Zandvoort, 19 november 2002

KNAF Talent First 2003:

WINNAAR GIEDO VAN DER GARDE START IN FORMULE RENAULT

Giedo van der Garde is winnaar geworden van KNAF Talent First 2003. De 17-jarige karter uit het Gelderse Lathum wordt voor het komende seizoen deelname aangeboden in het nieuwe Nederlands kampioenschap Formule Renault 2000 (2 liter). Van der Garde wordt in zijn eerste autoraceseizoen, evenals voorgangers Ho-Pin Tung in 2001 en Ben Jamini dit jaar, begeleid door Van Amersfoort Racing. Er is gekozen voor de Formule Renault omdat het een 'volwassen' racewagen met vleugels, krachtige motor en slick-banden betreft, en omdat de klasse continuïteit voor de toekomst en goede internationale doorgroeimogelijkheden biedt.

Na de papieren voorronde voor KNAF Talent First deden genomineerden Danny Bleek, Yelmer Buurman, Giedo van der Garde en Bas Lammers fysieke, mentale en communicatieve testen in Zandvoort en Haarlem (Sport Medisch Adviescentrum). Als beste drie werden Bleek, Buurman en Van der Garde uitgenodigd voor de rijtesten van de volgende dag op het Circuit Park Zandvoort, die met de Formule Ford 1800 werden afgelegd waarmee Ben Jamini in navolging van Ho-Pin Tung 'Rookie of the Year' was geworden. Deze auto en het circuit vormden dus een goed uitgangspunt voor vergelijkingen. Uit de spannende selectiesessies kwam ten slotte Giedo van der Garde als algemeen winnaar tevoorschijn.

De derde winnaar van KNAF Talent First was ook vorig jaar een kansrijke deelnemer aan de selecties. Hij besloot in 2002 voor de wereldtitel karting te gaan in de Formule Super A en bereikte dat hoogste doel, mede dankzij steun van Jos Verstappen, die Van der Garde's motoren prepareerde. Van der Garde is de derde Nederlandse wereldkampioen in de hoogste kartcategorie. Peter Koene (1979) en Peter de Bruijn (1980) gingen hem voor.

Giedo van der Garde is een waardige opvolger van Ben Jamini, die zelf momenteel alles in het werk stelt om ook in de Formule Renault te kunnen aantreden. Ben Jamini maakte in zijn debuutjaar in de Formule Ford naam met vijf podiumplaatsen en twee snelste raceronden; hij werd als beste nieuweling tweede in het Nederlands en vierde in het Benelux-kampioenschap. De manier waarop Ben Jamini in de afsluitende Formule 3-test bij Van Amersfoort Racing te werk ging, bevestigde ook de juiste aanpak van de KNAF Talent First-begeleiding in het eerste autoracejaar van de coureur uit Huissen.

Dat ook de overstap van karting naar gevleugelde formuleklassen haalbaar is, hebben rijders zoals de Fin Kimi Raikkonen, reeds doorgedrongen tot de Formule 1, eerder bewezen. "Het technisch hogere niveau is niet de enige reden waarom wij hebben gekozen voor de Formule Renault", zegt KNAF-voorzitter Arie Ruitenbeek. "Deze voor Nederland nieuwe klasse met vleugels, slick-banden, 185 pk tweeliter motor en sequentiële 6-versnellingsbak is voor drie jaar vastgelegd en biedt dus continuïteit. De Formule Renault kent al in tien landen nationale kampioenschappen en is zeer succesvol in onder andere Frankrijk, Engeland en Duitsland. De aansluiting voor mogelijkheden om internationaal door te groeien is er in de vorm van een Europees kampioenschap. Bovendien organiseert Renault aan het eind van 2003 een soort wereldfinale, waaraan ook een Nederlandse afvaardiging zal deelnemen. Dat zijn interessante perspectieven", aldus Ruitenbeek.

Ook teameigenaar Frits van Amersfoort is gecharmeerd van de nieuwe formuleklasse: "Voor een programma zoals KNAF Talent First is de Formule Renault een goede vergelijkingsbasis. Iedereen rijdt met hetzelfde chassis, dezelfde, verzegelde motor en dezelfde transmissie. Succes komt dus in principe voor een belangrijk deel neer op rijtalent en afstellingscapaciteiten."

Het initiatief van de Stichting KNAF Talent First om Nederlands racetalent volgens een doordacht ontwikkelingsproces te helpen een succesvolle loopbaan op te bouwen, wordt gesteund door het Ministerie van VWS, Actus notarissen, BMW Nederland, Daimler Chrysler Nederland, Ford Nederland en Toyota Dealer Associatie Holland. Sponsors die in 2002 de tweede editie van KNAF Talent First ondersteunden, zijn Castrol, Circuit Park Zandvoort, autosport magazine Start84 en STC.

Fotobijschrift:
KNAF Talent First 2003-winnaar Giedo van der Garde racet komend seizoen in het Nederlands kampioenschap Formule Renault. (Foto vrij van copyright)