Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Rotterdam, 21 November 2002

Zonder PC bellen over het Internet
de goedkoopste telefoonaansluiting van Nederland

Tijdens de HCC dagen op 22, 23 en 24 november aanstaande introduceert Rits tele.com de VoiceFinder, die het mogelijk maakt om met iedere gewone of draadloze telefoon en dus zonder PC via Internet te bellen en gebeld te worden. Eigenaren van een breedbandverbinding (kabel, ADSL of Fibre to the Home) krijgen daarmee de beschikking over de goedkoopste telefoonaansluting van Nederland.Naast een maandelijkse abonnementsprijs van EUR 9,95 (tijdens de HCC dagen EUR 8,45 voor het eerste jaar) kunnen de gebruikers tegen lokaal tarief naar gewone telefoons in heel Nederland bellen. Abonnees bellen elkaar zelfs gratis.

De AddPac VoiceFinder wordt tussen de PC en het bestaande breedbandmodem geplaatst. Vervolgens wordt de gewone telefoon op de VoiceFinder, die alle informatie transparant doorgeeft aan de PC, aangesloten. Bellen via het Internet wordt nu even simpel als gewoon telefoneren: gewoon de hoorn van de haak nemen en een nummer kiezen. Komt er een gesprek binnen, dan rinkelt de gewone telefoon, ook als de PC uit staat. Pilmo abonnees (www.pilmo.com is de merknaam waaronder Rits tele.com haar consumentendiensten op de markt brengt) kunnen niet alleen profiteren van de lagere abonnementsprijs en belkosten, maar kunnen elkaar ook nog eens onbeperkt gratis bellen. "Dat kan omdat gesprekken van de ene naar de andere abonnee uitsluitend over het Internet lopen", verduidelijkt Ytsen Kooistra, directeur van het Rotterdamse bedrijf. "Elkaar bellen zal daarom ook in de toekomst gratis blijven," voegt hij er aan toe. Hij verwacht overigens met de introductie van de VoiceFinder, dankzij het gebruiksgemak, de gesprekskwaliteit en het grote prijsverschil de definitieve doorbraak voor internettelefonie, zoals dat ook in Korea en Japan het geval bleek.

Gewone telefoon
Bellen via het Internet was tot nu toe eigenlijk alleen mogelijk met tussenkomst van de PC, die dan bovendien nog aan moest staan en online moest zijn. Rondlopen met een draadloze telefoon tijdens je gesprekken was er ook niet bij. Dat is nu allemaal anders geworden. Rits tele.com vond de VoiceFinder in Zuid-Korea, dat voor wat betreft VoIP-diensten voorop loopt in de wereld, niet in de laatste plaats omdat meer dan zeventig procent van de huishoudens beschikt over een breedbandaansluiting. De VoiceFinder is op een aantal punten aangepast aan de Nederlandse situatie. Met deze Nederlandse VoiceFinder en het daaraan gekoppelde Pilmo Gold abonnement krijgt de breedbandgebruiker de beschikking over een vrijwel volwaardige telefoondienst met onder andere een gratis voicemail-to-emailservice. Vrijwel, omdat er voorlopig nog een paar beperkingen bestaan: 0900 nummers kunnen niet gebeld worden, terwijl ook wisselgesprek, doorschakelen (*21) en wekservices nog niet mogelijk zijn. Voorlopig krijgen Pilmo abonnees een 084-nummer. "Maar dat gaat al in februari veranderen," zegt Ytsen Kooistra: "dan wordt zelfs het behoud van het bestaande telefoonnummer mogelijk."