Provincie Drenthe

GS besluiten van 19 november 2002

Assen, 19 november 2002
Persberichtnummer 02-121



Ruim 550.000 euro toegekend uit Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV)
De gemeenten Noordenveld, Midden-Drenthe en Aa en Hunze krijgen voor 2003 en eventueel volgende jaren subsidie uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). De subsidie is met name gericht op de herstructurering van oude woonwijken, revitalisering van verouderde bedrijventerreinen en bodemsanering. De projecten die bovengenoemde gemeenten hebben ingediend vallen onder één van deze categorieën. Het college heeft daarom besloten de aanvragen te honoreren. De gemeente Aa en Hunze krijgt 225.000 euro voor de herinrichting van terrein Bonnen in Gieten. Hier staan nog vier bedrijven. Door de verplaatsing van deze bedrijven kan een nieuw woongebied gerealiseerd worden.
Voor de herstructurering van Beilen-west wordt jaarlijks 150.000 euro uitgetrokken. Het deelproject Esdoornlaan/Ericalaan in Beilen krijgt voor 2003 nog eens ruim 90.000 euro. Dit laatste betreft een oude toezegging die nu definitief wordt. Voor het basisplan Beilen-centrum komt jaarlijks een bedrag van ruim 90.000 euro beschikbaar. Het komproject te Roden ontvangt eveneens een jaarlijkse bijdrage van ruim 90.000 euro voor de versterking van de woonfunctie, vernieuwing en uitbreiding van winkel- en parkeervoorzieningen, verbetering van het openbaar vervoer en de herinrichting van de openbare ruimte met duidelijke verkeersstromen.
De voorlopige toekenning van ruim 45.000 euro voor het centrumplan Smilde wordt ook definitief.

Groen licht voor uitbreiding hotel/restaurant De Stobbe in Ruinen GS gaan akkoord met de uitbreiding van hotel/restaurant De Stobbe in Ruinen. Dit bedrijf wil het pand aan de Westerstraat doortrekken naar het achterliggende perceel aan de Hoge Kamp. Om ervoor te zorgen dat omwonenden zo min mogelijk overlast krijgen van de uitbreiding van De Stobbe heeft de gemeente De Wolden een overeenkomst gesloten met de hoteleigenaar. Hierin is onder meer aangegeven dat het hotel voor gasten en voor bevoorrading alleen toegankelijk is vanaf de Westerstraat en dat er aan de Hoge Kamp geen parkeergelegenheid wordt gecreëerd. Gedeputeerde staten vertrouwen erop dat door de gemaakte afspraken geen extra overlast voor omwonenden zal ontstaan. De uitbreiding van De Stobbe is ook opgenomen in het door GS deels goedgekeurde bestemmingsplan Ruinen-Kom.

Mogelijkheden natuurpark langs grens onderzocht In een gezamenlijk project willen Nederlandse en Duitse overheden de mogelijkheden en beperkingen in kaart brengen van een grensoverschrijdend natuurpark in het zuidelijk deel van het Bourtangerveen. Ook willen de overheden een overzicht van de kosten en een doorkijk naar de nog te ondernemen stappen die nodig zijn om het gebied de gewenste status te verlenen.
Er wordt met dit project, in samenwerking met de streek, een proces in gang gezet om te komen tot een natuur- en landschapspark met een brede toeristische uitstraling. Het beoogde park moet een ruim gebied gaan omvatten met natuurgebieden en landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle veenontginningsgebieden. Het belangrijkste natuur-kerngebied is het Bargerveen. Samen met de veengebieden aan Duitse kant staat dit gebied centraal. Aan Nederlandse kant gaat het verder ondermeer om het Veenpark (veenmuseum) en het complex Oosterbos
- landgoed Scholtenszathe.
De totale proceskosten voor het project worden geraamd op 175.000 euro, waarvan bijna 12.000 euro voor rekening van de provincie Drenthe komt. Andere financiers zijn de Eems-Dollard Regio, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de Duitse deelstaat Niedersachsen, Landkreis Emsland en Grafschaft Bentheim.
Als dit plan en die van de AGENDA voor de Veenkoloniën doorgaan, ontstaat in het Zuidoostelijk deel van de provincie een aantrekkelijk toeristisch gebied met een zeer divers aanbod. Vorige week werd bekend dat een tracéstudie plaatsvindt naar de vaarverbinding Erica-Ter Apel. Verwacht wordt dat het park een grote aantrekkingskracht zal hebben op Duitse toeristen. Het in kaart brengen van de mogelijkheden en beperkingen zal ongeveer een jaar duren.

Geld voor bosontwikkelingen
GS hebben drie subsidies toegezegd voor de ontwikkeling van een plan voor de aanleg van een bos en plannen voor de aanleg van twee nieuwe landgoederen. Het gaat om projecten in of bij Drouwenerveen, Bruntinge en Hooghalen. In mei dit voorjaar verstrekte het provinciaal bestuur al vier van deze subsidies. De aanleg van bos en landgoederen heeft in Drenthe een warme belangstelling. Dit bleek nog eens uit de onlangs drukbezochte voorlichtingsdag over bosuitbreiding in Sellinge waar 120 geïnteresseerden bijeenkwamen. Het merendeel van de aanwezigen kwamen uit Drenthe. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst bleek nogmaals dat de aanleg van bos door de diverse stimuleringsprikkels van de provincie voor agrarische ondernemers een serieus alternatief is. De aanleg van nieuwe landgoederen in Drenthe lijkt succesvol te gaan verlopen. Inmiddels zijn in Drenthe van vier landgoederen de contouren zichtbaar. De bossen op deze landgoederen zijn aangelegd. Op twee landgoederen wordt nu ook het woonhuis gebouwd. De verwachting is dat in de nabije toekomst jaarlijks in Drenthe enkele landgoederen aangelegd gaan worden. Komende winter zal waarschijnlijk in Linde een landgoed van 30 hectare worden aangelegd. Daarnaast zijn er plannen om rond bestaande woningen een drietal landgoederen aan te leggen.

Mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer Hunze GS hebben het Landschaps- en beheersgebiedsplan Hunzedal vastgesteld. Hierdoor krijgen particuliere beheerders binnen het zogenaamde beheersgebied de mogelijkheid om in het kader van de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN) tegen een vergoeding mee te werken aan behoud en ontwikkeling van natuur en landschap. Het gebied telt onder anderen enkele gebieden met waardevolle weidevogelpopulaties en akkerkruiden.
Het plan voor het Hunzedal vormt onderdeel van het provinciedekkende Integraal Gebiedsplan Natuur- en Landschapsdoelen in Drenthe en is totstandgekomen na overleg met Commissie Landelijk Gebied, de deelgebiedscommissies Hunze en individuele boeren in het gebied.

Melkveehouderij gaat milieuproblemen te lijf
Gedeputeerde staten hebben ingestemd met voortzetting van het landbouwproject 'Bedreven Bedrijven Drenthe' en daarvoor 231.911 euro beschikbaar gesteld. Het project, een initiatief van de stichting PMOV (innovatieve melkveehouders), loopt nu een jaar en de resultaten zijn veelbelovend. De nieuwe werkwijze in de melkveehouderij gaat uit van een integrale aanpak en draagt bij aan een fundamentele oplossing voor de milieuproblematiek in deze sector.
Er doen nu veertig veehouders mee. Ze zijn verdeeld over vier studiegroepen, die het de individuele boer gemakkelijker maken ingrijpende aanpassingen in de bedrijfsvoering door te voeren. Na een jaar voldoen de meesten van hen aan de normen, die in 2001 zijn gesteld met betrekking tot het stikstofoverschot, en hoeven geen MINAS-heffing te betalen. Een derde van de deelnemers voldoet zelfs al aan de normen voor 2003. Naar aanleiding van de studiegroepbijeenkomsten troffen de veehouders een groot aantal uiteenlopende maatregelen. Zo is bijvoorbeeld geïnvesteerd in de vergroting van de mestopslagcapaciteit, waardoor een betere verdeling van organisch mest over het land mogelijk werd, of is een toevoegmiddel gebruikt om de kwaliteit van de mest te verbeteren. In het vervolg van het driejarig project 'Bedreven Bedrijven Drenthe' wordt gestreefd meer melkveehouders in studiegroepen te bekwamen in het verbeteren van de mineralenbenutting op hun bedrijf. Uiteindelijk moeten honderd veehouders, verdeeld over tien studiegroepen, bij het project betrokken worden. Naast een geringere ammoniakuitstoot en een lager nitraatgehalte in het grondwater, neemt het bedrijfsrendement toe en komt het de gezondheid van de dieren ten goede.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl