---

Ministerie van Defensie



---

foto: P-3C Orion op de grond, nieuw schema (Koninklijke Marine)

Nieuwe kleurenschema Orion-vliegtuigen marine

19-11-2002

De Marine Luchtvaartdienst presenteert donderdag (21 november) op het Marine Vliegkamp Valkenburg het nieuwe kleurenschema van haar maritieme patrouillevliegtuig, de P-3C Orion. Tot nu toe hadden de Orions van de marine een kleurenschema bestaande uit een donkere bovenkant (kleur "dark sea grey") en een lichte onderkant ("sky"). Om verschillende redenen is nu gekozen voor een lichtgrijs kleurenschema. Inmiddels is een eerste toestel bij groot onderhoud in Portugal geschilderd in de nieuwe kleur ("gloss gull gray"). Uiteindelijk krijgen alle Orions van de marine dit nieuwe schema.

Er waren verschillende redenen om het kleurenschema van de Orion aan te passen. Zo is het inzetgebied van de Orion de laatste jaren veranderd en ligt tegenwoordig de nadruk meer op het opereren in kustwateren en het Caraïbisch Gebied. Verder absorbeert een lichte kleur de warmte veel beter, wat handig is bij operaties het Caraïbisch Gebied of de Verenigde Arabische Emiraten, waar momenteel een toestel is gestationeerd. Ook is een lichtere kleur beter voor de infrarood-signatuur van de Orion.

Bij het ontwerpen van het schema is gekeken naar de ervaringen van de Orion-gebruikers in het buitenland zoals de Amerikaanse marine en de Noorse en Australische luchtmacht. De toestellen van deze gebruikers hebben allemaal een lichtgrijs schema. Ook werd duidelijk dat glansverf belangrijke voordelen heeft ten opzichte van matte verf. (foto's: Koninklijke Marine)
foto: P-3C Orions op de grond (CAVDKM)