Korps: KLPD, plaats: Driebergen 19-11-2002
Ruim 550 bestuurders op alcohol gecontroleerd Actie Ochtendgloren

De afgelopen nacht vond een grote verkeerscontrole plaats op de parkeerplaatsen Oudbroeken en Aalburgen aan de A12 in de gemeente Duiven. De politie nam bij 559 bestuurders een blaastest af. Vijf automobilisten hadden te veel gedronken en in drie gevallen werd een bloed en urineproef afgenomen in verband met vermoedelijk drugsgebruik.

Ochtendgloren is de interregionale samenwerking tussen het Korps landelijke politiediensten, de Regio Korpsen Gelderland Midden en Noor- Oost Gelderland. De controle vond plaats van maandagavond 22.00 uur tot dinsdagochtend 04.00 uur. De politiekorpsen kregen daarbij ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee, Douane, Motorrijtuigenbelastingdienst en de Duitse politie.

Tijdens deze controle constateerde de politie de volgende verkeersovertredingen:

Rijden zonder geldig rijbewijs/niet tonen rij-kentekenbewijs: 32x

APK, gladde banden, geen hulpkoppeling/losbreekreminrichting: 20x

onverzekerd: 5x

Onjuiste verlichting (incl. gebruik blauwe lampjes): 30x

Rijden zonder gordel en niet handsfree bellen: 5x

Rijtijdenwetgeving: 4x

Te hoog geladen en onberemd wiel (vrachtautos): 2x

Een verdachte werd aangehouden van wege een even tevoren gepleegde diefstal van een personenauto in Arnhem. Hij moest namelijk vandaag voor de rechter verschijnen en had geen vervoer! Een taxichauffeur was niet in het bezit van enig voorgeschreven document. In het kader van de wapenwetgeving werden een stiletto, een slagwapen, een stroomstootwapen, een voor afdreiging geschikt pistool en pepperspray in beslaggenomen. Een bestuurder werd betrapt op het gebruik van rode diesel en drie werden bekeurd voor fraude grijs kenteken, misbruik handelaarskenteken en misbruik bedrijfsvoorraad.

Tenslotte werden van 1463 voertuigen de snelheid gecontroleerd, hiervan reden er 549 te snel. Bij een bestuurder werd terplekke het rijbewijs ingevorderd omdat hij 158 km/u reed in plaats van 100.