Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-11-2002
Volgende stap tot herziening streekplan Zuid-Holland Oost

Nota hoofdkeuzen vastgesteld door GS

Op 12 november 2002 heeft Gedeputeerde Staten (GS) de Nota Hoofdkeuzen goedgekeurd. Hiermee is een volgende stap gezet tot de herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost. In de nota staan de hoofdlijnen beschreven van het nieuwe ontwerpstreekplan dat begin volgend jaar door GS wordt vastgesteld.

Een van de hoofdlijnen is dat op basis van het rijksbeleid voor het Groene Hart een restrictief beleid geldt. Dat beleid wordt door de provincie Zuid-Holland onderschreven. In het verleden werd dit restrictieve beleid vormgegeven door middel van contouren (omvang van verstedelijking) en contingenten (aantallen woningen). Bij de tweede partiele herziening is het sturen op contingenten losgelaten. Gekozen is toen voor sturen op contouren. Deze keuze wordt in de Nota Hoofdlijnen gehandhaafd. Een gemeente mag het stedelijk gebied uitbreiden op basis van een door de gemeenteraad vastgesteld structuurplan.

In de Nota Hoofdkeuzen worden vier gebieden aangegeven waar de kwaliteit van wonen en werken moet worden verbeterd. In deze vier gebieden kan eventueel ruimte worden geboden aan functies die elders in het streekplangebied niet langer gewenst zijn vanwege het restrictieve beleid. Deze vier gebieden zijn: Randzone Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Oude Rijnzone, Aar en Amstelzone en Hollandsche IJssel. De inrichting van de Zuidplaspolder, de zogenaamde Driehoek Rotterdam-Gouda-Zoetermeer, is een op zichzelf staand te ontwikkelen gebied.

Gedeputeerde Staten vinden dat voor het boomteeltgebied Boskoop herstructurering noodzakelijk is. Zij zullen daarvoor in het ontwerp streekplan een studieopdracht opnemen. GS hebben aangegeven dat de groei van de pot- en containerteelt geplaatst moet worden op het PCT-terrein te Hazerswoude-Dorp. De provincie Zuid-Holland volgt de ontwikkelingen in deze sector nauwlettend en komt in 2005, op basis van een evaluatie in overleg met de streek en de sector, indien nodig, tot aanvullende besluitvorming.

Tenslotte hebben GS op het punt van concentratie van transportbedrijven in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, als voorlopig standpunt gekozen voor de locatie Schelluinen-West. Eerst moet een aantal randvoorwaarden worden uitgewerkt, zoals de aanleg van een ecologische verbindingszone. Daarna zullen GS hun definitieve standpunt bepalen.

Momenteel wordt de door GS in de Nota Hoofdkeuzen neergelegde lijn door de verantwoordelijk gedeputeerde besproken met onder andere individuele gemeenten, gemeentelijke samenwerkingsverbanden en waterschappen. De gebiedscommissie Oost zal de Nota Hoofdkeuzen -zoals het er nu uitziet- behandelen in haar vergadering van 11 december aanstaande.