GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 november 2002 11:58
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks presenteert plan Open Software

(19 november 2002)

Vandaag verschijnt het plan 'Software open u!' waarin GroenLinks de minister van Economische Zaken voorstelt om het voortouw te nemen bij het doorbreken van de machtspositie van softwareleveranciers.

Dat kan de overheid bereiken door zélf het goede voorbeeld te stellen en als 'launching-customer' van open software op te treden. De publieke sector is goed voor 12,5 procent van de software markt. Hiervoor is een duidelijke en ambitieuze doelstelling nodig waar leveranciers zich op kunnen richten: Vanaf 2006 gebruikt de overheid alleen nog maar software die voldoet aan open standaarden. Software met een openbare broncode (open source software) heeft bij openbare aanbesteding de voorkeur.

De publieke sector moet daarnaast ook zelf actief open source software ontwikkelen, o.a. via een stimuleringsfonds voor de publieke sector (zorg, onderwijs, overheden). Tot slot komt er een kenniscentrum dat de toepassing van open software stimuleert.

Kees Vendrik (GroenLinks woordvoerder ICT) benadrukt dat de kostenbesparing niet de voornaamste reden is om over te schakelen op open software. 'Het belangrijkste is dat de publieke sector optimaal gebruik kan maken van de mogelijkheden die software biedt. De publieke sector moet baas over de eigen bits worden. Door het gebrek aan concurrentie blijven nu kansen van ICT voor de samenleving ongebruikt. De almacht van een handjevol commerciële aanbieders is ook onverenigbaar met democratische waarden als toegankelijkheid en transparantie.'

Het GroenLinks-plan 'Software open u' vindt u hier: http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/Softwarenota191102.doc


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -