Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-11-2002
Zeventien projecten krijgen geld uit leefbaarheidsubsidie Kleine kernen.
Toekenning ruim ¤ 500.000 subsidie

Gedeputeerde Staten hebben in de tweede tranche van 2002 (periode 1 mei tot 1 september) ruim ¤ 500.000,- toegekend in het kader van de regeling leefbaarheidsubsidie Kleine Kernen. In dit kader zijn 17 aanvragen (gedeeltelijk) gehonoreerd. Daarbij is vooral gekeken naar maatregelen die de leefbaarheid bevorderen.

De doelstelling van de regeling leefbaarheidsubsidie Kleine Kernen is de sociale samenhang in en vitaliteit van kleine kernen duurzaam in stand te houden door financiële bijdragen te geven om de terugloop van het voorzieningenniveau te voorkomen. Het kan daarbij gaan om randvoorwaarden te bieden om winkelvoorzieningen of medische, sociale en culturele voorzieningen voor de kleine kernen te behouden. Dit zijn bijvoorbeeld huisartsen, apotheken, bibliotheken, bejaardenhulp, sportvoorzieningen of culturele centra. Ook initiatieven die leiden tot versterking van zorg, veiligheid, mobiliteit, recreatie en andere voorzieningen voor kleine kernen passen in dit kader.

In de tweede tranche zijn in totaal 18 aanvragen behandeld uit 13 verschillende gemeenten. In deze tranche waren alle gebieden vertegenwoordigd, waarvan het merendeel uit de Rijn- en Gouwestreek en de Waarden. Net als in de eerste tranche werd er meer subsidie gevraagd (bijna ¤ 1,5 mln) dan kan worden gegeven. Een groot deel van de aanvragen is voor jeugdvoorzieningen en de herinrichting van de openbare ruimte. De overige aanvragen omvatten culturele projecten (subsidiebijdrage dorpshuizen), sport en recreatie (renovatie van sportvoorzieningen, aanleg skatevoorziening) en zorgvoorzieningen.

Meer informatie over de aanvraag van leefbaarheidsubsidie voor 2003 is te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland: www.pzh.nl.