CDA

Balkenende: sociaal gezicht is meer dan enkel kijken naar koopkrachtplaatjes

"Juist om het geld te verdienen voor de zorg, het onderwijs en de veiligheid voor nu en in de toekomst, moet er wat gebeuren. Nu de sluizen maar weer open zetten en enkel kijken naar de koopkrachtplaatjes is pas asociaal, omdat het dan uiteindelijk ook de gewone mensen zijn die daarvoor de prijs betalen." Dat zei lijsttrekker Jan Peter Balkenende tijdens een toespraak op een verkiezingsmanifestatie maandagavond 18 november jl. in Terneuzen. "Vandaar ook het belang van een sociaal akkoord. Het gaat daarbij niet om het belang van het kabinet, of over het belang van de sociale partners. Het gaat om het belang van Nederland", aldus Balkenende.

"Dat gezegd zijnde betekent dat niet dat het CDA zegt dat er nu geen situaties zijn waar mensen qua inkomen in de knel komen. Het is ook niet voor niets dat minister De Geus door een forse aanpak van de medicijnen met man en macht probeert te voorkomen dat de premies nog verder moeten stijgen.

Het sociale gezicht van het CDA

Volgens Jan Peter Balkenende ziet het CDA Nederland niet als een BV die enkel goed gerund moet worden. "Wij kiezen niet voor een politiek die zich enkel concentreert op problemen die met geld opgelost kunnen worden. In de opmaat naar de Tweede Kamercampagne wordt er weer veel gesproken over het sociale gezicht. Op zich is dat prima, want het CDA moet ook als regeringspartij altijd worden afgemeten aan onze uitgangspunten. En solidariteit is daar nadrukkelijk één van." Balkenende: "Ik zou echter willen waken voor een ééndimensionale visie die het sociale gezicht gelijkschakelt met meer geld, meer inkomen. Wat dan te gemakkelijk wordt vergeten is dat die koopkracht voor 2003 met - inderdaad - zijn minnetje daarmee per saldo gelijk is aan het jaar 2000. En ik kan met toch echt niet herinneren dat de partijen die toen verantwoordelijk waren dat als asociaal hebben bestempeld." Doelstellingen
"Doel van het CDA is dat we weer trots kunnen zijn op Nederland. Geen land van 'no limits' (NL), maar een veilig land. Een land van kennis met goede onderwijsresultaten. Een land waarin de mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat vraagt om meer dan enkel repressie en veel geld. Het daarbij ook om waarden en normen. Preventie, opvoeding en gezinsbeleid. Het gaat om het aanpakken van de bureaucratie en verouderde structuren. Ook zonder geld is er veel te doen", aldus Jan Peter Balkenende.