Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 20-11-2002 Persberichten district Binnensticht, 11.00 uur

A28 urenlang gestremd vanwege lekkend vat laboratorium afval De Brandweer De Bilt en regiobrandweer Utrecht hebben in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf uit Moerdijk in de nacht van dinsdag 19 november op woensdag 20 november 2002 op de A28 ter hoogte van het UMC, een lekkend vat met laboratorium afval dat met een vrachtwagen werd vervoerd van de snelweg afgevoerd. De politie die de A28 vanuit de richting Utrecht en de richting Amersfoort had afgesloten heeft de rijksweg vanaf 03.00 uur weer vrijgegeven voor alle verkeer. De lekkage werd omstreeks 17.30 ontdekt door een automobilist die achter de vrachtwagen in de file stond.

Preventieve ontruiming omwonenden
De gealarmeerde vrachtwagenchauffeur lichtte onmiddellijk de politie in. Omdat onduidelijk was hoe gevaarlijk de inhoud van het vat was, is ter plekke besloten de directe omgeving autovrij te maken. Het incident gebeurde op het grondgebied van de gemeente De Bilt. Op advies van de brandweer besloot burgemeester Tchernoff tot een preventieve ontruiming van een achttal woningen, die zich in de buurt van de vrachtwagen bevonden. De bewoners zijn tot het sein veilig werd gegeven opgevangen in het Rode Kruisgebouw ter plaatse.

RIVM onderzoekt inhoud vat
Omdat het vat in de nacht zelve niet stabiel was te krijgen, is als alternatief voor het vervoeren naar het Botlekgebied gekozen voor het plaatsen van het vat gedurende de nacht op een veilige en bewaakte plaats in de gemeente De Bilt. Het RIVM heeft monsters genomen van de vloeistof die in het vat zat en van de damp die van het vat afkwam. Kort na het vervoer van het vat en het reinigen van de plek van het incident door de brandweer op milieuverantwoordelijke wijze, is de weg weer vrijgegeven en konden de geëvacueerde bewoners weer naar hun huizen terug. Rijkswaterstaat, de KPLD en de Regio Politie Utrecht stellen een onderzoek in naar de toedracht van de lekkage. Of en wanneer het vat waarnaartoe vervoerd kan worden, is nog niet duidelijk.