Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-11-2002
Fietspad 10 naar Meijendel van de baan

De aanleg van Fietspad 10, het pad dat de Waalsdorpervlakte door de duinen met Meijendel moet verbinden, is van de baan. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) vandaag besloten. De opheffing van 100 parkeerplaatsen bij Meijendel bleek het grootste struikelblok.

De aanleg van Fietspad 10, uit het Provinciaal Fietspadenplan vormt al jaren onderwerp van discussie. Het pad is uit recreatief oogpunt uiterst aantrekkelijk Maar doordat het tracé door een waardevol duingebied is geprojecteerd moeten natuurwaarden elders gecompenseerd worden, zo hebben Provinciale Staten (PS) bij de vaststelling van het Fietspadenplan in 2001 besloten. "Die compensatie moest bestaan uit beperking van het autoverkeer naar de zogenaamde Vallei van Meijendel. Het terugbrengen van het aantal parkeerplaatsen van 200 naar 100 was voor de gemeente onbespreekbaar" aldus verantwoordelijk gedeputeerde Leen van der Sar.

Natuurwaarden
Fietspad 10 maakte onderdeel uit van een pakket maatregelen om het duingebied recreatief aantrekkelijker te maken en de natuurwaarden te verhogen. Dat is indertijd in het Bestuurlijk overleg Duinen afgesproken. Een groot deel van de maatregelen is inmiddels uitgevoerd. Zo is de springtuin in de Vallei van Meijendel inmiddels verplaatst en is zijn de paden verbeterd. Ook is een nieuw parkeerterrein aangelegd aan de rand van het duingebied en is het eerste, niet omstreden, deel van fietspad inmiddels aangelegd.

Alle partijen in het bestuurlijk overleg gaan nu de bestaande verbinding verbeteren, onder meer door bewegwijzering.