Politie IJsselland PERSBERICHT

RECTIIFICATIE BERICHT

19 november 2002

Ruim 1000 bekeuringen in Overijssel
Gordelweek veel aandacht

"Wat stom, ik wist het wel", was een veelgehoorde reactie van automobilisten die afgelopen week werden bekeurd tijdens de gordelweek. Van 9 tot en met 15 november controleerde de politie op de gevaarlijkste wegen in Overijssel intensief op het speerpunt gordel. De actie kreeg volop aandacht in kranten en op radio, televisie en kabelkrant. Daardoor was menigeen wél op de hoogte van de gordelweek. Desondanks kregen ruim 1000 bestuurders een bekeuring van 40 euro omdat zij de gordel niet droegen. Naast het proces-verbaal deelde de politie ook folders uit waarin de bekeurden nog eens konden lezen dat zij maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel hebben als zij de gordel wel dragen en onverhoopt betrokken raken bij een ongeval.

De Politieregio's Twente en IJsselland werkten nauw samen tijdens de gordelweek. Op de gevaarlijkste wegen in de provincie controleerden zij dagelijks binnen en buiten de bebouwde kom. Zo vonden tijdens de gordelweek dagelijks vele controles plaats op diverse locaties, die soms werden ondersteund door verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Alle bekeurde bestuurders kregen een informatiefolder en soms een kleine 'troost': een gordelhoesje of een sleutelhanger. De gordelweek werd ondersteund door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

De Politieregio Twente controleerden medewerkers van de verkeersgroep en het handhavingsteam, in IJsselland werd alleen het team Verkeersveiligheid ingezet. In Twente schreef de politie ruim 600 bekeuringen uit, in IJsselland waren dat er bijna 500. Het verkeersbeeld leek in Twente en IJsselland aardig gelijk, alleen kon IJsselland in verband met bromfietscontroles minder mensen inzetten dan Twente. Naast bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, moest de politie ook bestuurders bekeuren voor het niet handsfree bellen (63 processen-verbaal) en ongeveer twintig bromfietsers werden bekeurd omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd of geen helm droegen. Waarschijnlijk organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland volgend jaar weer een gordelweek (net als vorig jaar) om zo het speerpunt gordel jaarlijks een week lang goed onder de aandacht te brengen. Bovendien controleren de verkeersveiligheidsteams wekelijks diverse keren op gordel.