Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Persbericht P-17; Zoetermeer, 22 november 2002 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Horeca introduceert Handleiding voor gezond en veilig werken

Voor horecaondernemers is vanaf 21 november een praktisch hulpmiddel beschikbaar bij het inwerken van medewerkers: "Het betere werk", een handleiding voor gezond en veilig werken in de horeca'. Deze losbladige map loopt systematisch langs de risico's waarmee medewerkers in de horeca te maken krijgen. Op 21 november is het eerste exemplaar van de map overhandigd door de heer J.H. Hooiveld van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens het project Arboconvenant Werkdruk Horeca, aan de heer Woudman, directeur van Welcome Hotel Mooi Veluwe in Putten en aan een vertegenwoordiger van het personeel.

Werken in de horeca is leuk en met een goede voorbereiding blíjft het ook leuk. Naast de veiligheid voor de medewerkers is de veiligheid van gasten erg belangrijk: dat is een zaak van ondernemer én werknemers. Om veiligheid in bedrijven te stimuleren is voorlichting aan zowel werkgevers als werknemers van groot belang. Vandaar deze uitgave vol met tips en algemene informatie over risico's op het werk en hoe ze te voorkomen. De onderwerpen die aan bod komen lopen zeer uiteen. De ondernemer krijgt bijvoorbeeld informatie over de werkomstandigheden, zoals tillen en staan, geluid en gevaarlijke stoffen. Daarnaast is voorlichting opgenomen over calamiteiten op het werk, sociale veiligheid, hygiëne en milieu. Dus: wat moet een ondernemer en medewerker doen bij een overval, hoe gaat men om met agressie of overmatig alcoholgebruik door gasten en wat kunnen ondernemers en medewerkers zelf doen aan voedselveiligheid en energiebesparing?

Bij ieder onderwerp staan symbolen die aangeven voor welke functiegroep de informatie belangrijk is. Zo zijn er tips voor keukenpersoneel, receptiewerkzaamheden, de bediening en voor de huishouding / algemene dienst. Kleurrijke cartoons illustreren de tekst, en citaten van ondernemers en werknemers laten een geluid uit de horeca zelf horen. De handleiding is in de praktijk getest door ondernemers en medewerkers. Aan de map kan eigen informatie toegevoegd kan worden, zoals huis- en gedrags-

regels. De map is met z'n uitgebreide informatie, concrete tips en ruimte voor eigen bedrijfsinformatie een handig naslagwerk.

De publicatie "Het Betere Werk" is ontwikkeld in het kader van het Arboconvenant Werkdruk Horeca. In dit convenant hebben werkgevers en werknemers in de horeca (Koninklijk Horeca Nederland, FNV Horecabond, CNV Horeca), het bedrijfschap Horeca en Catering en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken dat in 2004 het aantal medewerkers dat een te hoge werkdruk ervaart 10% lager moet zijn dan in 2000.

De handleiding is te bestellen bij het bedrijfschap Horeca en Catering (079) 368 07 07 en kost ¤ 12,00. Ingeschreven bedrijven betalen ¤ 9,00. U kunt de informatie ook gratis downloaden via www.BHenC.nl.

Foto's:
Foto 1: De heer Woudman (links) ontvangt het eerste exemplaar uit handen van de heer Hooiveld (rechts).
Foto 2: De heer Hooiveld (links) overhandigt een exemplaar aan twee medewerkers van het Welcome Hotel Mooi Veluwe in aanwezigheid van de heer Woudman (rechts), eigenaar van dit bedrijf.