Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-11-2002
Provinciale Cultuurnota
werpt vruchten af

Op donderdag 14 november zijn tijdens de terugkomdag cultuurbereik de resultaten van het actieprogramma 2002 geëvalueerd. Met als doel om in 2003 een hoger cultuurbereik te realiseren. De afgelopen twee jaar zijn veel inspanningen verricht om culturele activiteiten meer toegankelijk te maken voor een groter publiek. De cultuurnota 2001-2004 is het beleidskader hiertoe.

De afgelopen twee jaar zijn veel inspanningen verricht om culturele activiteiten meer toegankelijk te maken voor een groter publiek. De cultuurnota 2001-2004 is het vertrekpunt. Ieder jaar wordt een jaarprogramma cultuur geformuleerd waarvan het actieprogramma onderdeel is. Cultuurgedeputeerde Marcel Vissers memoreerde tijdens deze terugkomdag aan de samenwerking tussen gemeenten onderling en die tussen culturele instellingen. Hij benadrukte daarbij het belang van culturele aanjagers die in verschillende regio's in Zuid-Holland baanbrekend werk verrichten. Vissers: "Het Westland is in mijn ogen een inspirerend voorbeeld voor andere regio's." De komende tijd zal de provincie onder andere regionale platforms cultuureducatie opzetten, waar onderwijs en culturele instellingen elkaar kunnen vinden.

Het Jaarprogramma 2003 beslaat het volledige provinciale cultuurbeleid van regionale omroepen, tot jeugdtheater, archeologie, molens en beeldende kunst. Het programma geeft een helder beeld van de voornemens en de plannen van de provincie. Daarnaast wordt in het programma teruggeblikt op de activiteiten in het lopende jaar 2002. Op een aantal beleidssectoren wil de provincie Zuid-Holland zich extra inspannen door oprichting van Regionale Historische Centra, het gebruik van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur bij de opstelling van ruimtelijke plannen, de modernisering van het bibliotheekbestel en het vergroten van cultuuraanbod bij kunstuitlenen.

Het doel van het actieprogramma Cultuurbereik is zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om met cultuur en culturele evenementen in contact te komen. Met het actieprogramma wordt gestreefd naar het bereiken van meer jongeren, het realiseren van culturele diversiteit, het opnemen van beeldende kunst in openbare ruimte en culturele instellingen te helpen bij een aantrekkelijk en toegankelijk aanbod.