---

Ministerie van Defensie



---

Europese luchttransport coördinatiecel in "Helsinki Force Catalogue"

21-11-2002

Namens de deelnemende landen heeft minister Benk Korthals (Defensie) deze week verklaard dat de "European Airlift Coordination Cell" zich inmiddels zodanig heeft ontwikkeld dat dit in ons land gevestigde internationale coördinatiecentrum door de betreffende staten wordt aangeboden voor opname in de "Helsinki Force Catalogue". De "Helsinki Force Catalogue" is een overzicht van die militaire capaciteiten waar de landen van de Europese Unie zelf in voldoende mate over willen beschikken. De "European Airlift Coordination Cell" op de vliegbasis Eindhoven is eind februari 2002 officieel in gebruik genomen en coördineert de inzet van militair luchttransport en tankvliegtuigen van de luchtmachten van België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Deze vorm van Europese samenwerking heeft het afgelopen jaar reeds enkele miljoenen euro's aan besparingen opgeleverd.

Tijdens de vergadering van de Europese Raad in Helsinki in 1999 is vastgesteld dat Europa op een aantal gebieden minder afhankelijk dient te worden van de Verenigde Staten. De capaciteiten waar Europa in voldoende mate over wil beschikken zijn opgenomen in de "Helsinki Force Catalogue". Met betrekking tot luchttransport en tankvliegtuigen hoeft een toename van een capaciteit niet te betekenen dat die alleen bereikt kan worden door het aantal transportvliegtuigen of tankers daadwerkelijk uit te breiden. Ook een betere coördinatie van de inzet, zoals wordt bewerkstelligd door het "European Airlift Coordination Cell", leidt tot een toename van de capaciteiten.

Door de samenwerking binnen het coördinatiecentrum in Eindhoven wordt de inzet van de schaarse militaire transportvliegtuigen en tankers zodanig gecoördineerd dat niet alleen minder vaak een beroep op derden gedaan hoeft te worden, maar ook dat aanmerkelijk minder vaak dan vroeger civiele vliegtuigen moeten worden ingehuurd. Dit levert een belangrijke besparing op voor alle deelnemende landen. Het centrum wordt zowel gebruikt voor oefeningen in Europa als voor de daadwerkelijke inzet bij crisisbeheersingsoperaties.

De komende maanden krijgt de "European Airlift Coordination Cell" de belangrijke taak om het strategisch luchttransport te coördineren van en naar Afghanistan wanneer Nederland en Duitsland het commando over de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan op zich nemen. Momenteel wordt het luchttransport ten behoeve van ISAF gecoördineerd door Turkije. Zoals bekend geeft dit land momenteel leiding aan de ISAF-veiligheidsmacht.