Ingezonden persbericht

Persverklaring: vrijdag 22 november 2002

Italiaans Consulaat doelwit solidariteitsactie:

Activisten openen tentoonstelling over politiegeweld in Italiaanse consulaat (Vijzelstraat 79 Amsterdam)

Om te protesteren tegen de arrestatiegolf van
globaliseringsactivisten in Italië, en de aandacht te vestigen op het geweld door het Italiaanse staatsapparaat, hebben activisten in Amsterdam een tentoonstelling over politiegeweld gemaakt en deze vandaag om 10.00 uur in de entreehal van het Italiaanse consulaat geplaatst, Vijzelstraat 79. Tegelijkertijd is aan de gevel een enorm spandoek gehangen waarmee de activisten protesteren tegen het monddood maken van critici. De tentoonstelling zal van 10.00 tot 12.00 uur te bezichtigen zijn. Tevens wordt daar de documentaire "Gipfelstürmer, Die Blutigen Tage von Genua" van de Duitse zender WDR vertoond. In deze documentaire wordt duidelijk hoe het bloedige politieoptreden in Genua zorgvuldig gepland was, evenals de vervalsing van 'bewijsmateriaal' om de repressie te rechtvaardigen. Iedereen wordt bij deze uitgenodigd om de vertoning en tentoonstelling bij te wonen.

In de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 november zijn in Italië twintig globaliseringsactivisten van hun bed gelicht. Ze worden allen vastgehouden, deels in extra-beveiligde gevangenissen, op zware beschuldigingen zoals "politieke samenzwering met het oogmerk de economische orde omver te werpen". Tegen in totaal 42 mensen wordt vervolging ingesteld. Ze zouden betrokken zijn geweest bij het organiseren van acties en demonstraties tegen de OVSE in Napels en de G8 in Genua. De arrestatiegolf komt voort uit een onderzoek van de ROS, een geheime dienst die onderdeel vormt van de gemilitariseerde politiedienst de Carabinieri. Het flinterdunne dossier - qua bewijsvoering dan, want het telt ruim 900 pagina's - dat deze dienst tegen de verdachten samengesteld heeft, werd eerst door onderzoeksrechters bij drie andere gerechtshoven verworpen voordat de rechter in Cosenza besloot om het serieus te nemen en midden in de nacht arrestatieteams op pad te sturen om deuren in te trappen en mensen van hun bed te lichten. (Zie voor meer details over de arrestaties oa. Indymedia: http://indymedia.nl/nl/2002/11/7520.shtml)

Zo'n beetje iedereen in Italië acht de beschuldigingen die er tegen de arrestanten gesteld zijn, absurd. Het is duidelijk dat zij vervolgd worden om wat ze denken en uitspreken, niet omdat ze iets crimineels gedaan hebben. Want van dat laatste zijn geen sporen in het inlichtingendossier terug te vinden. Het is een poging om de sterk groeiende globaliseringsbeweging te criminaliseren en de deelnemers vogelvrij te verklaren en angst aan te jagen. "Dit zou ook jou kunnen gebeuren" is de boodschap. Met de aanklachten wordt ook duidelijk gepoogd een verband te leggen tussen de
globaliseringsbeweging en gewelddadige groeperingen uit de jaren '70. Bovendien is gebruik gemaakt van wetten van Mussolini uit de jaren '30. Half Italië is dan ook in het geweer gekomen, overal vinden spontane demonstraties en acties plaats. Het schandalige van het geheel is dat degenen die werkelijk ontoelaatbaar geweld hebben gebruikt bij topconferenties in Italië, overduidelijk uit het politieapparaat afkomstig zijn. Vooral de topconferentie van de G8 in Genua in juli 2001 was het toneel van ongekend gewelddadig politieoptreden. Honderden mensen zijn daarbij gewond geraakt en een demonstrant werd zelfs doodgeschoten. Veel mensen zijn na hun arrestatie in de politiecellen zwaar mishandeld. Bij een laffe overval op een school (de Diaz-school) waar demonstranten lagen te slapen, werden nog eens tientallen mensen zwaar gewond. Later werd duidelijk dat de politie het "bewijsmateriaal " dat de inval in de school moest rechtvaardigen, zelf gefabriceerd had.

Volgende week donderdag 28 november om 15.00 uur zal dezelfde tentoonstelling en de documentaire in de Italiaanse Ambassade in Den Haag (Alexanderstraat 12) vertoond worden. In de tussentijd is de tentoonstelling te bezichtigen bij XminY Solidariteitsfonds, De Wittenstraat 43 Amsterdam (tel. 020-6279661). Daar kan de documentaire ook op verzoek vertoond worden. Toeschouwers worden gewaarschuwd voor de schokkende en gewelddadige beelden in de tentoonstelling.

Tijden de actie op vrijdag 22 november zijn de actievoerders bereikbaar op telnr. 06-13039790

solidaire globaliseringsactivisten