SMO

Integriteit van bedrijfsleven, overheid en media ter discussie

Is er sprake van een vertrouwenscrisis in Nederland? Het heeft er alle schijn van. In het kielzog van de 'Enron-affaire' worden ondernemers meer en meer in verband gebracht met geritsel en gegraai, met exorbitante beloningen en creatief boekhouden, met fraude en bedrog. De helden van de 'Nieuwe economie' zijn plots de symbolen van een algemeen proces van normvervaging in de samenleving. Met het vertrouwen in de politiek en de overheid is het al niet veel beter gesteld. Hoog tijd dus om de integriteit in Nederland onder de loep te nemen en een begin te maken met een herstel van het vertrouwen.

Op vrijdag 22 november wordt een eerste aanzet gegeven. In de Koninklijke Schouwburg te Den Haag wordt de integriteit van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en de media ter discussie gesteld. Kopstukken uit deze sectoren gaan eerst in workshops en daarna plenair met elkaar in discussie over de vraag 'hoe integer is Nederland?' Het is mogelijk bij het plenaire gedeelte van de dag aanwezig te zijn en te participeren in de discussie. Deelnemers zijn onder andere Marc Josten (voormalig hoofdredacteur Netwerk, nu eindredacteur Reporter), F. Horbeek (voorzitter Transparency International Nederland), Nico Haasbroek (voormalig hoofdredacteur NOS journaal), Willem Stevens (Eerste Kamerlid CDA), Leo Huberts (VU), Michaïl Wladimiroff (internationaal strafrechtjurist) en Lourens Schouwink (Unilever).

Onderwerpen die aan de orde komen zijn de rol en verantwoordelijkeheid van de (financiële) journalist, inzage in bijverdiensten en nevenfuncties van politici en hoge ambtenaren, financiële controle op basis van opdrachtgever-opdrachtnemer relatie en de tegenstrijdigheid van de integriteit en de financiële doelstellingen van een bedrijf.

Na het debat is er gelegenheid tot napraten tijdens de borrel. De dag is georganiseerd door Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) en Transparency International en wordt gesponsord door Deloitte en Touche. Wilt u aanwezig zijn op deze dag dan kunt u dat telefonisch (070-3528515) dan wel per e-mail doen vóór donderdag 21 november 12.00. Toewijzing geschiedt in volgorde van binnenkomst.