Gemeente Ede

Plan voor partiële herziening bestemmingsplan voor manege in Lunteren

De rijvereniging De Lunaruiters vervult een belangrijke rol voor de ruitersport in de omgeving van Lunteren. Voor het kunnen voldoen aan de grote behoefte van leden en aan de verplichtingen voor dressuurwedstrijden is een uitbreiding van de rijhal nodig. Hiervoor moet het bestemmingsplan aangepast worden. Daarnaast wil de vereniging voor de manege een voldoende groot parkeerterrein aanleggen aan de Klomperweg, om zo een einde te maken aan de verkeersoverlast in de woonwijk De Hul. Het college van b&w heeft besloten om hieraan mee te werken en brengt de partiële herziening `omgeving Manege de Lunaruiters` van het bestemmingsplan Lunteren-Zuid de Hul in procedure.

Er bestaan geen landschappelijke, natuurwetenschappelijke, verkeerstechnische en milieuhygiënische bezwaren tegen de plannen. De milieuhinder voor de woningen aan de Schuurmanskamp zal verminderen door een grotere afstand tot de buitenbak (stof-, geur- en geluidhinder) en het verdwijnen van de verkeersoverlast in de wijk. Hierdoor neemt de milieukwaliteit door uitvoering van het plan toe.

Tussen de gemeente en de rijvereniging is inmiddels overeenstemming bereikt over landschappelijke inrichtingsmaatregelen in het plangebied. Hierdoor zal de kwaliteit van het gebied, dat deels onderdeel uitmaakt van een groene lob, verbeteren.

Nu het college heeft ingestemd met het in procedure brengen van de herziening kan het voorontwerp van de partiële herziening ter inzage worden gelegd. Belanghebbenden kunnen hier een inspraakreactie op geven. Tevens wordt het voorontwerp naar de provincie en rijksinspectie gestuurd voor een ambtelijk advies. Vervolgens legt het college het plan als ontwerp-bestemmingsplan ter visie, waartegen een zienswijze kan worden ingediend. Daarna wordt het bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld en weer ter visie gelegd, en gaat tenslotte ter goedkeuring naar de provincie. In deze fase kan bezwaar worden aangetekend. Na een laatste ter visie legging is het plan dan onherroepelijk. De gehele procedure neemt ongeveer een jaar in beslag.