Gemeente Eemsmond


Persberichten

Woningbouwbeleid 2002 - 2010 gemeente Eemsmond

dinsdag 19 november 2002

De gemeente Eemsmond heeft gezamenlijk met de vier woningstichtingen Woongroep Marenland, Wierden en Borgen, De Delthe en de Stichting Uithuizer Woningbouw het woningbouwbeleid voor de periode 2002 tot en met 2010 opgesteld. Dit beleid staat geformuleerd in het uitvoeringsprogramma van het woonplan.

In het uitvoeringsprogramma zijn de volgende hoofddoelstellingen verwoord:

1.


Senioren moeten goed kunnen wonen. Al op dit moment is er een tekort aan voor senioren geschikte woningen, zowel in de huursector als in de koopsector. Dit tekort loopt door de toenemende vergrijzing op tot circa 480 woningen in 2010, als er geen aanpassingen van de woningvoorraad plaatsvinden.

2.


Eemsmond moet aantrekkelijk blijven voor gezinnen. Dit is noodzakelijk voor een evenwichtige bevolkingsopbouw en een blijvend voldoende draagvlak voor het voorzieningenniveau;

3.

De kwaliteit van de woningvoorraad moet verbeterd worden om ook in de toekomst aan de vraag van de woonconsument te kunnen voldoen.

Aanpassing woningvoorraad
Naast het aanpassen van bestaande woningen zullen er zowel in de koop als in de huur nieuwe woningen gebouwd worden. In verschillende types en prijsklassen. Het betreft in totaal circa 720 nieuwbouwwoningen tot en met 2010, waarvan ruim de helft in de huursector wordt gerealiseerd en circa 350 woningen in de koopsector. Deze woningen zullen voor het merendeel binnen de bestaande kernen worden gebouwd. Naast deze nieuwbouw wordt tot en met 2010 sloop van ongeveer 275 en verkoop van ongeveer 90 huurwoningen voorzien. Naar verwachting wordt de komende jaren geen grote verandering in de kwantitatieve vraag naar huurwoningen voorzien. Vandaar dat de sloop en verkoop van huurwoningen nagenoeg volledig door de bouw van nieuwe huurwoningen wordt gecompenseerd. Deze nieuwe huurwoningen zullen geheel aan de toekomstige eisen voldoen, en gebouwd worden als seniorenwoningen of als levensloopbestendige woningen. Deze laatste woningen zijn qua indeling geschikt voor alle leeftijdsgroepen, dus voor zowel senioren als jonge gezinnen.

Verwachte woonbehoefte
Volgens de bevolkingsprognose is er tot en met 2010 naar verwachting behoefte aan ruim 400 extra woningen. Deze toename van de woningvoorraad vindt plaats in de koopsector. De voorraad koopwoningen zal door de verkoop van ongeveer 90 huurwoningen en de nieuwbouw van ruim 350 koopwoningen toenemen met ongeveer 450 woningen. De vernieuwing in de huursector, de uitbreiding in de koopsector en mogelijke aanpassingen in de bestaande voorraad moeten zorgen voor de noodzakelijke verbetering van de woonkwaliteit in de gemeente Eemsmond, zodat de kwaliteit van de woningen ook in de toekomst aansluit op de behoefte van de consument.
De maatregelen moeten zo gefaseerd worden dat er nieuwbouw gerealiseerd wordt voordat overgegaan kan worden tot sloop. Bovendien zullen betrokken partijen de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt de komende jaren nauwlettend volgen en het voorgenomen beleid en de voorgenomen plannen indien nodig aanpassen aan zich wijzigende omstandigheden en marktverhoudingen.

Convenant woningstichtingen en gemeente
Na bestuurlijke vaststelling van het Uitvoeringsprogramma Woonplan zal de samenwerking tussen de verschillende partijen worden bezegeld middels een convenant. Het convenant behelst de afspraken tussen de deelnemende woningstichtingen en de gemeente Eemsmond. In het convenant worden afspraken gemaakt over de verdeling van de rollen en de organisatiestructuur. Verder wordt afgesproken op welke wijze de voortgang wordt gecontroleerd en hoe met zich wijzigende omstandigheden die het afgesproken programma beïnvloeden zal worden omgegaan. Daarnaast worden in het convenant afspraken gemaakt over de wijze waarop de operatie wordt gefinancierd.

Bij de uitvoering van het woonprogramma zal per deelproject regelmatig overleg worden gevoerd met een vertegenwoordiging van direct betrokken bewoners. Hiertoe zal in het vervolgtraject een communicatieplan worden opgesteld. Ook zal in het vervolgtraject een sociaal plan worden opgesteld. Het sociaal plan vormt de basis van afspraken tussen huurder en verhuurder, met name waar het gaat om herhuisvesting en sloop.