Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 22 november 2002

Onduidelijkheid brandveiligheid door slechte samenwerking gemeenten en brandweer

Woud aan technische voorschriften maar lokale samenwerking blijft zwakke schakel

Brandveiligheid in winkels is een belangrijk onderwerp. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) onderschrijft de noodzaak van wettelijke regels en voorschriften en is van mening dat deze regels dienen te worden nageleefd. De grote verschillen op lokaal niveau in werkwijze, de onduidelijke gezagsverhouding tussen burgemeester en brandweercommandant en het willekeurig voorschrijven van maatregelen door gemeenten en brandweerkorpsen is volgens de RND nog steeds een zwakke schakel.

Omdat per gemeente verschillende prioriteiten worden gehanteerd treden er grote verschillen tussen gemeenten op bij de aanpak van brandveiligheid. Landelijk werkende winkelbedrijven hebben daarom zelf de nodige voorzieningen getroffen om een brandveilige situatie te garanderen. De RND eist van de overheid een landelijke uniforme aanpak brandveiligheid. De RND ziet niets in aanvullende technische voorschriften, maar pleit voor een goede organisatie en afstemming op lokaal niveau tussen gemeenten, brandweer en ondernemer. Eerder heeft de RND al bij de nationale overheid aangedrongen op een veiligheidsloket in iedere gemeente dat als aanspreekpunt kan fungeren voor ondernemers.

Bij de bouw van winkels constateert de RND in toenemende mate dat door bezuinigingen op de budgetten van de brandweer, en in veel kleine gemeenten daadwerkelijke sanering van brandweerkorpsen, de brandweer langere aanrijdtijden nodig heeft. De RND vindt het merkwaardig dat die bezuinigingen worden afgewenteld op ondernemers, die daardoor met aanvullende maatregelen en bijbehorende kosten worden opgezadeld.

De RND betreurt dat ondanks herhaalde verzoeken de Consumentenbond en NIBRA hun onderzoek (in ca. 40 winkels) zes maanden lang onder de pet hebben gehouden. De conclusies en aanbevelingen waarvan wij heden kennis hebben komen overeen met de conclusie van de RND dat er sprake is van een woud aan technische voorschriften, maar dat gebrekkige lokale samenwerking tussen gemeenten en brandweer de zwakke schakel is bij brandveiligheid.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaaromzet (in 2001) van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.

Noot voor de redactie,