Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dak- en thuislozen verdienen meer aandacht

Nederland kent tussen de 23.000 en 43.000 dak- en thuislozen die bekend zijn bij de hulpverlening. Volgens recent onderzoek moet de hulpverlening aan deze groep verbeteren.

Vandaag stuurt staatssecretaris Ross het onderzoek Verkommerden en Verloederden naar de Tweede Kamer. De hulpverlening aan mensen die dakloos zijn en kampen met verslaving en psychiatrische stoornissen, moet meer aandacht krijgen. Want vaak zijn hun namen bekend, maar krijgen ze om verschillende redenen niet de benodigde zorg.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Trimbos-Instituut en Research voor Beleid en geeft aanbevelingen voor het beleid rond dak- en thuislozen. Zo pleiten de onderzoekers voor uitbreiding van de opvangcapaciteit voor mensen met meervoudige problemen en voor verdere integratie met andere beleidsterreinen zoals het Grote Stedenbeleid. Daarnaast moet stelselmatiger voorkomen worden dat mensen dakloos worden.

De aanbevelingen van het onderzoek worden meegenomen in het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) maatschappelijke opvang. Het IBO onderzoekt welke maatregelen nodig zijn om tot betere en effectievere zorgverlening te komen. Staatssecretaris Ross wil op deze manier inzicht krijgen in de effecten van de budgetverhogingen voor maatschappelijke opvang. Het budget steeg vanaf 1998 met veertig procent naar een jaarlijks bedrag van 213 miljoen euro nu.

Verkommerden en verloederden in kaart gebracht 1. Verkommerden en verloederden in kaart gebracht
Persbericht, 19-11-2002

Verkommerden en verloederden 2. Verkommerden en verloederden Rapport, 19-11-2002

Zie het originele bericht om (PDF) bestanden op te halen