Provincie Drenthe

Gezamenlijk persbericht met de gemeente Assen en vervoerbedrijf Arriva

Vernieuwing in stadsvervoer Nieuwe servicebus in Assen van start

Assen, 5 november 2002
Persberichtnummer 02-117



Vanaf 22 november 2002 rijdt in Assen een nieuwe vorm van openbaar vervoer: de servicebus. De servicebus rijdt in een uur een vaste route binnen Assen. De service bestaat uit het op verzoek, 'stoppen voor de deur' en het helpen bij het in- en uitstappen. De Servicebus is een tweejarig experiment met name gericht op oudere doelgroepen en winkelend publiek. De nieuwe bus zal rijden in de wijken Vredeveld, de Lariks en Noorderpark.

Het experiment is een gezamenlijk initiatief van Arriva, de gemeente Assen en de provincie Drenthe. In andere delen van Drenthe is een vergelijkbare formule voor het openbaar vervoer succesvol gebleken. De initiatiefnemers hopen zo ook in Assen tot vernieuwing van het openbaar vervoer te komen. Zij willen in het licht van de komende aanbestedingen bekijken of er behoefte bestaat aan het nieuwe vervoerconcept.

De Servicebus is een kleine, 13-persoonsbus voorzien van een lage vloer waardoor de instap zeer gemakkelijk is. Ook is er in deze bus plaats voor een kinderwagen, een buggy of een rollator, die via een oprijplateau naar binnen gereden kunnen worden. Als de reiziger dit wenst, helpt de chauffeur bij het in- en uitstappen en bij het naar binnen en buiten tillen van de buggy of rollator.

De bedoeling is dat aan de hand van wensen van reizigers en toekomstige reizigers de route en de vertrektijden worden bepaald. Daarvoor wordt een klantenpanel opgericht. Ook de voorlopige route is in nauw overleg met wijkgroepen van Assen Centrum en vertegenwoordigers van seniorencomplexen tot stand gekomen. De servicebus neemt de route van de bestaande lijn 7 over, welke dus met ingang van 22 november komt te vervallen. De wijken De Lariks en Noorderpark worden aan de route toegevoegd. De Servicebus doet een aantal verzorgingshuizen en seniorenflats aan en rijdt langs het Wilhelmina ziekenhuis. (zie kaartje op volgende pagina)

Ook voor reizigers uit het Noorderpark e.o., die sinds vorig jaar door een wijziging in de dienstregeling hun stadsdienst 4 missen, biedt de servicebus weer vervoermogelijkheden.
Vanwege de geboden service is de bus iets duurder dan een gewone bus. Een enkele reis kost 1,10 euro en een retourtje 2,00 euro. De kaartjes zijn in de bus te koop. Reizigers kunnen ook de vertrouwde strippenkaart gebruiken, waarover dan een toeslag van 50 eurocent betaald moet worden. Speciale actie is dat de eerste 3 maanden een heel voordelig maandabonnement gekocht kan worden voor 15 euro. Na de actieperiode kost een hetzelfde abonnement 20 euro.

Het college van gedeputeerde staten heeft vandaag besloten gedurende twee jaar financieel garant te staan voor een bedrag van maximaal 40.000 euro. De gemeente Assen staat garant voor 85.000 euro gedurende het experiment.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl