Korps: Friesland, plaats: Fryslân 22-11-2002
Politieberichten van 21/11 (13.00) t/m 22/11 (07.00)

Website Fryske Diken on-line
Met ingang van vandaag, 22 november 2002, heeft het project Fryske Diken een eigen website. De site, die gebouwd is door Van der Let & Partners in Heerenveen, biedt informatie over de activiteiten van het verkeershandhavingsteam Fryske Diken. Naast achtergrondinformatie over het project en over de speerpunten alcohol, gordel, helm, roodlicht en snelheid is op de site onder meer een nieuwsrubriek met actuele berichten over het project, informatie over bekeuringen en ongevallen in Fryslân en een hoofdstuk meest gestelde vragen te vinden. Ook de aankondigingen van verkeerscontroles en een reactieformulier ontbreken niet! Buiten het informatieve gedeelte bevat de site een aantal spellen. Zo kunnen bezoekers van de site bijvoorbeeld testen hoe het met hun verkeerskennis is gesteld in de Fryske Diken Kennis Test. De website van Fryske Diken is te vinden op www.fryskediken.nl.

Leeuwarden: inbraak auto
Woensdagochtend werd ingebroken in de auto van een 36-jarige inwoner van Leeuwarden. De auto stond geparkeerd aan de Hooidollen. Men kwam binnen door het achterportier aan de passagierszijde te forceren. Gestolen werd een radio, computerapparatuur, zoals een scanner en een gereedschapskist, met daarin gereedschap met een waarde van enkele honderden euros. De Leeuwarder heeft aangifte gedaan.

Broeksterwoude: ongeval met letsel
Donderdag omstreeks 15.20 uur was een 36-jarige inwoner van Broeksterwoude, in een tractor, aan het greppelfrezen op een weiland aan de Schwartzenberglaan. Op het linkerspatscherm van de cabine zat zijn driejarige zoontje. Omdat het greppelfrezen nogal spatte, werd besloten dat het zoontje op de vloer van de tractorcabine kon staan, aan de linkerzijde, bij het koppelingspedaal. Op een gegeven moment viel de deur open en viel het zoontje uit de tractor. Vervolgens reed de vader met de linkerachterwielen over het zoontje heen. De tractor werd snel tot stilstand gebracht, waarna de vader het zoontje naar een nabijgelegen woning bracht. De ambulance was snel ter plaatse, enkele minuten later gevolgd door politie en traumahelikopter. Deze landde op de weg, vlakbij de woning. Het slachtoffertje is ongeveer nog een uur gestabiliseerd en daarna overgebracht, per traumahelikopter, naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek.

Drachten: aanhouding van twee winkeldieven
Donderdag om 17.00 uur kreeg de politie een melding dat twee mannen colberts wilden stelen bij een winkel aan de Zuiderbuurt. Even later waren de twee mannen in een andere modezaak aan de Zuiderbuurt. Ondertussen was het signalement bekend. Na de Zuiderbuurt liepen de verdachten naar het Raadhuisplein. Volgens omstanders gingen de twee een winkel in op het Raadhuisplein. Hier zijn de twee aangehouden. Het betreft een 39-jarige inwoner van Zagreb en een 30-jarige inwoner van Jelenje. De twee verdachten zijn overgebracht naar het bureau. Bij de eerste winkel hadden ze geprobeerd de veiligheidslabels van een aantal colberts te verwijderen.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Woensdagavond werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Mr. P.J. Troelstraweg. Men kwam binnen door een raampje in te slaan. De carkit werd vernield, een radardetector gestolen. Aangifte werd gedaan door een 54-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: aanhouding na overval slijterij
Donderdag om 19.00 uur werd door twee mannen een slijterij overvallen aan de Oostergrachtswal. De mannen droegen een bivakmuts en hadden een pistool bij zich. Zij eisten geld. Hierop ging de aangever, een 48-jarige inwoner van Leeuwarden, naar achteren, in de richting van de toonbak. Onderweg hier naartoe pakte hij een fles die hij naar de overvallers dreigde te gooien. De daders hadden met deze reactie vermoedelijk geen rekening gehouden, want ze gingen er als een haas vandoor, richting de Nieuwe Oosterstraat. Toen werd de politie gebeld, die met enkele eenheden snel ter plaatse was. Later werd een man, omstreeks 22.10 uur, aangehouden in de Huigensstraat. De man voldeed aan het signalement. Toen in zijn tas werd gekeken zaten daar twee bivakmutsen in en een gaspistool. De goederen zijn in beslag genomen, de man is overgebracht naar het bureau. Het onderzoek naar de tweede dader duurt voort. Eventuele getuigen kunnen zich melden op het algemene nummer van de politie Fryslan, 0900 - 8844.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag om 01.40 uur werd een 26-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd, omdat hij met hoge snelheid over de Overstesingel reed. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 385 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Vrijdag om 01.50 uur werd een 22-jarige automobiliste uit Oosterbierum gecontroleerd op het Oldehoofsterkerkhof. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 645 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak garage
Vrijdagochtend werd ingebroken in een garage aan de Uranusweg. Er was een ruit uit de sponning verwijderd. Uit het kantoor werd een aantal kentekenbewijzen gestolen. De verdachte(n) verdween snel, omdat de aangever wakker werd van geluiden in het pand. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Leeuwarden.

Miedum: auto te water
Vrijdag om 05.20 uur raakte en auto te water op de Canterlanswei. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Wyns, kwam uit de richting Lekkum en reed in de richting van Miedum. In een bocht raakte hij de macht over het stuur kwijt en kwam in de linkerberm. Hier sloeg de auto enkele malen over de kop en kwam op de kop tot stilstand in een greppel tussen de rijbaan en het fietspad. De bestuurder is, met een verwonding aan zijn hand, per ambulance, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De auto was totaal vernield.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272