Politiebond ACP

Ontwikkelingen reorganisatie Vreemdelingendiensten

Historie

In het voorjaar van 2002 is in het landelijk overleg door de Minister van BZK meegedeeld dat er plannen waren om een aantal taken van de Vreemdelingendienst aan te passen. In het kort kwam het er op neer dat de taak "toelating/asiel" overgeheveld moest worden van de politie naar gemeente en IND. De verwachting was dat de politie het budget wat gekoppeld is aan deze taak (ongeveer 56 miljoen euro) zou kunnen behouden en o.a. zou kunnen gebruiken voor extra toezicht en controle. Doordat de korpsen het budget mochten houden (naar verwachting) zou de reorganisatie die deze aanpassing tot gevolg had in principe zonder problemen kunnen verlopen. De politievakorganisatie ACP was en is van mening dat er sprake was van een landelijke reorganisatie. Daarom hebben wij ons vanaf het begin hard gemaakt voor landelijke afspraken om de reorganisatie goed te laten verlopen (bijv. werkgarantie). Ook de Minister BZK zag hierin voordelen. In de periode die volgde is er onderzoek gedaan naar de aard en omvang van de onderdelen van de VD waar deze taak werd uitgevoerd.

Landelijk Overleg augustus 2002

In het landelijk overleg van augustus 2002 kwam de Minister van BZK met de mededeling dat er geen sprake was van een landelijke reorganisatie en dat er dus geen aanleiding was om over deze reorganisatie landelijke afspraken te maken. De ACP heeft aangegeven het hiermee niet eens te zijn en dat ons eerder ingenomen standpunt overeind bleef. Uiteindelijk bleek hiervoor geen meerderheid in de vergadering te bestaan. Gevolg was dat de reorganisatie van de Vreemdelingendiensten op regionaal niveau uitgevoerd moesten worden.

Nieuwe ontwikkelingen

Eind augustus kreeg de Politievakorganisatie ACP nieuwe informatie binnen over de financiële ontwikkelingen die betrekking hadden op de overdracht van de VD taken toelating/asiel. De regiokorpsen hadden bericht ontvangen dat het budget van 56 miljoen euro per 1 januari 2004 voor 50% zou worden gekort op de budgetten van de korpsen. Gevolg hiervan is dat de financiering van medewerkers die in deze afdelingen werkzaam zijn in gevaar komt. Ook was de ACP nog steeds van mening dat er sprake was van een bovenregionale reorganisatie.

Bondsbestuur ACP d.d. 17 oktober 2002

Op 17 oktober jl. heeft het Bondsbestuur van de ACP gesproken over bovenstaande ontwikkelingen aan de hand van een beleidsnotitie.

Het Bondsbestuur heeft het onderstaande standpunt ingenomen t.a.v. de reorganisatie van de Vreemdelingendiensten:
1. Er was en is sprake van een bovenregionale reorganisatie (tussen diverse overheidssectoren)
2. De omstandigheden (financieel) waaronder de reorganisatie zou plaatsvinden zijn verandert
3. Er moet alsnog op landelijk niveau afspraken gemaakt worden over de reorganisatie van de VD
4. Deze afspraken kunnen op regionaal niveau verder uitgewerkt worden.

Formeel landelijk overleg d.d. 24 oktober 2002

24 Oktober jl. heeft er formeel landelijk overleg plaatsgevonden tussen de politievakorganisaties en de Minister van BZK. Door de ACP onderhandelaren is het standpunt van het ACP Bondsbestuur ingebracht. Door de Minister en de vakorganisaties is geconstateerd dat de omstandigheden t.a.v. het financiële kader veranderd zijn. Dit geeft aanleiding om op zeer korte termijn inzicht in de huidige stand van zaken te krijgen en aan de hand daarvan tot afspraken te komen. De Minister heeft de toezegging gedaan om binnen 3 weken met een inventarisatie te komen met als doel om in november tot afspraken te kunnen komen over de reorganisatie van de Vreemdelingendiensten. De ACP heeft zich op het standpunt gesteld dat op landelijk niveau in ieder geval afgesproken moet worden dat er geen sprake kan zijn van gedwongen ontslagen en dat er een werkgarantie moet komen voor de medewerkers die nu binnen taken verrichten op het terrein van toelating en asiel.

Regionale aanpak voor aanvullend Sociaal Statuut

Op woensdag 6 november jl. heeft er een halfjaarlijkse bijeenkomst plaatsgevonden van de ACP onderhandelaren in het Regionaal Georganiseerd Overleg. Tijdens deze bijeenkomst zijn er afspraken gemaakt over de onderwerpen en afspraken die op regionaal niveau, in aanvulling op de landelijk te maken afspraken, gemaakt moeten worden. De ACP onderhandelaren zullen de reorganisatie van de VD agenderen voor het overleg met de korpsleiding en de korpsbeheerder om regionaal aanvullende afspraken te maken.