Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
19 november 2002 c052


Gedoogtoestemming voor ombouw spoorwegemplacement

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een tijdelijke gedoogtoestemming te verlenen aan Railinfrabeheer voor het ombouwen van het spooremplacement Nijmegen. De werkzaamheden die vanaf komend najaar tot en met eind december 2003 zullen plaatsvinden, leiden ertoe dat de geluidsoverlast rondom het spoorwegemplacement wordt teruggedrongen. De gedoogbeschikking geldt voor de periode 7 oktober 2002 tot en met 31 december 2003.

Om de geluidsbelasting in de spoorkuil terug te dringen, zijn maatregelen nodig aan het spoor. Zo wordt de hele sporenlayout op het emplacement aangepast, waardoor de treinen minder hoeven te rangeren. Daarnaast worden houten dwarsliggers (bielzen) vervangen door stillere betonnen exemplaren en wordt de treinwasinstallatie verplaatst. Tijdens deze ombouwwerkzaamheden is de opstelcapaciteit van treinstellen in de spoorkuil beperkt, waardoor een gedeelte van de treinstellen op het goederenemplacement en langs de perronsporen moet worden opgesteld. De geluidsvoorschriften van de nu geldende vergunning kunnen daardoor niet volledig worden nageleefd. Tijdens de ombouwfase is de geluidsbelasting op sommige plekken hoger dan normaal, op andere juist weer lager.

Omdat na het ombouwen de geluidbelasting afneemt, is besloten voor deze tijdelijke situatie een gedoogtoestemming te verlenen. Het verzoek van Railinfrabeheer is beoordeeld aan de hand van de gemeentelijke en landelijke gedoogcriteria. Zo moet er sprake zijn van een tijdelijke overgangssituatie en strikte voorwaarden. Verder is het in het belang van omwonenden (maatschappelijk belang) dat zo snel mogelijk gestart wordt met de werkzaamheden. De gedoogtoestemming heeft alleen betrekking op de geluidsniveaus. De andere voorschriften van de vergunningen blijven ook in de ombouwfase ongewijzigd van kracht.

Tegen deze gedoogbeschikking is bezwaar ingediend door een bewoner (de fam. Wessels), tevens is er verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Op 14 november heeft de Raad van State het verzoek voor het treffen van een voorlopige voorziening afgewezen. Dit betekent dat de verbouwwerkzaamheden nu kunnen doorgaan.

De motivatie van de voorzitter van de Raad van State voor het afwijzen van de voorlopige voorziening is het grote belang van de geluidsreducerende maatregelen voor alle omwonenden. Per 1 januari 2004 voldoet het emplacement aan de geluidsnormen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.