Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave vrijdag 22 november 2002

* HORECACONTROLES
Personeel van de Wijkpolitie en Bijzondere Wetten van het district Rotterdam-Centrum hielden donderdagmiddag en -avond, in samenwerking met medewerksters van de Rijksbelastingdienst, Eneco. Brandweer en GAK, een uitgebreide horecacontrole in de wijken Binnenrotte en Oude Haven. In totaal werden 15 horecagelegenheden gecontroleerd op de naleving van diverse vergunningen en/of onregelmatigheden. In twee zaken werden in totaal drie illegale werknemers aangetroffen. Zij werden in vreemdelingen bewaring gesteld, terwijl tegen de beide betrokken exploitanten proces-verbaal werd opgemaakt. Voorts bleek dat bij negen horecagelegenheden de exploitant niet in de zaak aanwezig was, dat in acht gevallen de benodigde vergunningen niet konden worden getoond, dat in vijf zaken speelautomaten direct werden verwijderd omdat daar geen vergunning voor was en dat in één zaak sterke drank werd verkocht zonder vergunning. Voor de geconstateerde overtredingen werd proces-verbaal opgemaakt of waarschuwingen gegeven. Bij vier horecagelegenheden werden door personeel van Eneco diverse gebreken geconstateerd en werden achterstallige betalingen geïnd, terwijl de brandweer constateerde dat er in vier zaken gebreken waren aan brandblussers en noodverlichting. Medewerkers van de Rijksbelastingdienst zullen negen onderzoeken starten naar onder meer naar afdracht loonbelasting, terwijl personeel van het GAK acht onderzoeken gaat instellen naar de werkverhoudingen tussen werkgevers en werknemers.


* INBREKERS AANGEHOUDEN
Vrijdagmorgen kort na vier uur werden op de Admiraliteitskade twee Rotterdammers (32 en 38 jaar) aangehouden, nadat zij even tevoren hadden ingebroken in een daar gevestigde lingeriezaak en er juist met hun buit, een grote hoeveelheid lingerie, vandoor wilden gaan. Het tweetal werd betrapt door twee mannen, die in de wijk buurtpreventiewerkzaamheden verrichtten. Na een achtervolging konden zij één inbreker overmeesteren en overdragen aan gealarmeerd politiepersoneel. De andere inbreker kon na een zoekactie tussen enkele struiken, waarachter hij zich verstopt had, worden ingerekend. De beide mannen werden voor nader verhoor en onderzoek ingesloten. De door hen gestolen lingerie werd eveneens in een aantal vuilniszakken aangetroffen.


* HORECACONTROLE
Politiepersoneel van de wijk Maashaven hield donderdagmiddag en
-avond samen met de brandweer, Eneco, Gemeentelijke Belastingdienst en de Reinigingspolitie horecacontroles. In totaal werden twaalf horecagelegenheden in de wijken Afrikaanderwijk, Feijenoord, Kop van Zuid, Katendrecht en Noordereiland gecontroleerd. Er werden 18 processen-verbaal uitgeschreven voor onder meer brandgevaarlijke versiering, het ontbreken van de speelautomatenvergunning en voor ondeugdelijke nooduitgang. Personeel van de Gemeentelijke Belasting legde 6 aanslagen op. Door Eneco werd bij een snackbar in de Hillelaan de elektriciteit afgesloten vanwege een betalingsachterstand. Ook werd de gasmeter afgesloten, omdat geknoeid was met de gasmeter.


* PLOTSELING VAN RIJSTROOK WISSELENDE AUTOMOBILIST VEROORZAAKT

KETTINGBOTSING MET TWEE GEWONDEN
Donderdagavond rond kwart voor tien ontstond op de zuidbaan van de Rijksweg A15 een kettingbotsing tussen vier auto's, die werd veroorzaakt door een nog onbekende automobilist in een rode personenauto, die vanaf de Rijksweg A4 kwam, en op de A15 plotseling van rijstrook wisselde. Daar reed een auto, waarvan de bestuurder moest uitwijken, in een slip raakte en tegen de vangrail tot stilstand kwam. Vervolgens reden drie andere auto's in op de tegen de vangrail staande auto. Een 26-jarige politievrouw van de politie Rotterdam-Rijnmond in vrije tijd raakte in haar auto bekneld en moest door brandweerlieden uit haar auto worden gehaald. Met een gebroken borstbeen werd zij opgenomen in het MCRZ-Zuiderziekenhuis. Ook een andere automobilist liep als gevolg van de aanrijding letsel aan z'n borstbeen op en werd naar het Ikazia-ziekenhuis vervoerd. De beide andere bij de kettingbotsing betrokken automobilisten liepen geen letsel op. Wel bleek één van hen, een 40-jarige man uit Roosendaal en Nispen onder invloed van alcohol te verkeren. De vier betrokken auto's werden volledig vernield. De veroorzaker van de kettingbotsing, de bestuurder van de rode auto (mogelijk een sportmodel) reed door, maar moet zeker door zijn manier van rijden hebben gemerkt dat daardoor de kettingbotsing is ontstaan. De Verkeerspolitie is dan ook op zoek naar deze automobilist of getuigen die meer informatie over hem kunnen verstrekken. De informatie daarover kan telefonisch worden doorgegeven naar de wachtcommandant van de Verkeerspolitie 0900-8844. Als gevolg van de kettingbotsing moest de zuidbaan van de Rijksweg A15 tot middernacht voor alle verkeer worden afgesloten. Eén rijstrook bleef tot vrijdagmorgen drie uur afgesloten voor een noodreparatie aan het wegdek.

Avonduitgave donderdag 21 november 2002

* SNELHEIDSCONTROLE
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield donderdagmorgen tussen kwart voor negen en twaalf uur een radarsnelheidscontrole op de Schieweg. Van de in totaal 1579 passerende automobilisten flitste de snelheidsradar er 128 wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 83 km/uur.


* ROTTERDAMMER IN METRO MISHANDELD
Donderdagmiddag rond kwart voor drie werd een 44-jarige Rotterdammer in de metro, rijdend tussen de metrostations Zuidplein en Maashaven, mishandeld door een ongeveer 20-jarige man. De Rotterdammer wilde naast de man gaan zitten, die daar een opmerking over maakte. De Rotterdammer reageerde daar niet op, maar toen de man met z'n knie tegen de knie van de Rotterdammer begon te stoten, zei hij daar wel iets van. Plotseling werd de Rotterdammer geslagen en geschopt door de man die, toen het slachtoffer op de grond lag, ook nog op hem ging staan. Tijdens de mishandeling werd de dader 'aangemoedigd' door een zevental jongens die er omheen stonden. Bij het Wilhelminaplein stapte de groep uit. Het slachtoffer, dat na het gebeurde aangifte deed van zware mishandeling, liep diverse verwondingen aan z'n hoofd op, klaagde over pijn in de borststreek en ging na z'n aangifte voor behandeling aan z'n verwondingen naar een ziekenhuis.


* MAN DOOR VROUW BEROOFD NA PINNEN
Donderdagmiddag rond kwart over één werd op de Middenbaan Zuid een 72-jarige Rotterdammer tijdens het pinnen beroofd van 50 euro. Toen het slachtoffer het gepinde geld wilde opbergen werd hem dat plotseling uit z'n handen gegrist door een ongeveer veertigjarige vrouw. Deze stapte vervolgens achter op een even verderop wachtende brommer en verdween.