Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-11-2002 Persberichten district Eemland noord, 08.55 uur

Geslaagd pilot-project in Eemland noord

Klankbordgroep levert politie reeks van adviezen aan EEMLAND NOORD Het pilot-project Klankbordgroep in het politiedistrict Eemland noord is succesvol verlopen. Vijftien inwoners van de gemeenten Soest, Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Eemnes kwamen de afgelopen maanden met regelmaat bij elkaar om met de leiding van het politiedistrict van gedachten te wisselen over het werk van de politie. Dit leverde een reeks van adviezen op.

In maart begon via de media de werving van kandidaten voor deze klankbordgroep. Uit de 43 reacties werden op basis van woonplaats, leeftijd en sociale achtergrond de klankbordgroepleden geselecteerd. Op 21 mei volgde een eerste bijeenkomst. Uit deze eerste bijeenkomst bleek direct de grote behoefte aan informatie van burgers over de werkwijze en organisatie van de politie. Ook werden in de eerste bijeenkomst items aangedragen voor discussie in daaropvolgende sessies. Deze items gingen onder meer over uitstraling politie, communicatie, rol van politie/gemeente/OM en contact met de burgers. In vijf bijeenkomsten volgden discussies over themas, waarin de items verwerkt waren, waarna de klankbordgroepleden met adviezen kwamen.

Adviezen
Het uiteindelijke doel van de pilot klankbordgroep is om feedback te krijgen over het politiewerk in zijn algemeenheid en in het bijzonder het district. Als een van de nevendoelstellingen is het verhogen van het vertrouwen in de politieorganisatie opgenomen. Wat betreft het geven van feedback hebben de bijeenkomsten onder meer het volgende opgebracht:

1. duidelijker maken van de rol van politie en derden (o.a. gemeenten en OM),

2. meer feedback aan burgers, bijvoorbeeld bij aangiften,
3. wijkagent meer als aanspreekpunt promoten,
4. direct contact met ouders van kinderen die in overtreding zijn, in plaats van alleen het contact met de kinderen.

Positief
De klankbordgroepleden hebben de bijeenkomsten met de leiding van het politiedistrict Eemland noord als positief ervaren. Er was duidelijk sprake van een open discussie. We vroegen en kregen alle informatie. De politie ging kritische vragen niet uit de weg. Discussieren op het scherpst van de snede werd juist aangemoedigd. We zijn tevreden over het verloop tot nu toe, maar uiteraard benieuwd naar de uitwerking van de verstrekte adviezen.

Vervolg
In de komende maanden gaat de politie van het district Eemland noord aan de slag met het analyseren van de adviezen en de mogelijkheden tot uitvoerbaarheid daarvan. Naar verwachting zijn de resultaten hiervan eind januari bekend. Onder de leden van de klankbordgroep is een vragenlijst verspreid, waarin naar hun verwachtingen, verloop en waardering van de pilot wordt gevraagd. Mede op basis van deze antwoorden wordt bepaald of en hoe de Klankbordgroep verder gestalte krijgt.

Niet voor publikatie: voor vragen over dit persbericht, dat is opgesteld namens de leden van de klankbordgroep, kunt u terecht bij Ron Looije, communicatiemedewerker van het Politiedistrict Eemland noord, tel. 035-5487336 of 06-51838620.