Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe publicatie Sociale activering en buurtontwikkeling

Ervaringen met project Heel de buurt in 's-Hertogenbosch

20 november 2002

In 1998 is op acht plaatsen in Nederland het project Heel de buurt van start gegaan. Dit project versterkt de sociale infrastructuur en vergroot de sociale cohesie, bestrijdt individuele en collectieve achterstanden en bevordert participatie. 's-Hertogenbosch was een van de gemeenten die deelnamen aan Heel de buurt. Bij het NIZW is de publicatie Sociale activering en buurtontwikkeling verschenen. Dit boek beschrijft hoe er de afgelopen jaren in 's-Hertogenbosch aan het project is gewerkt en welke resultaten zijn bereikt.

Achtergrond
De afgelopen jaren kenmerken zich door een snel veranderende samenleving. Vooral in buurten waar veel sociale woningbouw is, wonen steeds minder mensen met hogere inkomens en steeds meer mensen met achterstanden op allerlei gebieden. Door deze mensen op te zoeken achter hun voordeur, ze zelf hun problemen te laten verwoorden en zelf oplossingen laten formuleren kunnen hun moeilijkheden mogelijk opgelost worden. Daarnaast is het van belang om bij overlast in de buurt kleine initiatieven te ondersteunen waarbij groepen bewoners oplossingen bedenken voor de problemen, gebruik makend van de mogelijkheden van de buurt.

Tweeledig
In 's-Hertogenbosch is in het kader van het project Heel de buurt een sociale-activeringsproject uitgevoerd om te werken aan problemen in de wijken De Haren, De Donk en De Reit. Een verslag van dit project is te lezen in het boek Sociale activering en buurtontwikkeling. Het project heeft een tweeledig doel: het vergroten van de individuele participatiemogelijkheden van een groep vrouwen in een geïsoleerde maatschappelijke positie, en het bevorderen van de opbouw van sociale netwerken en een sociale infrastructuur in het gebied.

Schets
In Sociale activering en buurtontwikkeling treft de lezer een beschrijving aan van de situatie in de wijken De Haren, De Donk en De Reit voor Heel de buurt van start ging. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de ervaringen die zijn opgedaan tijdens het project. Ook komen organisatorische en methodische aandachtspunten aan de orde voor degenen die overwegen ook met het project Sociale activering en buurtontwikkeling aan de slag te gaan. Het boek eindigt met een korte schets van de resultaten van het project.

Bestellen
Sociale activering en buurtontwikkeling. Ervaringen met buurtgerichte sociale activering in het gebied De Haren, De Donk en De Reit, `s-Hertogenbosch, 1998-2001 is geschreven door Laura Dekkers en kost ¤ 9,50.
ISBN 90-5957-002-2 en E 526105. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 20 november 2002