Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch, 6 november 2002

Persbericht

Op 22 november 2002 verschijnt bij Adr.Heinen Uitgevers het boek:

Gegeven den sangeren. Meerstemmige muziek bij de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap te 's-Hertogenbosch in de 16e eeuw

Het boek is geschreven door musicologe Véronique Roelvink. Het is het aansprekende resultaat van nieuw archiefonderzoek in de koor- en rekeningboeken van de Broederschap. Het boek zal worden verrijkt met een CD waarop het Egidius Kwartet zeven 16e-eeuwse muziekstukken ten gehore brengt die in verband kunnen worden gebracht met de Broederschap. Deze CD is vanwege de bijzondere akoestiek opgenomen in de Jacobskerk in 's-Hertogenbosch. Boek en CD zullen op 21 november in besloten kring worden gepresenteerd in het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat in 's-Hertogenbosch.

Gegeven den sangeren is een lijvige studie (376 pagina's) naar het muziekleven van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in 's-Hertogenbosch in de 16e eeuw. De Broederschap speelde in die tijd internationaal gezien een belangrijke rol in het muziekleven en beschikt in onze tijd behalve over een unieke archiefcollectie. De studie hiervan leverde zulke interessante nieuwe gegevens op dat Véronique Roelvink het werk aan haar proefschrift over de 16e-eeuwse zanger-componist Gheerkin de Hondt ervoor onderbrak. Het resultaat is een levendige beschrijving van het muziekleven bij de Broederschap en een schat aan wetenswaardigheden over zangers, componisten, salariseisen, repertoirekeuze en muziekboekproductie.

Gegeven den sangeren bevat talrijke afbeeldingen, onder andere van de originele 16e eeuwse muziek van de nummers van de CD en een toelichting op het notenschrift uit die tijd.

ISBN 9070706555 Euro 38,50 (Vanaf 22 november verkrijgbaar bij de boekhandel)

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Adr.Heinen Uitgevers, Kerkstraat 27, Postbus 1066, 5200 BC 's-Hertogenbosch, tel. 073-6130012; fax. 073-6120990;

e-mail: uitgevers@boekhandelheinen.nl

Mocht u ook een uitnodiging voor deze avond willen ontvangen, dan vernemen wij dat gaarne z.s.m. via e.mail.

Met vriendelijke groet,

Ton Meulman

Adr.Heinen Uitgevers