Politie IJsselland Politie IJsselland
Persinformatie Zwolle 1 van Maandag 18-nov-2002 07:00 uur
tot Dinsdag 19-nov-2002 06:59 uur
Door/piket: Moniek Winters (038-496 38 91)

---

VERKEERSONGEVAL FIETS-AUTO MET LETSEL

DALFSEN Maandagmorgen heeft een 25-jarige automobilist uit Ommen een 17-jarig meisje uit Dalfsen op de fiets aangereden, waarbij de fietster gewond is geraakt. De automobilist reed op de Hessenweg uit de richting van Ommen. Voor hem reed een vrachtauto, die op de kruising met de Parallelstraat rechtsaf sloeg. De automobilist wilde rechtdoor en passeerde de vrachtauto aan de linkerkant, waarbij hij gebruik maakt van het voorsorteervak voor het tegemoetkomend verkeer dat hier linksaf kan slaan. Op dat zelfde moment wilde het meisje op de fiets, de weg oversteken, wat een aanrijding tot gevolg had. Zowel de automobilist als de fietster konden elkaar niet zien door de vrachtauto. De fietster is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
---

AANRIJDING INVALIDENWAGEN-FIETS MET LETSEL

ZWOLLE Maandagmiddag verleende een 74-jarige man uit Zwolle met zijn invalidenwagen geen voorrang aan een 55-jarige fietser uit Zwolle, die van rechts kwam. De man met de invalidenwagen reed over de Waallaan, vanaf de Middelweg richting Rijnlaan. Op de kruising met de Amer vond de aanrijding plaats. De fietser is met een gebroken rib naar het ziekenhuis gebracht.
---

RIJDEN ONDER INVLOED: ¤190,-

ZWOLLE Maandagavond is een 31-jarige vrouw uit Zwolle aangehouden op de Buitenkant wegens rijden onder invloed. Zij blies 345 ug/l. Ze kreeg een bekeuring van ¤190,- en een rijverbod van twee uur.
---

AUTOKRAKERS OPGEPAKT

ZWOLLE Aan de Knopenmakerstraat kreeg de politie dinsdagnacht de melding van een auto-inbraak. Omdat zij snel ter plaatse waren en er een duidelijk signalement van de daders was, konden de twee verdachten, een 30-jarige man uit Zwolle en een 27-jarige man uit Polen, op de hoek van de Pottenbakkersstraat met de Leerlooierstraat worden aangehouden. Eén van hen had de gestolen goederen nog bij zich. Even verderop stond de auto van de verdachten, waar nog meer gestolen goederen in werden aangetroffen. De man uit Zwolle gaf vrijwillig aan dat hij thuis nog meer had liggen. Hierop werd een onderzoek in de woning ingesteld, waar vervolgens 49 autoradio's werden aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.
---

INBRAAK BIJ HORECAGELEGENHEID

ZWOLLE Bij een horecagelegenheid aan de Rodeleeuwstraat is tussen maandagnacht 04.00 uur en dinsdag 12.00 uur ingebroken. Er is geld uit de gokkasten weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.
---

WINKELDIEF AANGEHOUDEN

Bij een winkeldiefstal aan de Veemarkt maandagmorgen, heeft de politie een 32-jarige verdachte uit Groningen aangehouden. Bij de fouillering van de man trof de politie een mes aan dat onder de verboden wapens valt. Het mes is ingeleverd bij de politie. Er is proces-verbaal opgemaakt.
---

BEROVING VAN MOBIELE TELEFOON

ZWOLLE Maandagmiddag is een 32-jarige man uit Zwolle op de Melkmarkt van zijn mobiele telefoon beroofd. De man liep over de Melkmarkt, toen er van achteren een scooter kwam aanrijden, waarvan de bestuurder de mobiele telefoon uit zijn hand griste. Het gaat om een zwarte scooter, een man met een zwarte helm, gekleed in zwarte kleding, waarschijnlijk een nylon jas (glimmend).
---

SIGARET VEROORZAAKT BRAND IN WONING

ZWOLLE Aan de Telemannstraat in Zwolle is maandagmiddag een 57-jarige man gewond geraakt bij brand in zijn woning. De brand is ontstaan doordat een brandende sigaret op de bank is gevallen. De brandweer heeft de man uit de woning gehaald. De man is met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De brand heeft zich beperkt tot de genoemde woning en heeft geen schade veroorzaakt aan aangrenzende woningen.
---

MAN WORDT ONWEL ACHTER STUUR

ZWOLLE Maandagmorgen is een man uit Zwolle (leeftijd onbekend) op de Boerendanserdijk in zijn auto onwel geworden. Hij vloog daardoor rakelings langs een tegemoetkomende auto en kwam tegen de stoeprand tot stilstand. Hij verwondde zich hierbij aan zijn hand. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
---

SNOR- EN BROMFIETSCONTROLE

ZWOLLE Maandagmorgen heeft de politie aan de Van Karnebeekstraat een snor- en bromfietscontrole uitgevoerd. Hierbij werden 14 bekeuringen uitgereikt voor een te hoge constructiesnelheid.
---

RUIM 900 BEKEURINGEN IN OVERIJSSEL
GORDELWEEK VEEL AANDACHT

"Wat stom, ik wist het wel", was een veelgehoorde reactie van automobilisten die afgelopen week werden bekeurd tijdens de gordelweek. Van 9 tot en met 15 november controleerde de politie op de gevaarlijkste wegen in Overijssel intensief op het speerpunt gordel. De actie kreeg volop aandacht in kranten en op radio, televisie en kabelkrant. Daardoor was menigeen wél op de hoogte van de gordelweek. Desondanks kregen ruim 900 bestuurders een bekeuring van 40 euro omdat zij de gordel niet droegen. Naast het proces-verbaal deelde de politie ook folders uit waarin de bekeurden nog eens konden lezen dat zij maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel hebben als zij de gordel wel dragen en onverhoopt betrokken raken bij een ongeval.

De Politieregio's Twente en IJsselland werkten nauw samen tijdens de gordelweek. Op de gevaarlijkste wegen in de provincie controleerden zij dagelijks binnen en buiten de bebouwde kom. Zo vonden tijdens de gordelweek dagelijks vele controles plaats op diverse locaties, die soms werden ondersteund door verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Alle bekeurde bestuurders kregen een informatiefolder en soms een kleine 'troost': een gordelhoesje of een sleutelhanger. De gordelweek werd ondersteund door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

De Politieregio Twente controleerden medewerkers van de verkeersgroep en het handhavingsteam, in IJsselland werd alleen het team Verkeersveiligheid ingezet. In Twente schreef de politie ruim 600 bekeuringen uit, in IJsselland waren dat er bijna 500. Het verkeersbeeld leek in Twente en IJsselland aardig gelijk, alleen kon IJsselland in verband met bromfietscontroles minder mensen inzetten dan Twente. Naast bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, moest de politie ook bestuurders bekeuren voor het niet handsfree bellen (63 processen-verbaal) en ongeveer twintig bromfietsers werden bekeurd omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd of geen helm droegen. Waarschijnlijk organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland volgend jaar weer een gordelweek (net als vorig jaar) om zo het speerpunt gordel jaarlijks een week lang goed onder de aandacht te brengen. Bovendien controleren de verkeersveiligheidsteams wekelijks diverse keren op gordel.
---
Einde persinformatie Zwolle

Persberichten politie Kop van Overijssel
Van dinsdag 19 november 2002
Door : Wim Dierkx
Piket: Moniek Winters
9-nov-2002 06:59 uur

---

Gewonden bij aanrijding
GIETHOORN Maandagmorgen botste op de Beulakerweg een 37-jarige bestuurder van een bromscooter uit Steenwijk, tegen een tegemoetkomende, links afslaande personenauto, bestuurd door een 42-jarige man uit Noordseschut. De scooterbestuurder en zijn 35-jarige echtgenote die achterop zat, raakten daarbij gewond. Zij werden per ambulance naar het ziekenhuis in Meppel gebracht. De scooterbestuurder bleek onvoldoende rechts te hebben gereden (reed op linker weghelft), terwijl de autobestuurder hem vrije doorgang had moeten verlenen bij het afslaan. De bromscooter werd voor nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Inbraak in cafetaria
STEENWIJK Voor de tweede maal in vijf weken werd, nu in de nacht van zondag op maandag, ingebroken bij een cafetaria aan de Woldpromenade. Om binnen te komen werd een ruit vernield. Tot nu toe worden alleen sigaretten vermist.

Twee mannen aangehouden voor kweek softdrugs
EESVEEN Maandagavond zijn in een woning aan de Binnenweg, twee mannen aangehouden. Het gaat om een 38-jarige man uit Wapenveld en een 54-jarige man uit Zwolle. In de woning werden in totaal 678 hennepplanten en de gebruikelijke kweekapparatuur aangetroffen. Deze spullen werden in beslag genomen. Na verhoor zijn de mannen in vrijheid gesteld; tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De hennep is vernietigd. Door Essent werd vastgesteld dat de elektriciteit voor de kweek 'buiten' de meter om werd betrokken. Dit bedrijf zal aangifte van diefstal doen. De verhuurder van de woning, die nader gehoord werd, bleek niet op de hoogte van de activiteiten van de beide mannen.

Twintig bekeuringen voor defecte fietsverlichting
STAPHORST Van 75 fietsers werd maandagavond, op de Oude Rijksweg en de Gemeenteweg, de verlichting gecontroleerd. Twintig van hen kregen een bekeuring.

Tijdens deze controle werden ook 5 bromfietsers bekeurd omdat de constructiesnelheid te hoog was. Eén automobilist kreeg een bekeuring omdat hij niet handsfree telefoneerde.

Ruim 900 bekeuringen in Overijssel
Gordelweek veel aandacht
"Wat stom, ik wist het wel", was een veelgehoorde reactie van automobilisten die afgelopen week werden bekeurd tijdens de gordelweek. Van 9 tot en met 15 november controleerde de politie op de gevaarlijkste wegen in Overijssel intensief op het speerpunt gordel. De actie kreeg volop aandacht in kranten en op radio, televisie en kabelkrant. Daardoor was menigeen wél op de hoogte van de gordelweek. Desondanks kregen ruim 900 bestuurders een bekeuring van 40 euro omdat zij de gordel niet droegen. Naast het proces-verbaal deelde de politie ook folders uit waarin de bekeurden nog eens konden lezen dat zij maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel hebben als zij de gordel wel dragen en onverhoopt betrokken raken bij een ongeval.

De Politieregio's Twente en IJsselland werkten nauw samen tijdens de gordelweek. Op de gevaarlijkste wegen in de provincie controleerden zij dagelijks binnen en buiten de bebouwde kom. Zo vonden tijdens de gordelweek dagelijks vele controles plaats op diverse locaties, die soms werden ondersteund door verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Alle bekeurde bestuurders kregen een informatiefolder en soms een kleine 'troost': een gordelhoesje of een sleutelhanger. De gordelweek werd ondersteund door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

De Politieregio Twente controleerden medewerkers van de verkeersgroep en het handhavingsteam, in IJsselland werd alleen het team Verkeersveiligheid ingezet. In Twente schreef de politie ruim 600 bekeuringen uit, in IJsselland waren dat er bijna 500. Het verkeersbeeld leek in Twente en IJsselland aardig gelijk, alleen kon IJsselland in verband met bromfietscontroles minder mensen inzetten dan Twente. Naast bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, moest de politie ook bestuurders bekeuren voor het niet handsfree bellen (63 processen-verbaal) en ongeveer twintig bromfietsers werden bekeurd omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd of geen helm droegen. Waarschijnlijk organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland volgend jaar weer een gordelweek (net als vorig jaar) om zo het speerpunt gordel jaarlijks een week lang goed onder de aandacht te brengen. Bovendien controleren de verkeersveiligheidsteams wekelijks diverse keren op gordel.

Persberichten politie IJsseldelta
Van dinsdag 19-nov-2002
Door : Wim Dierkx
Piket: Moniek Winters ============================================================================= Ruim 900 bekeuringen in Overijssel
Gordelweek veel aandacht
"Wat stom, ik wist het wel", was een veelgehoorde reactie van automobilisten die afgelopen week werden bekeurd tijdens de gordelweek. Van 9 tot en met 15 november controleerde de politie op de gevaarlijkste wegen in Overijssel intensief op het speerpunt gordel. De actie kreeg volop aandacht in kranten en op radio, televisie en kabelkrant. Daardoor was menigeen wél op de hoogte van de gordelweek. Desondanks kregen ruim 900 bestuurders een bekeuring van 40 euro omdat zij de gordel niet droegen. Naast het proces-verbaal deelde de politie ook folders uit waarin de bekeurden nog eens konden lezen dat zij maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel hebben als zij de gordel wel dragen en onverhoopt betrokken raken bij een ongeval.

De Politieregio's Twente en IJsselland werkten nauw samen tijdens de gordelweek. Op de gevaarlijkste wegen in de provincie controleerden zij dagelijks binnen en buiten de bebouwde kom. Zo vonden tijdens de gordelweek dagelijks vele controles plaats op diverse locaties, die soms werden ondersteund door verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Alle bekeurde bestuurders kregen een informatiefolder en soms een kleine 'troost': een gordelhoesje of een sleutelhanger. De gordelweek werd ondersteund door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

De Politieregio Twente controleerden medewerkers van de verkeersgroep en het handhavingsteam, in IJsselland werd alleen het team Verkeersveiligheid ingezet. In Twente schreef de politie ruim 600 bekeuringen uit, in IJsselland waren dat er bijna 500. Het verkeersbeeld leek in Twente en IJsselland aardig gelijk, alleen kon IJsselland in verband met bromfietscontroles minder mensen inzetten dan Twente. Naast bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, moest de politie ook bestuurders bekeuren voor het niet handsfree bellen (63 processen-verbaal) en ongeveer twintig bromfietsers werden bekeurd omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd of geen helm droegen. Waarschijnlijk organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland volgend jaar weer een gordelweek (net als vorig jaar) om zo het speerpunt gordel jaarlijks een week lang goed onder de aandacht te brengen. Bovendien controleren de verkeersveiligheidsteams wekelijks diverse keren op gordel.

Dagrapport Pers Salland
Maandag18-nov-2002 07:00 uur tot Dinsdag19-nov-2002 06:59 uur Door Wim Rabelink
Piket: Moniek Winters 038 - 4963891

---

OPNIEUW COSMETICA GESTOLEN

Werd wederom aangifte gedaan van winkeldiefstal, die het afgelopen zaterdag tijdens openstellingtijd werd gepleegd. Overwegend dure verzorgingsproducten werden gestolen. De waarde ¤ 1300, Kennelijk moet de beveiliging worden verscherpt.


---

AUTOMOBILISTEN RIJDEN TE HARD

Naast het 'Kliko-toezicht' wordt het verkeer ook op andere wijze gecontroleerd op dit bochtige weggedeelte tussen Zwolle en Deventer. Gisteren hield de politie een snelheidscontrole met de laser op de Rijksstraatweg in Wijhe. Dat leverde binnen 2 minuten twee forse overtredingen op. Twee automobilisten werden bekeurd voor overschrijding van de snelheid met 30 en 41 kilometer per uur. Zij konden met een proces-verbaal en lagere snelheid hun weg vervolgen.


---

RUIM 900 BEKEURINGEN IN OVERIJSSEL
GORDELWEEK VEEL AANDACHT

"Wat stom, ik wist het wel", was een veelgehoorde reactie van automobilisten die afgelopen week werden bekeurd tijdens de gordelweek. Van 9 tot en met 15 november controleerde de politie op de gevaarlijkste wegen in Overijssel intensief op het speerpunt gordel. De actie kreeg volop aandacht in kranten en op radio, televisie en kabelkrant. Daardoor was menigeen wél op de hoogte van de gordelweek. Desondanks kregen ruim 900 bestuurders een bekeuring van 40 euro omdat zij de gordel niet droegen. Naast het proces-verbaal deelde de politie ook folders uit waarin de bekeurden nog eens konden lezen dat zij maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel hebben als zij de gordel wel dragen en onverhoopt betrokken raken bij een ongeval.

De Politieregio's Twente en IJsselland werkten nauw samen tijdens de gordelweek. Op de gevaarlijkste wegen in de provincie controleerden zij dagelijks binnen en buiten de bebouwde kom. Zo vonden tijdens de gordelweek dagelijks vele controles plaats op diverse locaties, die soms werden ondersteund door verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Alle bekeurde bestuurders kregen een informatiefolder en soms een kleine 'troost': een gordelhoesje of een sleutelhanger. De gordelweek werd ondersteund door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

De Politieregio Twente controleerden medewerkers van de verkeersgroep en het handhavingsteam, in IJsselland werd alleen het team Verkeersveiligheid ingezet. In Twente schreef de politie ruim 600 bekeuringen uit, in IJsselland waren dat er bijna 500. Het verkeersbeeld leek in Twente en IJsselland aardig gelijk, alleen kon IJsselland in verband met bromfietscontroles minder mensen inzetten dan Twente. Naast bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, moest de politie ook bestuurders bekeuren voor het niet handsfree bellen (63 processen-verbaal) en ongeveer twintig bromfietsers werden bekeurd omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd of geen helm droegen. Waarschijnlijk organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland volgend jaar weer een gordelweek (net als vorig jaar) om zo het speerpunt gordel jaarlijks een week lang goed onder de aandacht te brengen. Bovendien controleren de verkeersveiligheidsteams wekelijks diverse keren op gordel.

Einde dagrapport Pers Salland

Persinformatie politie regio Ijsselland
District Zuid Deventer
Van 18 op 19 nov. 2002.
Door Freek Fridrichs
Piket Moniek Winters
038-4963891

---
CONTROLE OP DE BRINK

Maandagavond werd op de Brink te Deventer een bromfietscontrole gehouden. Voor het rijden over de Brink met brom/snorfiets zijn 5 personen geverbaliseerd. 2 personen reden in het winkelgebied met een bromfiets. 2 Auto's stonden geparkeerd binnen de parkeerverbodszone. 1 Auto stond op een invalidenparkeerplaats zonder een in de auto aanwezige en duidelijk zichtbare invalidenparkeerkaart. Totaal dus 10 keer PV.
---

INBRAAK EN DIEFSTAL UIT WINKEL

Aangifte van inbraak en diefstal uit een winkel aan de Karel de Groteplein te Deventer, gepleegd op maandagnacht. De daders zijn het pand binnengekomen na het vernielen van een ruit. Binnen werd een rookartikelenstandaard vernield, waarna de aanwezige rookartikelen werden weggenomen. Totale inbraak schade en waarde weggenomen rookartikelen is niet bekend.
---

INBRAAK IN SCHOOL

DEVENTER - Aangifte inbraak in school aan de Rielerweg op maandagnacht. Van een klaslokaal werd een ruit vernield. De dader(s) hebben (heeft)geprobeerd meerdere systeemkasten en beeldschermen van computers weg te nemen. Is niet gelukt en zijn op de grond gevallen. 1 systeemkast is weg. Mogelijk zijn (is) de dader(s)omdat gestoord omdat het alarm afging. Totale inbraakschade en waarde gestolen en vernielde goederen is niet bekend.
---
RUIM 900 BEKEURINGEN IN OVERIJSSEL
GORDELWEEK VEEL AANDACHT

"Wat stom, ik wist het wel", was een veelgehoorde reactie van automobilisten die afgelopen week werden bekeurd tijdens de gordelweek. Van 9 tot en met 15 november controleerde de politie op de gevaarlijkste wegen in Overijssel intensief op het speerpunt gordel. De actie kreeg volop aandacht in kranten en op radio, televisie en kabelkrant. Daardoor was menigeen wél op de hoogte van de gordelweek. Desondanks kregen ruim 900 bestuurders een bekeuring van 40 euro omdat zij de gordel niet droegen. Naast het proces-verbaal deelde de politie ook folders uit waarin de bekeurden nog eens konden lezen dat zij maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel hebben als zij de gordel wel dragen en onverhoopt betrokken raken bij een ongeval.

De Politieregio's Twente en IJsselland werkten nauw samen tijdens de gordelweek. Op de gevaarlijkste wegen in de provincie controleerden zij dagelijks binnen en buiten de bebouwde kom. Zo vonden tijdens de gordelweek dagelijks vele controles plaats op diverse locaties, die soms werden ondersteund door verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Alle bekeurde bestuurders kregen een informatiefolder en soms een kleine 'troost': een gordelhoesje of een sleutelhanger. De gordelweek werd ondersteund door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

De Politieregio Twente controleerden medewerkers van de verkeersgroep en het handhavingsteam, in IJsselland werd alleen het team Verkeersveiligheid ingezet. In Twente schreef de politie ruim 600 bekeuringen uit, in IJsselland waren dat er bijna 500. Het verkeersbeeld leek in Twente en IJsselland aardig gelijk, alleen kon IJsselland in verband met bromfietscontroles minder mensen inzetten dan Twente. Naast bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, moest de politie ook bestuurders bekeuren voor het niet handsfree bellen (63 processen-verbaal) en ongeveer twintig bromfietsers werden bekeurd omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd of geen helm droegen. Waarschijnlijk organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland volgend jaar weer een gordelweek (net als vorig jaar) om zo het speerpunt gordel jaarlijks een week lang goed onder de aandacht te brengen. Bovendien controleren de verkeersveiligheidsteams wekelijks diverse keren op gordel.
---
Einde dagrapport Pers Deventer

Persberichten politie vechtdal
Van dinsdag 19-nov-2002
Door : Wim Dierkx
Piket: Moniek Winters

---

Verkeersslachtoffer alsnog overleden
OMMEN De maandagmorgen bij een eenzijdig verkeersongeval op de Hammerweg gewond geraakte 80-jarige man uit Vroomshoop, is gisteren, in de loop van de avond, alsnog overleden. Hij reed in zijn auto in de richting Ommen en schampte ter hoogte van het zwembad een boom aan de rechterzijde van de weg. Hierna botste hij tegen een verderop staande boom. De brandweer haalde het gewonde slachtoffer dat bekneld zat uit zijn auto. Per ambulance werd hij naar het Twenteborgh ziekenhuis in Almelo gebracht. Waardoor de man met zijn auto in de berm raakte is niet bekend.

Diefstal wielen
HARDENBERG Maandagmorgen deed een 38-jarige man uit Hardenberg aangifte van diefstal van de vier wielen van zijn bestelwagen vanaf de Handelsweg. De man zit met een schade van circa ¤ 1.500,00. De diefstal vond afgelopen weekend plaats. De bestelwagen werd op vier stenen aangetroffen.

Aanhoudingen voor winkeldiefstal
OMMEN Maandagmiddag is een 41-jarige vrouw uit Deventer aangehouden voor diefstal van 9 flesjes parfum in een drogisterij aan de Brugstraat. De waarde van de in beslaggenomen parfum is nog niet bekend. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

In een grootwinkelbedrijf aan de Brugstraat werd eerder die middag een 17-jarige man uit Ommen aangehouden voor de diefstal van en videoband t.w.v. ¤ 7,00. Na verhoor werd hij in vrijheid gesteld. Ook tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

RUIM 900 BEKEURINGEN IN OVERIJSSEL

GORDELWEEK VEEL AANDACHT

"Wat stom, ik wist het wel", was een veelgehoorde reactie van automobilisten die afgelopen week werden bekeurd tijdens de gordelweek. Van 9 tot en met 15 november controleerde de politie op de gevaarlijkste wegen in Overijssel intensief op het speerpunt gordel. De actie kreeg volop aandacht in kranten en op radio, televisie en kabelkrant. Daardoor was menigeen wél op de hoogte van de gordelweek. Desondanks kregen ruim 900 bestuurders een bekeuring van 40 euro omdat zij de gordel niet droegen. Naast het proces-verbaal deelde de politie ook folders uit waarin de bekeurden nog eens konden lezen dat zij maar liefst veertig procent minder kans op ernstig letsel hebben als zij de gordel wel dragen en onverhoopt betrokken raken bij een ongeval.

De Politieregio's Twente en IJsselland werkten nauw samen tijdens de gordelweek. Op de gevaarlijkste wegen in de provincie controleerden zij dagelijks binnen en buiten de bebouwde kom. Zo vonden tijdens de gordelweek dagelijks vele controles plaats op diverse locaties, die soms werden ondersteund door verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Alle bekeurde bestuurders kregen een informatiefolder en soms een kleine 'troost': een gordelhoesje of een sleutelhanger. De gordelweek werd ondersteund door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

De Politieregio Twente controleerden medewerkers van de verkeersgroep en het handhavingsteam, in IJsselland werd alleen het team Verkeersveiligheid ingezet. In Twente schreef de politie ruim 600 bekeuringen uit, in IJsselland waren dat er bijna 500. Het verkeersbeeld leek in Twente en IJsselland aardig gelijk, alleen kon IJsselland in verband met bromfietscontroles minder mensen inzetten dan Twente. Naast bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, moest de politie ook bestuurders bekeuren voor het niet handsfree bellen (63 processen-verbaal) en ongeveer twintig bromfietsers werden bekeurd omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd of geen helm droegen. Waarschijnlijk organiseren de Politieregio's Twente en IJsselland volgend jaar weer een gordelweek (net als vorig jaar) om zo het speerpunt gordel jaarlijks een week lang goed onder de aandacht te brengen. Bovendien controleren de verkeersveiligheidsteams wekelijks diverse keren op gordel.