opvang 2003
Het college heeft besloten 47 extra plaatsen kinderopvang aan te vragen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Rijk heeft namelijk extra middelen beschikbaar gesteld om het aantal plaatsen in de kinderopvang sterk te verhogen. Op basis hiervan komt de gemeente Capelle aan den IJssel in aanmerking voor 47 extra plaatsen.

Voorbereidingsbesluit Oude Kern
Het college heeft besloten de raad voor te stellen een nieuw voorbereidingsbesluit te nemen voor het bestemmingsplan de Oude Kern. De werking van het huidige voorbereidingsbesluit vervalt per 21 december 2002. Om het gebied de Oude Kern te beschermen tegen ongewenste ontwikkelingen is een nieuw voorbereidingsbesluit nodig.

Verzoek binnenplanse vrijstelling van bestemmingsplan Hoofdweg Het college heeft besloten in principe in te stemmen met het toepassen van de vrijstellingsmogelijkheid op grond van artikel 12, lid 1 van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 voor het overschrijden met 1,368 meter van de maximaal toegestane bouwhoogte van 16 meter in het bouwplan van de Bouwcombinatie Rietbaan Capelle aan den IJssel v.o.f. voor een bedrijfsgebouw aan de Rietbaan 36, onder voorbehoud van instemming door commissie Ruimte.

Parkeergarage De Terp
Het college heeft kennisgenomen van de juridische adviezen van Schaap & Partners en Van Heukelen & Govers, opgesteld in opdracht van VastNed en Woningpartners / gemeente inzake de parkeergarage De Terp. Op grond hiervan spreekt het college VastNed, als opstalhouder van het winkelcentrum De Terp, aan op hun verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het systeemplafond in de parkeergarage.