Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe regels grondwaterbescherming in milieuverordening

19-11-2002
De provincie hanteert voortaan minder algemene maatregelen voor de bescherming van het grondwater en meer regels, die rekening houden met de kwetsbaarheid van een bepaalde winning. Met deze wijziging van de provinciale milieuverordening willen gedeputeerde staten meer ruimte geven voor maatwerk met oog voor de werkelijke risico's.

Vorig jaar heeft het provinciebestuur de nota "Zuiver drinkwater uit de grond" vastgesteld. Daarin zijn de nieuwe beleidsregels vastgelegd voor de bescherming van het grondwater rond winningen in de provincie Utrecht. Dat is erop gericht het grondwater als grondstof voor de drinkwatervoorziening in de provincie ook voor de komende honderd jaar zeker te stellen. De bescherming kent drie sporen: regelgeving, ruimtelijke ordening en een gebiedgerichte aanpak. Met deze instrumenten en door beter naar de werkelijke risico's van maatschappelijke activiteiten te kijken kan het grondwater beter beschermd worden.

Waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden
De provincie Utrecht telt eenendertig locaties waar (grond)water wordt gewonnen voor de drinkwatervoorziening. Die gebieden direct rond de pompputten zijn voortaan te herkennen aan een speciaal bord. In deze waterwingebieden zijn alleen activiteiten toegestaan voor de waterwinning. Van de eenendertig winningen hebben er achttien een grondwaterbeschermingsgebied. Dit is een wat groter gebied, waar aanvullende regels van de Provinciale Milieuverordening gelden, die het grondwater moeten beschermen tegen ongewenste vervuiling. De verordening was nog niet aangepast aan de nieuwe beleidsregels, dat is nu gebeurd na overleg met alle betrokken partijen.

Maatwerk
Een belangrijke wijziging is dat nu wordt uitgegaan van verschillende risico's van de beschermingsgebieden. Tot dusver waren de regels voor alle grondwaterbeschermingsgebieden meestal dezelfde. Dat gaat nu veranderen: er wordt meer gekeken naar de werkelijke risico's van een gebied. Hoe kwetsbaarder het gebied is, hoe meer regels er gelden. De aanpassing leidt volgens milieugedeputeerde Rombouts in de meeste gevallen tot versoepeling, maar soms ook tot strengere regels. Zo willen GS het gebruik van zuiveringsslib en enkele andere meststoffen en de aanleg van transportleidingen met milieugevaarlijke stoffen verbieden. Na uitvoerig overleg met de landbouw heeft de provincie besloten het gebruik van enkele bestrijdingsmiddelen in de kwetsbare en zeer kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden niet langer toe te staan. Ook mag niet langer gebruik worden gemaakt van bestrijdingsmiddelen rond woningen in waterwingebieden. Op een aantal punten zijn de regels juist soepeler geworden. Er zijn volgens GS nagenoeg geen regels meer nodig voor het gebruik van bouwstoffen, omdat de landelijke regels al voldoende bescherming bieden voor de bodem.

Handhaafbaar
De provincie heeft over de wijzigingen uitvoerig overleg gepleegd met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de landbouwsector, waterleidingbedrijven en regionale milieudiensten. "We weten dus dat er draagvlak is voor de aanpassingen van de regels. En natuurlijk hebben we bij het opstellen ervan ook heel goed gekeken of ze in de praktijk wel te handhaven zijn", aldus Rombouts.

Inspraak
Als de statencommissie Water en Milieu in december besluit dat de wijziging rijp is voor inspraak zullen de gewijzigde tekst en kaarten van 20 december tot en met 24 januari 2003 voor iedereen ter inzage worden gelegd.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030-258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl