Gemeente Breda

Persberichten

19-11-2002

Breda geeft voorrang aan herstel stormschade

De gemeente Breda geeft de hoogste prioriteit aan het wegwerken van de stormschade van enkele weken geleden. Bij die storm zijn ongeveer 500 bomen omgewaaid. Gevolg is dat de gemeente niet op de normale manier het bladafval in de stad kan opruimen. Verkeersgevaarlijke situaties die zijn ontstaan door gevallen bladeren worden wel direct opgelost.

Het opruimen van de grote hoeveelheid hout en takken heeft de hoogste prioriteit, omdat het gaat om de veiligheid van mensen en goederen. Andere werkzaamheden, zoals het opruimen van bladafval, worden voor een groot deel opgeschort.

De omvang van de schade blijkt zo groot te zijn dat nog zeker de hele maand november nodig is om alles opgeruimd te krijgen. Helaas hebben ook gemeenten in de omgeving dezelfde problemen als Breda. Er wordt daardoor zon zwaar beroep gedaan op aannemers en hun materieel dat zij niet op de normale manier bij kunnen springen. Op dit probleem op te vangen is een groot deel van het uitvoeringspersoneel van de gemeente Breda ingezet om de stormschade te herstellen.

Gevolg is dat het de gemeente niet lukt om het normale onderhoudswerk volgens plan uit te voeren. Vooral het ruimen van bladeren ligt voor een deel stil. En daar waar dit werk wel gebeurt kost dit extra veel tijd en energie, omdat er zeer veel kleine takken en twijgen tussen het bladafval liggen.

Desondanks blijft de gemeente blad ruimen op plekken waar gevaar ontstaat voor verkeer. Maar omdat de gemeente niet alle gevaarlijke plekken kent wordt een beroep gedaan op de burgers om aan districtsmeldpunten door te geven waar bladeren gevaarlijk situaties voor het verkeer opleveren.

Overigens kunnen burgers ook een goede bijdrage aan de verkeersveiligheid leveren door zelf, waar dit nodig is en kan, gevallen blad te verplaatsen of op te ruimen. Zodra het herstel van de stormschade achter de rug is wordt met alle energie gewerkt aan het wegwerken van de achterstand in het normale werk.

Breda, 19 november 2002