Gemeente Zoetermeer

Invoering Diftar-tarieven van de baan

Invoering Diftar-tarieven van de baan

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer stelt de gemeenteraad voor af te zien van het invoeren van Diftar-tarieven. De betalingssystematiek voor het ophalen van het huisvuil zal voor de bewoners vooralsnog dezelfde blijven als nu het geval is. Dit is besloten, omdat recente cijfers aantonen dat de Diftar-tarieven nadelig uit zouden pakken voor de burgers van Zoetermeer. Hiermee stelt het college de raad ook voor om af te zien van de Diftar-proefperiode, die in 2003 en 2004 zou plaatsvinden. De invoering van ondergrondse containers en de bijbehorende chippasjes gaan wel door.

Het college benadrukt in een deze week te publiceren open brief aan de inwoners van Zoetermeer dat de beslissing niet eerder had kunnen worden genomen. Dit omdat pas zeer onlangs gegevens voorhanden kwamen bij het berekenen van het tarief voor de afvalstoffenheffing 2002. Ook geeft het college aan dat de beslissing op dit moment de gemeente niet meer geld kost, dan wanneer deze was genomen rond de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002. Daarentegen moet momenteel een beslissing genomen worden over het al dan niet maken van nadere kosten i.v.m. de Diftar-proefperiode.

Voorwaarden

De gemeenteraad van Zoetermeer heeft in 2001 ingestemd met Diftar, op twee voorwaarden. Ten eerste moest het invoeren van Diftar zichzelf terugbetalen. Ten tweede mocht een gemiddeld huishouden er, met een kleine gedragsverandering, niet financieel op achteruitgaan. Uit de eerste voorwaarde volgt een rekensom. De kosten van Diftar mochten de opbrengsten niet overstijgen. Daarvoor moet de hoeveelheid afval met een bepaald percentage worden verminderd. Dat percentage lijkt nu niet langer haalbaar.

Extra uitgaven

In de voorbereiding van Diftar is steeds uitgegaan van cijfers van een milieu-onderzoeksbureau. De werkelijkheid blijkt erg af te wijken van deze cijfers. Diftar kost meer geld dan voorzien was. En die hogere kosten moeten worden gedragen door minder inwoners dan destijds verwacht (112.600 i.p.v. 126.300). Daarnaast was het nodig voor sommige huishoudens (m.n. ouderen en gehandicapten) specifieke regelingen te treffen. Dit zou nog meer kosten met zich mee brengen.

Aanzienlijk hoger

Kijken we naar de huidige cijfers, dan kan de invoering van Diftar niet langer voldoen aan de twee gestelde voorwaarden. Daar komt bij dat de afvalstoffenheffing in 2003 ook al fors stijgt. Daarom ziet de gemeente af van invoering van een proefperiode met premieregeling. Tot nader order blijven de huidige vaste tarieven voor de afvalstoffenheffing gehandhaafd. Het principe van gedifferentieerde (Diftar-) tarieven is hiermee van tafel.

Laatste wijziging: 19-11-2002