Gemeente Rijswijk

64ea46.jpg

Persbericht herinrichting omgeving planetenflats november 2002

Rijswijk, 19 november 2002

Bureau CSV organiseert spreekuren

Inrichtingsplan voor omgeving Planetenflats

De gemeente Rijswijk en de woningcorporatie Rijswijk Wonen ontwikkelen een plan om de omgeving van de Planetenflats op te knappen. Het bureau Coö rdinatie Stedelijke vernieuwing organiseert voor omwonenden twee open inloopspreekuren: op maandag 25 of dinsdag 26 november aanstaande in de Shalomschool aan de Henri Dunantlaan.

Hoofdlijnen

Het verbeteren van de omgeving van de Planetenflats is een maatregel uit het wijkontwikkelingsplan Steenvoorde-Zuid, dat twee jaar geleden door de gemeente en de corporatie in samenspraak met de bewoners is vastgesteld. De uitvoering van het wijkontwikkelingsplan wordt gecoördineerd door het bureau Co ö rdinatie Stedelijke Vernieuwing, een samenwerkingsverband tussen de gemeente en woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes.

Opknappen

De omgeving van de flats is nu onaantrekkelijk. Rafelig groen vormt de afscheiding tussen parkeerterrein en de straat. Veel mensen voelen zich hierdoor vooral 's avonds niet op hun gemak.

De gemeente en de corporatie willen het lage struikgewas flink uitdunnen. Aan de kant van de straat worden volgens het plan grastaluds aangelegd, waarin bomen worden geplant. Omdat de taluds schuin omhoog lopen, hebben de bewoners van de woningen aan de overkant van de flats geen last van de schijnende koplampen van auto's die het parkeerterrein bij de flats op- of afrijden.

De parkeerterreinen, de trottoirs en de weg krijgen nieuwe bestrating, zodat het gebied meer éé n geheel wordt. De entrees naar de flat worden als een soort laan ingericht en krijgen daarom aan beide zijden berken.

Aan de kant van de trambaan worden ook veel struiken weggehaald. De sloot wordt uitgegraven en verbreed richting flatgebouwen. Zo ontstaat een breder water met een flauwe oeverlijn. Deze bredere sloot is nodig om bij hevige regen het water op te vangen, zodat geen wateroverlast ontstaat. Rijswijk heeft meer waterbergingen nodig om bij extreem weer geen problemen te krijgen, zoals die zich een paar jaar geleden voordeden.

Consequenties

Een van de consequenties van het plan is dat veel van de bomen die er nu staan, moeten worden gekapt. Zij zijn moeilijk te handhaven bij het aanleggen van een talud.

De gemeente heeft de kwaliteit van de bomen laten onderzoeken. De bomen zijn ongeveer dertig jaar oud en aan het eind van hun levensduur. De kwaliteit van de bomen is matig. Ze zijn te dicht op elkaar geplant en slecht onderhouden.

De gemeente en Rijswijk Wonen willen de verbetering van de omgeving goed aanpakken en hebben daarom gekozen voor nieuwe aanplant. Het aantal bomen vermindert niet: voor iedere boom die wordt gekapt, komt een nieuwe terug.

Spreekuren

Omwonenden kunnen de plannen op maandag 25 of dinsdag 26 november komen bekijken in de aula van de Shalomschool aan de Henri Dunantlaan 90. Medewerkers van de gemeente en de corporatie zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven. De inloopspreekuren worden gehouden van 17.00 tot 20.00 uur. De bezoekers kunnen hun reactie kwijt in een "Gastenboek". Alle reacties worden verwerkt in het definitieve plan.

Wie op deze dagen niet in de gelegenheid is te komen, kan daarna terecht in het Informatiecentrum Wijkontwikkeling aan de Steenvoordelaan 518. Daar liggen de plannen ter inzage. Het informatiecentrum is geopend op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.30 uur.