Provincie Utrecht

Persbericht

GS Steunen plan voor recreatie en natuur in Veenendaal

19-11-2002
Vier ondernemers uit Veenendaal hebben een plan gemaakt om op hun gebied toeristische en recreatieve activiteiten te ontwikkelen. Tegelijk willen zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de natuur. Het gebied beslaat 30 ha cultuurgrond en 3 ha bos en ligt tussen de kern van Veenendaal en de bossen van de Heuvelrug. De activiteiten waar de ondernemers aan denken zijn een stadsboerderij, een plattelandslogement van 40 plaatsen, 10 vakantiecottages en een theeschenkerij. Voor de ontwikkeling van de natuur willen de initiatiefnemers passende houtwallen aanleggen, wandelroutes realiseren en zorgen voor verschraling van de gronden. GS staan positief tegenover dit plan en willen graag samen met de initiatiefnemers en de gemeente de plannen nader vorm geven. Onderbouwing zal gevonden moeten worden voor de wens een extra woning te bouwen, voor het aantal overnachtingsplaatsen en voor de verkeersafwikkeling.

Het plan past binnen het provinciale Actieplan plattelandstoerisme. Het terrein ligt op een steenworp afstand van de Heuvelrug en het dagrecreatieterrein Kwintelooyen. Door het gebied loopt al een NS-wandelroute en in de aangrenzende Prattenburgse bossen zijn recreatieve fietspaden. De ligging is gunstig voor de ontwikkeling van de recreatie op de Heuvelrug. Het plan van de initiatiefnemers om een educatief centrum op te zetten in de stadsboerderij vormt een extra trekpleister. Hierbij wordt gekeken naar het voorbeeld van de Eemlandhoeve te Bunschoten.
Ruimtelijk is het plan goed inpasbaar. Het gebied is vooral in gebruik geweest voor landbouw en veeteelt, in een waardevol landschap met houtwallen en bosschages. Daarom hebben de gronden in het geldende bestemmingsplan een agrarische bestemming, toegesneden op landschapswaarden. De initiatiefnemers willen deze behouden en versterken, door onder andere nieuwe houtwallen aan te leggen en de gronden te verschralen waardoor een andere vegetatie kan ontstaan. Het grootste deel van de plannen zal worden gerealiseerd in de bestaande bebouwing van de Eekhoeve, de Immenhof, de Boschhoeve en varkenshouderij Duyts. Een deel van de bebouwing wordt gesloopt om plaats te maken voor een aantal vakantiecottages en een extra woning. De aardappel- en maïsteelt en de pluimveetak zullen worden beëindigd.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl