United Services Group

Integratie Start verloopt voorspoedig

Kerncijfers eerste negen maanden 2002

· Omzet euro 750,9 miljoen

· Bedrijfsresultaat euro 47,4 miljoen

· WPA euro 1,07
Belangrijke ontwikkelingen derde kwartaal 2002

· Resultaat specialistische segmenten verbeterd
· Integratie USG en Start verloopt voorspoedig
· Winstgevendheid Start neemt verder toe
Almere, 19 november 2002, United Services Group N.V. boekte over de eerste negen maanden van 2002 een omzet van 750,9 miljoen euro (2001: euro 437,9 miljoen) Dit is een stijging van 71,5% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is vooral bereikt door de overname van Start waarvan de resultaten vanaf 1 juni 2002 zijn geconsolideerd. Het bedrijfsresultaat bedroeg 47,4 miljoen euro, waaraan Start Holding 12,3 miljoen euro bijdroeg.Ten opzichte van dezelfde periode in 2001 kwam het bedrijfsresultaat 7,6% lager uit. In procenten van de omzet bedraagt het bedrijfsresultaat 6,3%. De omzet nam toe van 437,9 miljoen euro tot 750,9 miljoen euro. Vóór amortisatie goodwill bedraagt de nettowinst 24,3 miljoen euro (2001: 31,6 miljoen euro). De winst per gewoon aandeel, voor amortisatie, komt uit op 1,07 euro (2001: 1,57 euro). De kasstroom uit operationele activiteiten is in het derde kwartaal sterk verbeterd met euro 17 miljoen.

De in 2002 getroffen efficiencymaatregelen binnen verschillende werkmaatschappijen, bestaande uit kostenreductie en het verder opvoeren van de commerciële slagvaardigheid, zullen in 2003 een positief effect hebben. In dat kader wijst de Raad van Bestuur erop dat de integratie van USG en Start in Nederland en Spanje voorspoedig verloopt en hiervan in 2003 positieve effecten op het bedrijfsresultaat mogen worden verwacht.

Het gegeven dat de omzetportfolio van Start zich onder meer kenmerkt door een vroeg cyclisch karakter, betekent dat deze op één na grootste uitzendonderneming van Nederland in een vroeg stadium ten volle zal profiteren van een oplevende markt.

Ontwikkelingen per land in hoofdlijnen

Nederland

De uitzendmarkt blijkt zich in de afgelopen drie maanden te stabiliseren, waarbij de achterstand tot het overeenkomstige tijdvak in 2001 in omzettermen nog circa 5% bedraagt. Door verdere afslankingsoperaties zullen ondernemingen in het algemeen naar verwachting medio 2003 de gewenste personele bezetting bereiken. Intussen zal de werkloosheid dientengevolge verder oplopen, waardoor meer mensen voor uitzendbanen beschikbaar komen. Anderzijds blijken ondernemingen na afslankingsoperaties in eerste instantie een beroep te doen op flexibele arbeidskrachten alvorens vaste dienstverbanden aan te gaan. Uit perioden na vorige recessies kan worden geconcludeerd dat ondernemingen gedurende een periode van economische onzekerheid ook langduriger gebruik maken van ingeleend personeel. Naar verwachting zal deze situatie zich vanaf medio 2003 kunnen manifesteren, waarna de uitzendmarkt na de huidige periode van stabilisatie weer in een groeifase zou kunnen komen.

Uitzenddivisie Office
In het derde kwartaal werden de uitzendorganisaties van USG (waaronder Unique en Secretary Plus) , die zich voornamelijk richten op het MKB-segment, geconfronteerd met een daling van het aantal vacatures. Door de commerciële inspanningen drastisch op te voeren en het brutomargeniveau te handhaven kon er een bevredigende winstbijdrage worden gerealiseerd. Tevens werd in de afgelopen periode een aantal grotere opdrachtgevers met behoefte aan specialistische dienstverlening verworven. Enerzijds door eigen acquisitie, zoals bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij Transavia waar Unique de werving en selectie verricht voor cabinepersoneel, anderzijds door entrees via Start.

Start Uitzendbureau
Bij Start nam de winstgevendheid verder toe, bij een zich stabiliserend omzet- en brutomargeniveau, dankzij de effecten van de reeds eerder ingezette reorganisatie en rationalisatie. In het derde kwartaal werd tevens een nieuw automatiseringsysteem operationeel waarmee de personele kosten in de komende maanden verder zullen afnemen. Dankzij cross selling kreeg Start toegang tot een aantal grotere accounts van USG (waaronder Siemens en Dexia) en verzorgde Start op haar beurt entrees voor andere werkmaatschappijen bij een aantal van haar opdrachtgevers, voor wie een fullservice oplossing van belang is. Het proces om de ondersteunende activiteiten van USG en Start waar mogelijk samen te voegen, alsmede het optimaliseren van de commerciële processen verlopen voorspoedig. De financiële effecten hiervan zullen vanaf 2003 bijdragen aan verbetering van de winstgevendheid.

Divisie Techniek
De markt voor hoger opgeleide technici toonde in het derde kwartaal geen tekenen van herstel. Na een zeer teleurstellend tweede kwartaal kan niettemin worden geconstateerd dat de getroffen maatregelen in de kostensfeer, alsmede het structureel handhaven van een aanvaardbaar leeglooppercentage hebben geleid tot resultaatverbetering.

United College
De werkmaatschappijen Luzac College en InterCollege met in totaal 19 scholen presteerden ook in dit kwartaal uitstekend, hetgeen wederom resulteerde in een uitstekende winstgevendheid.

United Communications
Bij callcenteronderneming Call-IT International stond het resultaat onder druk vanwege het eerder in dit jaar wegvallen van een grote opdrachtgever. De verwachting is dat de hierdoor aanwezige overcapaciteit in de komende maanden zal worden benut met het verwerven van nieuwe opdrachten op het terrein van customer care diensten, alsmede het faciliteren van ondernemingen met eigen callcenters. Telecom Direct presteerde ondanks moeilijke marktomstandigheden naar tevredenheid. De divisie droeg als geheel positief bij aan het groepsresultaat.

United Independent Services
De eind 2001 gestarte nieuwe activiteit onder de merknaam United Independent Solutions, gericht op het faciliteren van zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP'ers), is enigermate bij de planning achtergebleven als gevolg van het ongunstige economische klimaat. Werkmaatschappij Fa-med daarentegen liet een uitstekende omzet- en winstontwikkeling zien, waardoor deze divisie als geheel positief bijdroeg aan het groepsresultaat.

België

Uitzenddivisie Office
De Belgische uitzendmarkt tendeert net als in Nederland naar stabilisatie, waarbij wordt opgemerkt dat het vroeg cyclische industriële segment tekenen van herstel toont en het officesegment daarbij (traditioneel) achterblijft. Onze Belgische werkmaatschappijen Unique en Secretary Plus zijn met name actief in het officesegment en hebben ondanks moeilijke marktomstandigheden goed gepresteerd, zij het dat de winstbijdrage door enige druk op de brutomarge lager is uitgekomen dan in voorgaande kwartalen.

Divisie Techniek
De markt voor technische vakspecialisten in België vertoont een overeenkomstig beeld met die van Nederland. United Technical Solutions werd geconfronteerd met een daling van het aantal projecten met dientengevolge een hoger leegloopcijfer dan gewenst. Hierdoor werd er een licht negatief resultaat geboekt. Naar verwachting zullen maatregelen om het leegloopniveau binnen aanvaardbare grenzen te brengen, alsmede kostenreducties hun vruchten in de komende maanden afwerpen.

Duitsland

Hoewel de marktsituatie hier onveranderd moeilijk is gebleven, is het verlies in het derde kwartaal aanzienlijk lager uitgekomen dan de kwartalen daarvoor. Deze verheugende ontwikkeling is het gevolg van kostenreductie en van de implementatie van in Nederland en België succesvol gebleken commerciële werkmethoden bij Unique Personal. De vier relatief jonge vestigingen van Secretary Plus hebben in dit kwartaal een aanzienlijke resultaatverbetering gerealiseerd. In de loop van 2003 is het waarschijnlijk dat de Duitse operatie als geheel het break even niveau zal bereiken.

Spanje

Op de Spaanse uitzendmarkt is, na een jarenlange groei, thans sprake van stabilisatie. Gezien de nog lage penetratiegraad en de toenemende maatschappelijke acceptatie van uitzendarbeid kan op deze omvangrijke arbeidsmarkt in de komende jaren een aanzienlijke omzet- en winstgroei worden gerealiseerd. Door de overname van Start is Spanje na Nederland de belangrijkste markt voor USG, waar zij tot de 'top vijf' behoort.

De werkmaatschappijen Tempìber en Ecatemp, die binnenkort onder het label Unique worden samengevoegd, hebben in het derde kwartaal een relatief hoge winstgroei kunnen laten zien. Deze positieve ontwikkeling is het gevolg van getroffen efficiencymaatregelen en de toepassing van eerder genoemde commerciële werkmethoden. Start dochter 'People' behoort met 130 vestigingen in Spanje en Portugal tot de grotere uitzendondernemingen op de Spaanse markt.

De resultaten van People zijn weliswaar licht verbeterd ten opzichte van 2001, maar zijn zeker voor verbetering vatbaar. Binnen deze werkmaatschappij worden thans eveneens beproefde commerciële werkmethoden ingevoerd, waardoor de productiviteit ook hier aanzienlijk zal kunnen toenemen. Daarnaast worden kostenbesparende maatregelen getroffen die onder meer bestaan uit het samenvoegen van drie backoffices binnen het hoofdkantoor van People te Madrid. Het jaar 2003 wordt op grond van de hiervoor beschreven initiatieven met veel vertrouwen tegemoet gezien.

Italië

Start Italië is opgestart in het jaar 2000 en beschikt over 36 vestigingen in Noord Italië. Tot begin 2002 werd een zeer voorspoedige omzetgroei gerealiseerd op een eveneens snel groeiende uitzendmarkt. Momenteel groeit het marktvolume beduidend minder snel, hetgeen ook in de omzetontwikkeling van Start tot uitdrukking komt. Hierdoor zullen de aanloopverliezen over 2002 hoger zijn dan begin dit jaar werd voorzien. Door adequate maatregelen in de kostensfeer alsmede ook hier de implementatie van commerciële werkmethoden, is de verwachting dat deze werkmaatschappij in de tweede helft van 2003 het break even niveau zal bereiken.

Verwachtingen 2002
De Raad van Bestuur handhaaft de eerder uitgesproken verwachting, rekening houdend met actuele ontwikkelingen en trends op de voor haar relevante Europese markten, dat de nettowinst vóór amortisatie van goodwill over 2002 met circa 25% en de winst per gewoon aandeel, vóór amortisatie, met circa 30% zullen achterblijven ten opzichte van 2001.

Profiel United Services Group
United Services Group is als Europese dienstverlener actief in Nederland, België, Duitsland, Italië, Spanje en Centraal Europa op het gebied van flexibele arbeid, opleidingen en customer care-services. De aandelen United Services Group staan genoteerd aan de Effectenbeurs Euronext Amsterdam. Vanuit een aantal zelfstandige werkmaatschappijen, waaronder Unique, Start, Secretary Plus en Technicum (detachering & uitzending), United Capacity, United Technical Solutions en United ICT Solutions (werving & selectie, detachering en projectmatige activiteiten voor vakspecialisten), United Independent Solutions (dienstverlening aan zelfstandigen zonder personeel), Luzac College en InterCollege (opleidingen) en Telecom Direct en Call-IT (customer contact-centers), worden de diverse dienstverleningsvormen aangeboden.

Raad van Bestuur
United Services Group N.V.

Voor nadere informatie:

De heer Leo W. Houwen Telefoon: +31 (0)36 529 95 55 De heer Ron Icke Telefoon: +31 (0)36 529 95 05 Zie ook onze website: www.unitedservicesgroup.nl

Bijlagen:

- geconsolideerde resultaten en balans

- geconsolideerd kasstroomoverzicht

- segmentatie-overzicht

- kerncijfers

Belangrijke data

Publicatie jaarcijfers 2002 19 maart 2003 Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders 7 mei 2003