Gemeente Almere

Hans Ouwerkerk stopt volgend jaar met burgemeesterschap Almere

Almere, 19 november 2002 - Burgemeester Hans Ouwerkerk (61) van Almere heeft vandaag bekend gemaakt dat hij uiterlijk 1 juli 2003 zijn functie van burgemeester neerlegt.

Burgemeester Ouwerkerk: "Almere heeft een burgemeester nodig die zich volledig op de onderhandelingen over de Almeerse Opgave kan concentreren. Het aan Den Haag duidelijk maken dat de groeifunctie van Almere, een mogelijke verdubbeling van het huidige aantal van 165.000 inwoners in de komende 25 jaar, niet zonder ondubbelzinnige betrokkenheid van de regering kan - daar gaat het voor Almere de komende jaren om! Voor de stad is, en voor mij voelt, het beter een nieuwe burgemeester te zoeken die deze nationale opgave gedurende langere tijd kan mee aansturen. Ik heb er nog meer dan voldoende energie voor, maar niet meer de tijd."

Deze zomer is de burgemeester vier maanden uit de roulatie geweest vanwege hartklachten. Inmiddels is hij volledig hersteld. In deze periode is het denkproces om eerder te stoppen actueel geworden. De combinatie van factoren, enerzijds de wetenschap dat Almere de komende jaren continuïteit in bestuur nodig heeft en anderzijds persoonlijke omstandigheden, hebben hem uiteindelijk tot dit moeilijke besluit doen komen. "Dan komt de tijd om het stokje door te geven."

Hans Ouwerkerk heeft zijn beslissing nu reeds kenbaar gemaakt om de Flevolandse Commissaris van de Koningin M. Jager in de gelegenheid te stellen de sollicitatieprocedure te starten en tijdig in Ouwerkerks opvolging te voorzien.

Drs. Hans George Ouwerkerk (Den Haag, 23 mei 1941) is al meer dan 25 jaar burgemeester. Na zijn studie geschiedenis in Leiden werkt hij vanaf 1965 als assistent van de Tweede Kamerfractie voor de PvdA en als medewerker van het kabinet van de burgemeester in Amsterdam. Vervolgens is hij twee jaar Varas Ombudsman, alvorens hij aan zijn lange reeks van burgemeesterschappen begint. Zijn eerste post is Lekkerkerk (76-82) waar hij te maken krijgt met de gifaffaire. Daarna volgen Emmen (82-89), Zaanstad (89-91) en Groningen (91-98). In Groningen stapt Ouwerkerk op naar aanleiding van de Oosterparkaffaire. Als de raad met een kleine meerderheid het vertrouwen in hem uitspreekt is dat voor Ouwerkerk onvoldoende ruimte om goed als burgemeester te kunnen functioneren. Na een kleine tussenperiode bij het Bestuur Regio Randstad komt hij op 1 juli 1998 naar Almere, alwaar hij vanwege zijn ruime ervaring een positieve ontvangst krijgt.

In een eerste reactie hebben collegeleden, fractievoorzitters van de Almeerse politieke partijen en medewerkers van de gemeente Almere laten weten het vroegtijdige vertrek van Ouwerkerk te betreuren, maar ook veel begrip en groot respect te hebben voor zijn besluit.