Terug Persbericht P-17; Zoetermeer, 22 november 2002 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07
Horeca introduceert Handleiding voor gezond en veilig werken
Voor horecaondernemers is vanaf 21 november een praktisch hulpmiddel
beschikbaar bij het inwerken van medewerkers: "Het betere werk", een
handleiding voor gezond en veilig werken in de horeca'. Deze
losbladige map loopt systematisch langs de risico's waarmee
medewerkers in de horeca te maken krijgen. Op 21 november is het
eerste exemplaar van de map overhandigd door de heer J.H. Hooiveld van
het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens het project
Arboconvenant Werkdruk Horeca, aan de heer Woudman, directeur van
Welcome Hotel Mooi Veluwe in Putten en aan een vertegenwoordiger van
het personeel.
Werken in de horeca is leuk en met een goede voorbereiding blíjft het
ook leuk. Naast de veiligheid voor de medewerkers is de veiligheid van
gasten erg belangrijk: dat is een zaak van ondernemer én werknemers.
Om veiligheid in bedrijven te stimuleren is voorlichting aan zowel
werkgevers als werknemers van groot belang. Vandaar deze uitgave vol
met tips en algemene informatie over risico's op het werk en hoe ze te
voorkomen. De onderwerpen die aan bod komen lopen zeer uiteen. De
ondernemer krijgt bijvoorbeeld informatie over de werkomstandigheden,
zoals tillen en staan, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast is
voorlichting opgenomen over calamiteiten op het werk, sociale
veiligheid, hygiëne en milieu. Dus: wat moet een ondernemer en
medewerker doen bij een overval, hoe gaat men om met agressie of
overmatig alcoholgebruik door gasten en wat kunnen ondernemers en
medewerkers zelf doen aan voedselveiligheid en energiebesparing?
Bij ieder onderwerp staan symbolen die aangeven voor welke
functiegroep de informatie belangrijk is. Zo zijn er tips voor
keukenpersoneel, receptiewerkzaamheden, de bediening en voor de
huishouding / algemene dienst. Kleurrijke cartoons illustreren de
tekst, en citaten van ondernemers en werknemers laten een geluid uit
de horeca zelf horen. De handleiding is in de praktijk getest door
ondernemers en medewerkers. Aan de map kan eigen informatie toegevoegd
kan worden, zoals huis- en gedrags-
regels. De map is met z'n uitgebreide informatie, concrete tips en
ruimte voor eigen bedrijfsinformatie een handig naslagwerk.
De publicatie "Het Betere Werk" is ontwikkeld in het kader van het
Arboconvenant Werkdruk Horeca. In dit convenant hebben werkgevers en
werknemers in de horeca (Koninklijk Horeca Nederland, FNV Horecabond,
CNV Horeca), het bedrijfschap Horeca en Catering en het Ministerie van
Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken dat in 2004 het aantal
medewerkers dat een te hoge werkdruk ervaart 10% lager moet zijn dan
in 2000.
De handleiding is te bestellen bij het bedrijfschap Horeca en Catering
(079) 368 07 07 en kost ¤ 12,00. Ingeschreven bedrijven betalen
¤ 9,00. U kunt de informatie ook gratis downloaden via
www.BHenC.nl.
Foto's:
Foto 1: De heer Woudman (links) ontvangt het eerste exemplaar uit
handen van de heer Hooiveld (rechts).
Foto 2: De heer Hooiveld (links) overhandigt een exemplaar aan twee
medewerkers van het Welcome Hotel Mooi Veluwe in aanwezigheid van de
heer Woudman (rechts), eigenaar van dit bedrijf.