Gemeente Heeze-Leende


Informatiebrochure voor mantelzorgers in Heeze-Leende

Informatiebrochure voor mantelzorgers in Heeze-Leende Op dinsdag 19 november heeft Herman Ritter van het Steunpunt Informele Zorg de informatiebrochure voor mantelzorgers uitgereikt aan de voorzitter van de stuurgroep Lokaal Gezondheidsbeleid, wethouder Jack Mikkers.

De brochure is speciaal geschreven voor mantelzorgers in de gemeenten Heeze-Leende en Cranendonck.

De brochure bundelt op overzichtelijke wijze allerlei informatie die nuttig kan zijn voor mantelzorgers, zoals informatie over de maaltijdvoorziening, alarmering, vervoer, opname verzorgings- of verpleeghuis, tips voor mantelzorgers, hulp van vrijwilligers. De brochure is een uitgave van het Steunpunt Informele Zorg, een onderdeel van Stichting RIWO.

Mantelzorg betreft de zorg die mensen aan elkaar bieden vanuit een persoonlijke relatie die hen verbindt. Het gaat hier om partners die voor elkaar zorgen, kinderen die voor hun ouders zorgen en vrienden of buren die elkaar helpen. De schatting is dat ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland mantelzorg verlenen. De meeste hulp die verricht wordt, ongeveer 65%, bestaat uit huishoudelijke hulp. Daarnaast biedt 7% van de mantelzorgers lichamelijke verzorging. 28% van de mantelzorgers biedt zowel lichamelijke als huishoudelijke hulp.

Het Steunpunt Informele Zorg is een herkenbaar punt waar zowel mantelzorgers als professionals terechtkunnen voor informatie over zaken die te maken hebben met zorgen voor een ander. De vragen die gesteld kunnen worden, kunnen heel praktisch van aard zijn, maar tevens wordt er ruimte geboden om te spreken over gevoelens die men heeft bij het zorgen voor iemand anders. Het doel is het creëren van een situatie waarin mantelzorgers zolang mogelijk en zonder overbelasting in staat zijn mantelzorg te verlenen. Het steunpunt wil dit doen door het organiseren van cursussen, het aanleggen van een infotheek, het geven van praktische advie-zen rondom de zorg voor een ander, het organiseren van inloopochtenden en het uitgeven van de informatiebrochure voor mantelzorgers.

De brochure is gratis verkrijgbaar voor mantelzorgers bij het LIAC Valkenswaardseweg 1 te Leende en bij het Infopunt Heeze, in de bibliotheek, Jan Deckersstraat 30.
Het Steunpunt Informele Zorg houdt ook wekelijks een spreekuur voor mantelzorgers op woensdagen van 9.00 tot 12.00 uur, op het adres Smits van Oyenlaan 1a te Maarheeze, tel: 0495-591516.