Gemeente Hoogeveen


---

19 november 2002

Onderzoeken Structuurvisie Hoogeveen

Kwaliteitsimpuls nodig voor groei naar 59.000 inwoners in 2030

Een beheerste groei van 53.000 inwoners nu naar 59.000 inwoners in 2030 betekent flink investeren in kwaliteit voor Hoogeveen, op het gebied van wonen, werken en voorzieningen. Dat is de belangrijkste algemene conclusie van de onderzoeken die het gemeentebestuur de afgelopen maanden heeft laten doen in het kader van de vorming van een Structuurvisie voor de gemeente Hoogeveen. Daarnaast moet Hoogeveen meer haar sterke punten tonen naar buiten, om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe inwoners en bedrijven.

De negen onderzoeken zijn bijna alle afgerond en omvatten de thema's wonen, werken, platteland, toerisme & recreatie, sport, vliegveld, verkeer, water en HBO (hoger beroepsonderwijs). Doel van de onderzoeken is duidelijk te maken aan welke ruimtelijke aspecten de grootste behoefte is in de komende jaren. Of de aanbevelingen uit de onderzoeken al of niet gerealiseerd worden, is afhankelijk van besluitvorming door het gemeentebestuur, na overleg met relevante partijen.

Hoogeveen wil beheerst groeien. Die keus heeft de gemeenteraad al in 2000 gemaakt en vastgelegd in de Toekomstvisie 2030. Afname van de bevolking is slecht voor de sociale, recreatieve, culturele en winkelvoorzieningen. Stilstand is achteruitgang. In de onderzoeken in het kader van de Structuurvisie is een groei naar 55.000 en 59.000 uitgewerkt, met verschillende gevolgen voor de behoefte aan woningen, bedrijventerreinen en kantoren.

De onderzoeken wijzen uit dat een beheerste groei nagenoeg zonder uitbreidingen te realiseren is. Een nieuwe woonwijk na Erflanden is tot 2030 niet nodig. Nieuwbouw van woningen is mogelijk binnen de bebouwde kommen, door open plekken in te vullen en bestemmingen te wijzigen. Na 2015 is wel een nieuw bedrijventerrein nodig voor ca. 100 hectare.

Om het leefklimaat voor de huidige inwoners op peil te houden en bovendien nieuwe inwoners en bedrijven aan te trekken, is vooral kwaliteitsverbetering van de ruimte nodig.

Wonen

Zo is er behoefte aan meer diversiteit aan woningen, volgens onderzoeksbureau Companen. De vraag naar stedelijk wonen met voorzieningen dichtbij is fors (ca. 3300 woningen tot 2030). En er is onvoldoende aanbod momenteel aan 'comfortabel en onderscheidend wonen', wat grofweg inhoudt: duurdere woningen in een ruime woonomgeving. De gemeente zou bij herstructurering van oudere wijken hiermee rekening moeten houden.

Verder is er een grote behoefte (700 woningen tot 2030) aan 'dorps wonen', onder nieuwkomers van buiten de gemeentegrenzen. De vraag is of deze behoefte in een aantal dorpen of in alle dorpen moet worden opgevangen. De dorpsbevolking zelf heeft behoefte aan een uitbreiding van 600 woningen tot 2030. Het is nog te vroeg om te zeggen of beide wensen te realiseren zijn.

Companen stelt verder dat extra aandacht voor wonen in combinatie met zorg nodig is. Meer ouderen en gehandicapten dan nu zullen in de toekomst buiten instellingen willen wonen. Dit betekent een behoefte aan 700 aangepaste woningen in Hoogeveen tot 2015.

Werken

Het bureau Pau heeft het thema werken onderzocht. Pau ziet kansen voor het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid, als er meer differentiatie in woonmogelijkheden komt. Bovendien zou het winkelcentrum in de stad een betere uitstraling moeten krijgen, er zouden meer kwaliteitswinkels moeten komen en het centrum zou compacter moeten.

Het onderzoeksbureau heeft interviews gehouden onder vertegenwoordigers van Hoogeveense bedrijven en ondernemersverenigingen, banken, Kamer van koophandel, VNO-NCW, makelaars en vastgoedbeleggers. Daaruit blijkt een negatief imago. Dit zou te maken hebben met de matige uitstraling van het winkelgebied in het centrum en het ontbreken van kwaliteitswinkels.

Verder wordt de kwaliteit van de bebouwing in de gemeente niet als positief ervaren. Over de buitengebieden wordt veel positiever geoordeeld, door de verschillen in landschapstypen.

Een ander positief geluid in het rapport van Pau is de productiviteitsgroei. Hoogeveen scoort hierop, als enige plek in het noorden, meer dan twee procent boven het landelijk gemiddelde. Daarnaast is de werkgelegenheid van 1997 tot en met 2001 in Hoogeveen (ruim 17 procent) sterker gestegen dan in Drenthe (ruim 14 procent).

Verder blijkt het MKB in industrie en distributie de ruggengraat te vormen van de economie ter plekke. 'De ondernemerszin is sterk in Hoogeveen en er zijn bedrijven die onverwachts grote markten bedienen,' meldt het onderzoeksrapport.

Wat de benodigde ruimte voor werken betreft, valt op dat er volgens Pau minder vraag naar kantoren is dan onderzoekscijfers tot dusver aantoonden. Tot 2015 is ruim 23.000 vierkante meter aan kantooroppervlak nodig. Voor een deel heeft de gemeente hiervoor al bestemmingen geregeld, voor een deel nog niet.

In het Stationsgebied wil de gemeente deze nog niet geregelde ruimte creëren. Voor de ontwikkeling van dit gebied is uitgegaan van 30.000 m2 kantooroppervlak. Ondanks de lagere prognosecijfers, stelt Pau dat de gemeente in het stationsgebied kantoorontwikkeling moet vasthouden. Het gaat er om klaar te zijn voor 'een opleving in de kantorenmarkt die op termijn zeker zal plaatsvinden'.

Recreatie & toerisme

Ook onderzoeksbureau Vandertuuk doet in het kader van recreatie & toerisme een oproep stevig in kwaliteit te investeren. Een van de aanbevelingen is het water terug in het centrum brengen door de industriehaven door te trekken tot aan het Tamboerplein. Verder raadt Vandertuuk aan de toeristische activiteiten en attracties beter onderling te verbinden met behulp van fiets- en wandelpaden, parkeerplaatsen en bebording. Ook moet er aansluiting komen met de wandel- en fietsroutes buiten de gemeentegrenzen.

Als het vliegveld blijft, zou deze voorziening 'meer allure' moeten krijgen. Verder zou Schoonhoven meer kwaliteit kunnen krijgen in de vorm van een dierenparkje en een drijvende speeltuin. Voor Nijstad aan de zuidwestkant bij Erflanden, zou 'wonen op het water' een mogelijkheid zijn. Recreatief zijn hier kansen voor een 'floating range' (golfballen in het water slaan) en duiksport.

Sport

Het onderzoek Sport wijst onder andere uit dat geen uitbreiding van sportvelden nodig is. Het aantal velden kan juist omlaag als kunstgras wordt toegepast. Verder blijkt een groei in de behoefte aan golfmogelijkheden.

Platteland

Het onderzoek naar de kansen voor het platteland wijst een grote sociale vitaliteit uit. Er zijn sterke sociale verbanden in de dorpen en het buitengebied. Veel mensen doen actief mee aan het verbeteren van de leefomgeving.

Verder schatten de onderzoekers dat ongeveer 130 boerenbedrijven binnen 10 jaar zullen wegvallen. Niet alle grond hierbij zou verloren gaan voor de landbouw, maar wel de boerderijen. Hier zouden kansen kunnen liggen voor andere vormen van bedrijvigheid en voor wonen. Wel is een gemeentelijke strategie nodig om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.

Water

Binnen het thema water heeft onderzoeksbureau Royal Haskoning onder andere gekeken naar de bergingscapaciteit. In heel Hoogeveen moet regenwater namelijk worden afgekoppeld met bestemming vijver en sloot in plaats van riool. Dit om de zuiveringsinstallatie zo min mogelijk te belasten. Het bureau concludeert dat afkoppelen een probleem vormt in Elim, Hollandscheveld, Noord A2 en het centrum. Hier moet extra oppervlaktewater gecreëerd worden.

Verder moet de gemeente nog op zoek naar hectares voor noodberging om wateroverlast te voorkomen. Om hoeveel ruimte het gaat, is een punt van overleg met waterschap Reest & Wieden.

Vliegveld

De resultaten van het vliegveld-onderzoek waren al in oktober bekend. Deze worden gebruikt om in deze weken de discussie aan te gaan over behoud, verhuizing of einde van het vliegveld na 2013. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in januari 2003 hierover een besluit. Op 20 en 21 november houdt de raadscommissie Omgeving twee hoorzittingen over het onderwerp.

De twee onderzoeken naar verkeer en de mogelijkheden voor een HBO-instelling in Hoogeveen zijn nog niet afgerond.

Bijeenkomsten over onderzoeken

De Structuurvisie komt op een interactieve manier tot stand. In deze periode zijn er behalve de twee hoorzittingen over het vliegveld ook twee informatie- en discussiebijeenkomsten over de uitkomsten van de overige onderzoeken. Deze zijn op maandag 25 en woensdag 27 november in het raadhuis. Op 25 november is er speciale aandacht voor werken en recreatie & toerisme, op 27 november voor wonen en platteland. De aanvang is 19.30 uur en iedereen is welkom.

Keuzemodellen

De uitkomsten van de onderzoeken gaan dienen als basis voor het maken van een aantal keuzemodellen. Dit zijn kaarten met 'vlekken' en 'stromen'. Aan de hand van de modellen kunnen belangstellenden en belanghebbenden in het najaar van 2003 met raadsleden in discussie gaan over de beste Structuurvisie voor Hoogeveen.

De Structuurvisie Hoogeveen zal de basis worden van de ruimtelijke inrichting van de gemeente tot 2030. Naar verwachting eind 2003 zal de gemeenteraad een besluit nemen over de visie.

De onderzoeksrapporten die gereed zijn, zijn in te zien op www.hoogeveen/structuurvisie.nl en liggen ook ter inzage in het voorlichtingscentrum in het raadhuis.

© Copyright Gemeente Hoogeveen