Programmabureau Advies Overheid.nl

Toegankelijkheid van gemeentelijke productencatalogi

Toegankelijkheid van overheidswebsites is niet bij wet geregeld. Wel zijn er subsidieregelingen waarin toegankelijkheid als belangrijke eis wordt vermeld. Ook in de regeling voor gemeentelijke productencatalogi is die eis opgenomen. Er is nu een 'doe-het-zelf-toets' beschikbaar om een beeld te krijgen van de (on)toegankelijkheid van een site.

Advies Overheid.nl voert in opdracht van het ministerie van BZK de handhaving uit van de subsidieregeling voor gemeentelijke productencatalogi. Ook in deze subsidieregeling, die in oktober 2000 werd gepubliceerd, is de toegankelijkheidseis opgenomen. Daarvoor bestaan normen, die door het World Wide Web Consortium zijn vastgesteld en die wereldwijd worden toegepast: de Web Content Accessibility Guidelines.

In het kader van de subsidiehandhaving worden momenteel de productencatalogi beoordeeld. De toets op het onderdeel toegankelijkheid gaf reden tot zorg: de meeste van de onderzochte productencatalogi - en de weg er naartoe vanaf de homepage - bleken niet te voldoen aan de meest elementaire toegankelijkheidsregels. Daarom is samen met de opdrachtgever een dialoog aangegaan met de grotere GPC-aanbieders. Doel is om in onderling overleg te komen tot productencatalogi die wel aan de subsidie-eis voldoen. De voordelen: betere producten, eenvoudiger handhaving van de regeling en minder kopzorgen voor een flink deel van de gemeenten.

Het ministerie van BZK heeft momenteel een convenant in voorbereiding, waarin wordt afgesproken dat de meewerkende bedrijven ervoor zorg zullen dragen dat hun GPC aan de toegankelijkheidseis voldoet. De bedrijven met wie het overleg is gevoerd zijn: Brein, Centric,
1Europe, Gemeenteweb, Green Valley, Hamelink, Planteq, Maassen Consulting, PinkRoccade, Segmment, Seneca en VNG Uitgeverij.

Het is overigens niet zo moeilijk om zelf te vast te stellen of een site aan de toegankelijkheidsregels voldoet. Daarvoor is een 'doe-het-zelf-toets' gemaakt, die gebruik maakt van software en bronnen die zonder kosten op internet beschikbaar zijn.

Download de toets (PDF-document, 98 Kb)

www.ictu.nl