Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 19 november 2002

EU moet uitvoering maatregelen tegen scheepsrampen versnellen


De ramp voor de Gallicische kust met de olietanker Prestige is catastrofaal voor het leefmilieu, het toerisme en de visserij van de regio. Jan Dhaene (Agalev) vindt dat de EU de uitvoering van een pakket maatregelen rond scheepsrampen moet versnellen.

Na de ramp met de Erika heeft de EU de veiligheid van de vloot die de Europese havens aandoet stevig opgeschroefd. Zo moeten olietankers een dubbele wand hebben. Over de uitstap van oude, enkelwandige schepen zijn er afspraken gemaakt, en die moeten veel strikter worden nageleefd.

Daarnaast kan nog heel wat verbeteren:

· De Europese Commissie moet de controles opdrijven van de naleving van de afspraken in kwestbare zones, Galicië en Bretagne. Het opgerichte agentschap voor de maritieme veiligheid moet dringend echt aan de slag en moet een systeem van Europese kustwacht opzetten.
· Een groot probleem blijft ook de aansprakelijkheid: wie betaalt voor de opkuis van de rotzooi? Het rondvaren met risicoschepen als de Prestige is een misdaad zonder echte dader. Een waarborgfonds kan hier oplossing bieden, maar de vervuiler moet betalen.
· De vergoedingen voor dit soort rampen laat lang op zich wachten. De schade wordt geleden in economisch erg kwetsbare sectoren, het natuurbehoud, de visserij, het toerisme. Europa werkt aan een systeem om de vergoeding vlugger te betalen. Dit is nodig: de schade van de olieramp in de Aegeïsche zee in 1992 werden pas een maand geleden, tien jaar na datum zijn uitbetaald.
De groene fractie zal daartoe donderdag een resolutie voorleggen aan het parlement.

De grond van de zaak blijft natuurlijk onze niet te stillen honger naar olie. We moeten op zoek naar slimmere energie. De olie die toch over de wereld trekt kan ook per pijplijn verplaatst worden.

Jan Dhaene
Europees parlementslid Agalev
lid commissie Transport
0475 77 69 90

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/
Agalev verhuist op 9 december
Enkel het postadres wijzigt: je vindt ons dan in de Sergeant De Bruynestraat 78-82
1070 Anderlecht
(telefoon/fax/e-mail blijven ongewijzigd)